Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Γραφεία παραπόνων: Με νέους κανόνες λειτουργίας από σήμερα στα νοσοκομεία – Πώς θα γίνονται οι καταγγελίες

Γραφεία παραπόνων: Με νέους κανόνες λειτουργίας από σήμερα στα νοσοκομεία – Πώς θα γίνονται οι καταγγελίες

Τα Γραφεία παραπόνων στα δημόσια νοσοκομεία αλλάζουν για να βρίσκουν το δίκαιο τους οι ασθενείς

Μαρία Γλένη HR

Ξεπαγώνουν τα Γραφεία παραπόνων στα δημόσια νοσοκομεία αφού από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός λειτουργίας τους.

Τα συγκεκριμένα γραφεία αν λειτουργούν από το 2016, στην πράξη όπως έδειξε σχετική μελέτη που έγινε από το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι είτε υπολειτουργούν κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού είτε οι ασθενείς αγνοούν την ύπαρξη τους.

Όπως προβλέπει ο Κανονισμός Ενιαίας Διαχείρισης Καταγγελιών και Παραπόνων, που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη αρχής γενομένης από σήμερα τα Γραφεία παραπόνων, αλλάζουν με σκοπό την καλύτερη λειτουργία τους προς όφελος των ασθενών.

Δέρνουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Ιταλίας

Σε πλήρη κατάρρευση η δημόσια υγεία της χώρας - Η Μελόνι υπόσχεται και νέα σκληρά μέτρα καταστολής
Newsroom zougla.gr

H κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στην Ιταλία γίνεται όλο και πιο ακραία. Οι επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού από ασθενείς και συγγενείς τους συνεχίζονται, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle. Παράλληλα η Ιταλική κυβέρνηση εξήγγειλε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η πιο πρόσφατη επίθεση σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία στην περιφέρεια Αμπρούτσο. Ένας ασθενής της ογκολογικής κλινικής έχασε την μάχη με τη ζωή και σαράντα συγγενείς του εισήλθαν με βίαιο τρόπο μέσα στο νοσοκομείο, άρχισαν να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και επιτέθηκαν σε γιατρούς και νοσηλευτές. Παράλληλα, στο Βίμπο Βαλέντσια της Καλαβρίας μια γυναίκα χειροδίκησε κατά γιατρού διότι απαιτούσε να μην περιμένει την σειρά της στα έκτακτα περιστατικά και να την εξετάσουν αμέσως. Έξω από την Καζέρτα, δε, στην περιφέρεια της Νάπολης, ένας νοσηλευτής που εργάζεται στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών τραυματίσθηκε από τον σύζυγο ασθενούς. Είχε εξαγριωθεί, εξήγησε στους καραμπινιέρους, διότι άργησε το ασθενοφόρο.

Βία κατά των γυναικών: Όταν οι δράστες πηγαίνουν τα θύματά τους στο νοσοκομείο – 69 δολοφονίες από το 2018 στην Ελλάδα

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Μία γυναίκα κάθε μία ώρα και δέκα λεπτά δολοφονείται παγκοσμίως, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση 50 γυναίκες την εβδομάδα!

Oι γυναίκες από 15 ως 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από ενδοοικογενειακή βία παρά από… καρκίνο και τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του ΟΗΕ. Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά: Κάθε χρόνο παγκοσμίως δολοφονούνται 50.000 γυναίκες, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε 137 γυναίκες την ημέρα!

Στη χώρα μας η αστυνομία επενέβη σε 13.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ενώ από το 2013 ως το 2018 ενώ κατέγραψε 69 δολοφονίες γυναικών!

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Στα σκαριά η ψηφιοποίηση στην Υγεία

Κεντρικός έλεγχος όλων των δαπανών των νοσοκομείων από το υπ. Υγείας

Η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των νοσοκομείων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. [SHUTTERSTOCK]


Ηαναδιάρθρωση και η αναβάθμιση του ΕΣΥ αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κεντρικό στόχο τετραετίας, όπως δήλωσε και πρόσφατα στη ΔΕΘ. Πέραν όμως των βασικών και άμεσων προτεραιοτήτων, όπως είναι ο χρόνος των χειρουργείων, η βελτίωση των υποδομών και του χρόνου αναμονής των επειγόντων περιστατικών, παράλληλα «τρέχει» και ένα πιο μακροπρόθεσμο και ευρύ σχέδιο που αφορά την ψηφιοποίηση του χώρου της Υγείας, ενός τομέα που παρά τα συνολικά άλματα τα οποία έγιναν την περασμένη τετραετία στη χώρα, έχει μείνει πολύ πίσω.

Πώς θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία από το νέο έτος – Σε εφαρμογή τα DRGs στο νέο ΕΣΥ

Πώς θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία από το νέο έτος – Σε εφαρμογή τα DRGs στο νέο ΕΣΥ

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που προωθούνται στα νοσοκομεία από 1η Ιανουαρίου

Μαρία Γλένη HR

Ριζικές αλλαγές από το νέο χρόνο στον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτούνται τα δημόσια νοσοκομεία προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα σε μια προσπάθεια να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει από 1η Ιανουαρίου να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, τα λεγόμενα DRGs.

Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud): Το ψηφιακό αποθετήριο αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Στην τελική ευθεία και ολοκληρωμένο κατά 70% - 80% είναι το έργο του ψηφιακού αποθετηρίου εικόνων RIS/PACS στα δημόσια νοσοκομεία.

Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του RIS/PACS παίζει το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud) στο οποίο θα αποθηκεύονται όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις και οι διαγνώσεις των ασθενών, που διενεργούνται στις δομές υγείας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας φαίνεται να προχωρά ταχύτατα, καθώς ολοκληρώνεται το έργο RIS/PACS, που αποτελεί το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα και το «ψηφιακό αποθετήριο εικόνων» για την διαχείριση, διάθεση και αποθήκευση απεικονιστικών εξετάσεων (αξονικών και μαγνητικών) στα δημόσια νοσοκομεία.

Μετά την ολοκλήρωση και την παράδοσή του -ενδεχομένως έως τις αρχές του 2025- το έργο αυτό θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την πρόσβαση των γιατρών σε εικόνες και πληροφορίες εξετάσεων, στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ιατρικών ομάδων αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Θύελλα από την έκπτωση του Σοφιανόπουλου από Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαίας

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η απόφαση υπεγράφη από την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου και ελήφθη λόγω παραβίασης της νομοθεσίας περί  ασυμβίβαστου καθώς είναι και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας & Νήσων.
Η έκδοση απόφασης αυτοδίκαιης έκπτωσης του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέα Σοφιανόπουλου λόγω παραβίασης του νόμου περί ασυμβίβαστου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τάραξε χθες την τοπική κοινωνία. Για στημένη κομματική διαδικασία που στηρίχτηκε σε φωτογραφικό νόμο για τον ίδιο κάνει λόγο ο κ. Σοφιανόπουλος, μιλώντας στην «Πελοπόννησο» και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι «ως αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, προέβη στην έκδοση απόφασης αυτοδίκαιης έκπτωσης του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, λόγω παραβίασης εκ μέρους του, της νομοθεσίας περί ασυμβίβαστου, με την ταυτόχρονη κατοχή της θέσης του προέδρου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας & Νήσων ΣΠΕ».

Έρχεται ο προσωπικός γιατρός και επί πληρωμή – Οι 3 αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια

Έρχεται ο προσωπικός γιατρός και επί πληρωμή – Οι 3 αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια

Προσωπικός γιατρός αλλά με αρκετές αλλαγές και επιβαρύνσεις για τους πολίτες

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Προσωπικός γιατρός αλλά με χρήματα από την τσέπη των ασθενών, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες για την Πρωτοβάθμια θα δώσει τη δυνατότητα στους δικαιούχους πολίτες, να επιλέγουν τον προσωπικό τους γιατρό τον οποίο όμως θα πρέπει να τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

Πρόκειται για μια ρύθμιση, που καταρρίπτει ουσιαστικά το αρχικό σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο προέβλεπε ότι όλοι οι δικαιούχοι πολίτες περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες θα είχαν στη διάθεσή τους έναν γιατρό δωρεάν προκειμένου να τους παρακολουθεί ιατρικά.

Με ταχύ βήμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας – Στην τελική ευθεία το έργο RIS/PACS

Συντάκτης: Virus

Με γοργό ρυθμό προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός όπως τονίστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της εφαρμογής του συστήματος RIS/PACS αναδείχθηκαν στην εκδήλωση.

Στον χαιρετισμό ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «η εφαρμογή των RIS/PACS αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ιατρούς. Θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στα ακτινολογικά εργαστήρια, στη διάγνωση και τον τρόπο διακίνησης των εξετάσεων αλλά κυρίως στις υπηρεσίες που λαμβάνει ο πολίτης». Το έργο των RIS/PACS χρακτήρισε ο κ. Θεμιστοκλέους «κομβικό βήμα για το νέο ΕΣΥ». Για τον μετασχηματισμό του ΕΣΥ ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «Το μεγάλο αυτό έργο ψηφιακής ενοποίησης των νοσοκομείων θα φέρει μια νέα πραγματικότητα, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα υγείας προς τον πολίτη», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Σε «κρίσιμη κατάσταση» το βρετανικό NHS – Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν έχει μόνο το ΕΣΥ προβλήματα»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υπόσχεται ευρεία μεταρρύθμιση του NHS που βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα, το δημόσιο σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός της χώρας Κιρ Στάρμερ, αναγκάστηκε να υποσχεθεί ευρεία μεταρρύθμιση. Στα προβλήματα περιλαμβάνονται: δυσκολίες στην εξεύρεση ραντεβού για γιατρό, μεγάλη λίστα αναμονής για νοσηλεία, υπερκορεσμός στα Επείγοντα Περιστατικά.

Οι ερευνητές συνοψίζουν στα συμπεράσματά τους, πως το NHS, που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους «έχει μείνει η σκιά του εαυτού του».

Στο θέμα δεν έχασε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και ο δικός μας υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Να συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω όσοι επιτίθενται σε γιατρούς και νοσηλευτές ζητά ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας

Iatropedia newsroom

«Θεωρούμε ότι σε αυτή την φάση, το πιο χρήσιμο μέτρο για να καταπολεμήσουμε το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο -δηλαδή τις επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού- είναι η έγκριση της επ΄ αυτοφώρω σύλληψης», τόνισε ο Σκιλάτσι

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Οράτσιο Σκιλάτσι, αναφέρθηκε στο όλο και πιο διαδεδομένο φαινόμενο των επιθέσεων ασθενών και συγγενών κατά νοσηλευτών και γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

«Συζητήσαμε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο. Θεωρούμε ότι σε αυτή την φάση, το πιο χρήσιμο μέτρο για να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο -δηλαδή τις επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού- είναι η έγκριση της επ΄αυτοφώρω σύλληψης, προσφέροντας και ένα χρονικό περιθώριο στις αστυνομικές δυνάμεις, για να μπορούν να εντοπίσουν τους υπεύθυνους», τόνισε ο Σκιλάτσι.

Νοσοκομεία: Μεγάλη αναμονή στα επείγοντα – Δοκιμάζεται η υπομονή των ασθενών

Με την κατάσταση στην δημόσια υγεία να παραμένει προβληματική, το υπουργείο Υγείας προανήγγειλε μέτρα για να μπει σε πρώτη φάση, φρένο στις πολύωρες αναμονές στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών, στα νοσοκομεία.


Οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν ντόμινο προβλημάτων στο ΕΣΥ με το υπουργείο Υγείας να αναζητά λύσεις ενώ τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών, στα νοσοκομεία, δοκιμάζουν τις αντοχές των ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης είχε παραδεχτεί πρόσφατα τις πολύωρες αναμονές και είχε δεσμευτεί πως η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση θα «τρέξει» για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Οι αλλαγές στην Υγεία - Τι ανακοίνωσε το υπουργείο για απογευματινά χειρουργεία, εφημερίες και προσωπικό γιατρό

«Από το 2025 τα νοσοκομεία θα πληρώνονται βάσει του τι παράγουν», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους - Μπόνους 30.000 ευρώ σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία
Protothema.gr

Τα νέα μέτρα για την στήριξη των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) εξειδίκευσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Παράλληλα, αναλύθηκαν οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι στο πεδίο της Υγείας σε βάθος τριετίας, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «προβλήματα υπάρχουν, όταν το σύστημα εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 ανθρώπους- 25 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. Είναι λάθος μια αστοχία που υπερπροβάλλεται να αδικεί το σύστημα και την προσπάθεια που γίνεται. Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ».

Μ. Θεμιστοκλέους: Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός, έχουν σήμερα περισσότερους γιατρούς από ό,τι πριν από μερικά χρόνια

Iatropedia newsroom

Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ και παρουσίασε το συνολικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας

Στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 5 χρόνια για τη στήριξη του ΕΣΥ και την μετάβασή του στη σύγχρονη εποχή αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ και παρουσίασε το συνολικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα.

Σε έντονο ύφος απάντησε σε όσους ισχυρίζονται ότι το ΕΣΥ καταρρέει, επισημαίνοντας ότι καθημερινά τα τακτικά ιατρεία δέχονται 60.000 ασθενείς, τα έκτακτα περιστατικά φτάνουν στις 12.000, οι νοσηλευόμενοι είναι 6.500 και γίνονται 3.500 χειρουργεία. Συνολικά, 82.000 πολίτες επισκέπτονται καθημερινά τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, ενώ οι επαφές φτάνουν τα 25 εκατομμύρια το χρόνο.

Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 11/09/2024

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας

Την Τετάρτη 11/09/2024 υπήρξε συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη για οικονομικά θέματα που αφορούν τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυιατρεία. Συζητήθηκε από πλευράς του Συντονιστικού Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το μείζον θέμα του clawback και ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί. 

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Παραμένει ατόφιο το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια και τις επιχειρήσεις!

Καταργείται μόνο για όσους αυτοαπασχολούμενους υπάγονται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης και όχι για όλους

Παραμένει ατόφιο το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια και τις επιχειρήσεις, καθώς από το 2025 καταργείται μόνο για όσους αυτοαπασχολούμενους υπάγονται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.
Sofokleousin.gr
Οι αναφορές για πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που προκάλεσαν (σκόπιμη) σύγχυση, για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς δόθηκε η εντύπωση ότι αφορά όλους, στην πράξη δεν ισχύει και το μνημονιακό μέτρο διατηρείται για 13 χρόνια μετά την επιβολή του.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τις διευκρινίσεις που θα δώσει στις 10:00 το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι αυτοαπασχολούμενοι που υπάγονται στην τεκμαρτή φορολόγηση, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 325 ευρώ το 2025 (για τη χρήση του 2024).

Τι συζητήθηκε για το ΕΣΥ στη σύσκεψη Μητσοτάκη – Άδωνι Γεωργιάδη – Όλες οι πληροφορίες

Τι συζητήθηκε για το ΕΣΥ στη σύσκεψη Μητσοτάκη – Άδωνι Γεωργιάδη – Όλες οι πληροφορίες

Το ΕΣΥ στην ατζέντα της σύσκεψης μεταξύ πρωθυπουργού και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Μαρία Γλένη HR

Τον γόρδιο δεσμό του ΕΣΥ επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν τραγική εικόνα κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΙΣΑ: Ετοιμάζει πρόταση για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ

Συντάκτης: Virus

Tον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ συζήτησαν ο υπουργός Υγείας με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Επίσης συζητήθηκε το θέμασυλλογικών συμβάσεων των Ιατρικών Συλλόγων με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρκός Σύλλογος Αθηνών θα ετοιμάσει ένα σχέδιο για την προτεινόμενη κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τον υπουργό. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατ’ εφαρμογήν του σχετικού νόμου.

Αναφερόμενος στη συνέργεια ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «ο λόγος που επέλεξα ως επίσημό μου σύμβουλο για αυτό, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, είναι γιατί είναι ο μοναδικός Σύλλογος που υποστήριξε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Δεύτερον, δεσμεύτηκα ότι άμεσα θα προχωρήσουμε την εξέταση των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας για τους ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και άλλες περιπτώσεις της νησιωτικής Ελλάδας που χρειάζεται καθώς επίσης και την αποστολή της επιστολής προς τον ΕΟΠΥΥ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις συλλογικές συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών».

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

88η ΔΕΘ: Η σημασία των δωρεάν εξετάσεων γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών – Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Σημαντικό “όπλο” για τον έλεγχο της υπογονιμότητας αποτελεί ο δωρεάν μαζικός ορμονολογικός έλεγχος (ΑΜΗ) για όλες τις Ελληνίδες ηλικίας 30 έως 35 ετών.

Ανάμεσα στα μέτρα, τα οποία εξήγγειλε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ήταν τα εξής:ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για τις Ελληνίδες 30 έως 35 ετών
η απλοποίηση των διαδικασιών για την κάλυψη των προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, την ώρα που η υπογονιμότητα στην Ελλάδα αγγίζει το 18% ανάμεσα στα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, συνεχίζεται και η φθίνουσα πορεία των γεννήσεων, η οποία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1980. Ταυτόχρονα ο αριθμός των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας μειώθηκε κατά 450 χιλ. μεταξύ 2008-2022.

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για απάτες αλλά και τα οικονομικά του Οργανισμού – Τι θα κάνει

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για απάτες αλλά και τα οικονομικά του Οργανισμού – Τι θα κάνει

Τι ανακοίνωσε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για τους ελέγχους που ξεκινούν

Μαρία Γλένη HR

Μετά το πόρισμα κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη για τις απάτες σχετικά με τις χρεώσεις των ιδιωτικών υγειονομικών φορέων ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά σαρωτικούς ελέγχους.

Όπως ανακοίνωσε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ, με νέα σύγχρονα ψηφιακά μοντέλα που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, σχεδιάζονται συστήματα για τον έλεγχο της παραβατικότητας και την καταπολέμησης της απάτης.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη περιγράφει έναν Οργανισμό ο οποίος λειτουργεί ανεξέλεγκτα, καθώς δεν ελέγχει εκτός των άλλων τις κλινικές που συνεργάζεται, ενώ στελέχη του φορέα φέρονται να επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τους ασφαλισμένους να καταγγείλουν σε βάρος τους παραβατικές συμπεριφορές από παρόχους.

Πότε θα δούνε οικονομικό όφελος οι γιατροί του ΕΣΥ από την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών - Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ


 Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν αναμένεται να δουν άμεσα χρήματα στην τσέπη τους

Αυτοτελώς θα φορολογούνται οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ από την Άνοιξη του 2025, όπως δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για ένα αίτημα χρόνων της ιατρικής κοινότητας καθώς σήμερα οι εφημερίες που πραγματοποιούν οι γιατροί ενσωματώνονται στις τακτικές αποδοχές τους. Αποτέλεσμα είναι να φορολογούνται ακόμη και με 44% τα εισοδήματά τους, καθώς αλλάζει και η φορολογική κλίμακα.
Πότε θα λάβουν χρήματα οι γιατροί

Ωστόσο οι γιατροί του ΕΣΥ δεν αναμένεται να δουν άμεσα χρήματα στην τσέπη τους, αλλά από το καλοκαίρι του 2026 και μετά. Και αυτό διότι η φορολόγηση των εφημεριών δεν θα αποφέρει άμεσα χρήματα κάθε μήνα, αλλά μόνο με την εκκαθάριση των εσόδων τους που γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι αλλά της επόμενης χρονιάς.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: «Δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα στο ΕΣΥ» – Ετοιμάζονται αλλαγές

Μητσοτάκης: «Δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα στο ΕΣΥ» – Ετοιμάζονται αλλαγές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αλλαγές το επόμενο διάστημα στα ΤΕΠ
HR

Για το ΕΣΥ που ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει χαρακτηρίσει ως προσωπικό του στοίχημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά ότι το ΕΣΥ κατάφερε να ανταποκριθεί στην πανδημία, ωστόσο εκ των πραγμάτων ορισμένες παρεμβάσεις πήγαν πίσω. Ακολούθως επισήμανε τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τους γιατρούς και σειρά άλλων κινήτρων και μέτρων για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Έρχονται προσλήψεις προσωπικού και ψηφιοποίηση στον ΕΟΔΥ

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας αλλάζει και εκσυγχρονίζεται, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του. Ποιες αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο ΕΟΔΥ εκσυγχρονίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωτικά, αποκτώντας μετά από τρεις δεκαετίες το πρώτο θεσμοθετημένο οργανόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό θα προσληφθούν δεκάδες επιστήμονες που θα στελεχώσουν νέες υπηρεσίες, ενώ θα ψηφιοποιηθούν οι υπηρεσίες του και θα δημιουργηθούν απαραίτητες βάσεις δεδομένων.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων της 3ης και 6ης ΥΠΕ

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, το περίπτερο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να παραστεί στις υπογραφές έξι συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση δέκα νοσοκομείων της 3ης και 6ης ΥΠΕ και δύο κέντρων υγείας της 3ης ΥΠΕ, συνολικού προϋπολογισμού 9.057.297,55 ευρώ.

Healthpharma.gr

Στις υπογραφές παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και στελέχη της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ωρίμασε και δημοπράτησε τα έργα.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης καθώς και εκπρόσωποι των ανάδοχων εταιρειών.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να δώσει μια εικόνα «επανεκκίνησης» της κυβέρνησής του, βλέποντας τη συσσωρευμένη και επιτεινόμενη φθορά της να εξακολουθεί να αποτυπώνεται έντονα
In.gr

Το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, που ελπίζει να διασώσει τα νοικοκυριά που στενάζουν από δυσθεώρητες οικονομικές δυσκολίες, ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με την εξαγγελία των εν λόγω μέτρων που αν μη τι άλλο μοιάζουν «ασπιρίνες» εν μέσω της μεγάλης σημερινής ακρίβειας, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει μια εικόνα «επανεκκίνησης» της κυβέρνησής του, βλέποντας τη συσσωρευμένη και επιτεινόμενη φθορά της να εξακολουθεί να αποτυπώνεται και στα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα του φθινοπώρου, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία που άρχισε να αποτυπώνεται με «κρότο» από τις ευρωεκλογές και μετά.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πάνω από το 50% των γιατρών του ΕΣΥ μέχρι τέλος του 2024 θα ασκούν ιδιωτικό έργο

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για το ΕΣΥ που αλλάζει

HR

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από τη Θεσσαλονίκη παραδέχθηκε πώς το ΕΣΥ έχει προβλήματα, αλλά ισχυρίστηκε πώς αυτό δεν σημαίνει πως καταρρέει.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση με θέμα «Το ΕΣΥ αλλάζει» ο αρμόδιος υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της υγείας ενώ επικεντρώθηκε στη δυνατότητα των γιατρών του συστήματος, τόσο των νοσοκομείων αλλά και της Πρωτοβάθμιας, να εκτελούν εκτός ωραρίου και ιδιωτικό έργο.

Όπως ισχυρίστηκε αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του. Πολλοί για ιδεολογικούς λόγους το πολεμούν. Όμως, η συμμετοχή των γιατρών ήδη μέχρι σήμερα είναι μεγάλη. 15% του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ έχει ήδη ζητήσει να κάνει παράλληλα ιδιωτικό έργο και με τη νέα ΚΥΑ που εκδίδουμε και που την κάνουμε διευρυμένη και πολύ πιο ευέλικτη, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από τους μισούς γιατρούς του ΕΣΥ θα έχουν κάνει χρήση αυτής τους της δυνατότητας.

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Νέες φοροελαφρύνσεις στις εφημερίες ΕΣΥ – 51 εκατ. ευρώ για 37 χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Την κεντρική του ομιλία κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου, 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε νέα φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ και συγκεκριμένα την ελαφρύτερη φορολόγηση των εφημεριών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Παράλληλα, επανέλαβε τα μέτρα αύξησης των κινήτρων για την απασχόληση των γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές που ελήφθησαν πριν από λίγες μέρες με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη σε ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στην Υγεία, αποφάσισε στο εξής, η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ να φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή το 22%, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές τους 130 ευρώ και άνω.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινούν σαρωτικοί υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία – Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στο "στόχαστρο" των ελέγχων τα κυλικεία, τα προαύλια, οι τουαλέτες και τα σχολικά λεωφορεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, 2024 – 2025, το Υπουργείο Υγείας ζητά από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες να διασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για τους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του ζητά τη διενέργεια αυστηρών υγειονομικών ελέγχων στα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. αλλά και των ειδικών κατηγοριών, δηλαδή, σε ημερήσια και νυχτερινά σχολεία -δημόσια και ιδιωτικά- βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Αυξήσεις στους υγειονομικούς ανακοινώνει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Συντάκτης: Virus

Μέριμνα για την Υγεία και ενίσχυση των υγειονομικών αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Ανάμεσα στα 36 μέτρα τα οποία εκτιμάται ότι θα δρομολογηθούν θα είναι και οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων στο ΕΣΥ.

Έμφαση στα θέματα Υγείας είχε προαναγγείλει άλλωστε και προεκλογικά για την δεύτερη θητεία του ο κ. Μητσοτάκης. Με δεδομένο ότι το θέμα της υποστελέχωσης των υγειονομικών δομών δεν έχει επιλυθεί, κίνητρο αποφάσισε να δοθεί ο πρωθυπουργός για να ανακοπεί το κύμα των παραιτήσεων και φυγής στο εξωτερικό. Οι γιατροί αναμένεται να δουν αυξήσεις μισθών αλλά και στις εφημερίες καθώς υπάρχει περιθώριο επιπλέον δαπανών έως 3 δις. ευρώ. Ήδη ανακοινώθηκαν τα κίνητρα προς τους γιατρούς που θα προσληφθούν σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Περιφέρειας με έξτρα ενίσχυση για ελλειμματικές ειδικότητες.

Ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ: «Οδηγία συνταγογράφησης των εξετάσεων αναζήτησης αντισωμάτων Έναντι Τoxoplasma Gondii και Προς τον Κυτταρομεγαλοϊό προκειμένου να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ».

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΘΕΜΑ: «Οδηγία συνταγογράφησης των εξετάσεων αναζήτησης αντισωμάτων Έναντι Τoxoplasma Gondii και Προς τον Κυτταρομεγαλοϊό προκειμένου να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ».

Κατόπιν ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στον Οργανισμό μας, σας ενημερώνουμε ότι οι εξετάσεις:

 Εξέταση αίματος για αναζήτηση αντισωμάτων έναντι toxoplasma gondii με τη μέθοδο του ανοσοφθορισμού και
 Εξέταση αίματος για αναζήτηση αντισωμάτων προς τον κυτταρομεγαλοϊό με τη μέθοδο συνδέσεως συμπληρώματος (CMV)

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Άρχισε η ψηφιοποίηση εκατομμυρίων φακέλων ασθενών στα νοσοκομεία – Τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ

Τι θα αλλάξει μέσα στα νοσοκομεία με την ψηφιοποίηση των ιατρικών ιστορικών των ασθενών

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων φακέλων ασθενών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών που καθυστέρησε αρκετά χρόνια να υλοποιηθεί, φαίνεται ότι αρχίζει σιγά σιγά να ενεργοποιείται. Βέβαια για τους ασθενείς αυτό θα φανεί πολύ αργότερα καθώς μόλις τώρα τα νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν τους αμέτρητους φακέλους των ασθενών, ώστε ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση τους.

Δυο ακόμη έργα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας Υγείας στο Ταμείο Ανάκαμψης

Συντάκτης: Virus

Δυο νέες δράσεις άνω των 30 εκ. ευρώ εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σχετικές αποφάσεις υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για την «Ενίσχυση της παρακολούθησης της Δημόσιας Υγείας μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων υγείας (Health Monitoring). Με το έργο επιδιώκεται η διαμόρφωση τεκμηριωμένων πολιτικών δημόσιας υγείας, η οποία θα βασίζεται σε δεδομένα, δείκτες και στόχους, αλλά και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας πολιτικών υγείας, επίσης βασισμένης σε συγκεκριμένα δεδομένα που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοια δεδομένα είναι, για παράδειγμα, το ποσοστό γεννήσεων, η βρεφική θνησιμότητα, οι τραυματισμοί από τροχαία, ο αριθμός τακτικών καπνιστών, ο αριθμός νοσοκομειακών κλινών, στοιχεία για την υγιεινή διατροφή, οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία κ.ά. Προσδοκία είναι η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υγείας, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των υφιστάμενων συστημάτων και η επέκταση του οργανισμού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Κ. Μητσοτάκης για νέα ΚΥΑ με επιδόματα άγονου: «Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ»

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

"Η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα", δήλωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ για την αύξηση των οικονομικών κινήτρων προς τους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές.

Την πρόθεσή της να στηρίξει το ΕΣΥ με την προσέλκυση γιατρών που θα στελεχώσουν τις άγονες και «δύσκολες» περιοχές, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος σχολίασε μέσω των social media την νέα ΚΥΑ με ενισχυμένα επιδόματα που θα ξεκινούν από τα 200 και θα φτάνουν τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως το ΕΣΥ θα γίνει καλύτερο αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών.

Πλεόνασμα προβλημάτων στο ΕΣΥ

Σοβαρές ελλείψεις στις μονάδες υγείας της Βόρειας Ελλάδας καταδεικνύει έρευνα



Ερευνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας της Βόρειας Ελλάδας διενήργησε, ενόψει της ΔΕΘ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οπως προκύπτει, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού, αλλά και οι μεγάλες αναμονές για ραντεβού και χειρουργικές επεμβάσεις. Ενδεικτικά, στο ΑΧΕΠΑ από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι τέσσερις λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών. Η αναμονή για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων μπορεί να ξεπεράσει τον χρόνο. Στο Θεαγένειο και στο Ιπποκράτειο, 30% των οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες είναι κενές. Στο Ιπποκράτειο λειτουργούν οι 6 από τις 14 αίθουσες. Υπηρετούν 8 αναισθησιολόγοι, έναντι 28 που προβλέπονται από το οργανόγραμμα. Στα ΤΕΠ του «Παπαγεωργίου» η αναμονή είναι 6 έως 8 ώρες. Λειτουργούν 10 από τις 14 αίθουσες χειρουργείων. Στη λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι εγγεγραμμένα περίπου 10.000 περιστατικά.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Αναταράξεις στα νοσοκομεία για τις αλλαγές στις εφημερίες: Οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι εργαζόμενοι


Συνεχίζεται η αναστάτωση στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων - Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται κοντά στο να καταλήξει οριστικά

Συνεχίζεται η αναστάτωση στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει το υπουργείο υγείας στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Οι διαρροές για το σύστημα που θα ακολουθηθεί στις εφημερίες είναι καθημερινές, με αποτέλεσμα ο ιατρικός κόσμος να είναι στα κάγκελα αφού φαίνεται ότι δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι των συζητήσεων η πιθανότητα να τεθούν σε 24ωρες συνεχόμενες εφημερίες τα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Κάτι βέβαια που βρίσκει απολύτως αντίθετο τον κλάδο ο όποιος ζητά να μην λειτουργούν σε καθημερινή βάση όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί τουλάχιστον διπλάσιο προσωπικό.

Διαγνωστικές εξετάσεις: Αίρονται με υπουργική απόφαση οι περιορισμοί για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών

Iatropedia newsroom

Για όλους τους ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες, καθώς και τις εγκύους

Αίρονται, με υπουργική απόφαση, όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση για διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες, καθώς και τις εγκύους, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να κάνει λόγο για διόρθωση μιας μεγάλης αδικίας.

Πρόκειται για την 6η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης «Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων».

ΕΚΚΕ / ΠΟΣΚΕ: Καλούμε τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ.Γιαννακό να ανακαλέσει τις απαράδεκτες δηλώσεις για τους ιδιώτες ιατρούς και να ζητήσει συγνώμη

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΕΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ. 16346, ΤΗΛ.2109924980
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Ημερομηνία 04/09/2024

ΘΕΜΑ : Καλούμε τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ.Γιαννακό να ανακαλέσει τις απαράδεκτες δηλώσεις για τους ιδιώτες ιατρούς και να ζητήσει συγνώμη

Στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ της 2/9/2024 αναφέρεται ότι οι ιδιώτες ιατροί δεν έβαλαν πλάτη στην πανδημία επικαλούμενοι προβλήματα Υγείας. Η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση προσβάλλει όλο το Ιατρικό σώμα και καλούμε όλους τους Ιατρικούς φορείς να την καταδικάσουν.

Το αν έβαλαν πλάτη οι ιδιώτες ιατροί το γνωρίζουν οι ασθενείς μας που εύρισκαν τον ιατρό τους όποτε τον ζητούσαν όπου και αν υπηρετούσαν ακόμη και στα Δημόσια νοσοκομεία εθελοντές.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Με τέτοιες δαπάνες δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας
Share:

Ανθή Αγγελοπούλου • aagelopoulou@naftemporiki.gr

Τα λειτουργικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, την έλλειψη συντονισμού και χρηματοδότησης τονίζει για μία ακόμη φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την επικείμενη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2024, στην οποία ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, από την πρώτη ημέρα άσκησης των μνημονιακών πολιτικών έως και σήμερα, που δεν λύθηκαν ούτε στη διάρκεια της πανδημίας που ήταν μεγάλη ευκαιρία ανάταξης του Συστήματος, συνεχώς οι δείκτες ποιότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας επιδεινώνονται με γενεσιουργό αιτία τη χρηματοδότηση και οι δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ.

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για online διαγνώσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις – Πώς θα πληρώνονται οι γιατροί

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για online διαγνώσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις – Πώς θα πληρώνονται οι γιατροί

Πώς θα αμείβονται γιατροί του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα για διαγνώσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Οnline θα μπορούν να κάνουν διαγνώσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις πολύ σύντομα οι γιατροί του δημοσίου αλλά και ιδιώτες γιατροί.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να προωθηθεί άμεσα από τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη – όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr – ώστε να μπορούν οι γιατροί ακόμα και από το σπίτι τους να διαβάζουν τις εξετάσεις των ασθενών και να δίνουν το σχετικό αποτέλεσμα.

ΠΟΕΔΗΝ: Ποια η κατάσταση στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας Βορείου Ελλάδας

Συντάκτης: Virus

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγράφει τα προβλήματα σε προσωπικό και σε υποδομές σε 29 νοσοκομεία και 14 Κέντρα Υγείας της Βορείου Ελλάδας. Η ομοσπονδία ζητά άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των υγειονομικών μονάδων σε προσωπικό και χρηματοδότηση καθώς και κίνητρα για το υγειονομικό προσωπικό.
Θεσσαλονίκη:

ΑΧΕΠΑ:

Από τις 10 Χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 4 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών (χαμηλός προϋπολογισμός). Η αναμονή είναι πάρα πολύ μεγάλη, έως και πάνω από 1 έτος για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων.
Σοβαρή η έλλειψη προσωπικού έως και 35% (διοικητικού, νοσηλευτικού, παραιατρικού- χειριστές ιατρικών μηχανημάτων).

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Ράβε ξήλωνε με τις εφημερίες στα νοσοκομεία – Επί ποδός οι γιατροί του Νίκαιας

Υπουργείο Υγείας: Ράβε ξήλωνε με τις εφημερίες στα νοσοκομεία – Επί ποδός οι γιατροί του Νίκαιας

Το πλάνο από το υπουργείο Υγείας για τις τις εφημερίες στα νοσοκομεία προκαλεί αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς

Μαρία Γλένη HR

Ράβε – ξήλωνε από το υπουργείο Υγείας σχετικά με το νέο σύστημα στις εφημερίες που προσπαθεί να υιοθετήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα σενάρια από την πολιτική ηγεσία αλλάζουν καθημερινά με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο των δημοσίων νοσοκομείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το σενάριο για καθημερινή εφημερία όλων των μεγάλων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου είχε ακυρωθεί πριν από λίγες εβδομάδες, φαίνεται ότι αυτό επανέρχεται με έναν έμμεσο τρόπο.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αθώοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων

Iatropedia newsroom

Η πολύμηνη δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε εντάσεις μεταξύ του νυν υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του καταγγέλοντος Παύλου Πολάκη.

Αθώοι κρίθηκαν ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την υπόθεση των καταγγελόμενων από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη «22 παράνομων προσλήψεων» στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2013-2014, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι δικάστηκαν για πράξεις απιστίας και συνέργειας σε αυτήν.

Οι δικαστές δεν υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση για ενοχή των κατηγορουμένων και έκριναν ότι δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της απιστίας.

Στο εδώλιο βρέθηκαν, σε μία πολυήμερη δίκη που είχε εντάσεις μεταξύ του νυν υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του καταγγέλοντος πρώην υπουργού Παύλου Πολάκη, ο πολιτευτής της ΝΔ, Σταμάτης Πουλής, η σύζυγός του, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

SOS από Φυσικοθεραπευτές για χρεωκοπία του κλάδου-Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Συντάκτης: Virus

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φυσικοθεραπευτές για τις αυτόματες επιστροφές clawback & rebate σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Για χρεοκοπία του κλάδου προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να παρέμβει καθώς οι φυσικοθεραπευτές δηλώνουν ότι έχουν υπερβεί τα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης.

Ο Σύλλογος υποστηρίζεται ότι η υφιστάμενη κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τα ληστρικά μνημονιακά μέτρα των αυτόματων επιστροφών clawback & rebate, εδώ και 11 χρόνια και ακόμα και σήμερα». Μάλιστα, ο ΠΦΣ υπενθυμίζει με νόημα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2022, για την άρση της στενής εποπτείας σηματοδοτούσε: «…το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους…».

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάζουν όλα στις τελικές εξετάσεις ειδικότητας – Πώς θα κριθούν οι νέοι γιατροί

Πηγή: Freepik

Αλλάζουν όλα στις τελικές εξετάσεις ειδικότητας – Πώς θα κριθούν οι νέοι γιατροί

Πώς θα γίνουν από αυτό τον μήνα οι εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών

Μαρία Γλένη HR

Αλλάζουν όλα στις τελικές εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών από την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) αλλάζει πλέον η διαδικασία των εξετάσεων των Ιατρικών και Οδοντιατρικών Ειδικοτήτων και Εξειδικεύσεων για την λήψη τίτλου Ειδικότητας / Εξειδίκευσης, αρχής γενομένης από αυτή την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Όπως προβλέπεται δημιουργείται τράπεζα θεμάτων, η οποία θα βρίσκεται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σε κρυπτογραφημένο περιβάλλον. Από αυτή την τράπεζα θα κληρώνονται τα 100 θέματα εξέτασης την ώρα έναρξης των εξετάσεων και θα αποκρυπτογραφούνται προκειμένου να εκτυπωθούν και να δοθούν στους εξεταζόμενους.

Παράλληλα στην ίδια απόφαση δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη συγγραφή των ερωτήσεων Πολλαπλής επιλογής (MCQs) στις οποίες θα υποβάλλονται οι νέοι γιατροί.