Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Πάνω από το 50% των γιατρών του ΕΣΥ μέχρι τέλος του 2024 θα ασκούν ιδιωτικό έργο

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για το ΕΣΥ που αλλάζει

HR

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από τη Θεσσαλονίκη παραδέχθηκε πώς το ΕΣΥ έχει προβλήματα, αλλά ισχυρίστηκε πώς αυτό δεν σημαίνει πως καταρρέει.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση με θέμα «Το ΕΣΥ αλλάζει» ο αρμόδιος υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της υγείας ενώ επικεντρώθηκε στη δυνατότητα των γιατρών του συστήματος, τόσο των νοσοκομείων αλλά και της Πρωτοβάθμιας, να εκτελούν εκτός ωραρίου και ιδιωτικό έργο.

Όπως ισχυρίστηκε αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του. Πολλοί για ιδεολογικούς λόγους το πολεμούν. Όμως, η συμμετοχή των γιατρών ήδη μέχρι σήμερα είναι μεγάλη. 15% του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ έχει ήδη ζητήσει να κάνει παράλληλα ιδιωτικό έργο και με τη νέα ΚΥΑ που εκδίδουμε και που την κάνουμε διευρυμένη και πολύ πιο ευέλικτη, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από τους μισούς γιατρούς του ΕΣΥ θα έχουν κάνει χρήση αυτής τους της δυνατότητας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Όλα τα συστήματα Υγείας έχουν προβλήματα

Ο κ. Γεωργιάδης στην ομιλία του σημείωσε ότι όπως όλα τα Συστήματα Υγείας έτσι και το ΕΣΥ έχει τα προβλήματά του. Παράλληλα ανέφερε ότι η απάντηση σε όσους προσπαθούν να το απαξιώσουν, είναι τα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα χιλιάδες επεμβάσεις. Έχει επίσης αρχίσει να μειώνεται η λίστα αναμονής.

Σε αυτό το σημείο ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: «πώς θα δημιουργήσουμε το νέο ΕΣΥ, είναι μέσα από έργα και πράξεις. Και θα φέρω το παράδειγμα των απογευματινών χειρουργείων. Τα απογευματινά χειρουργεία ψηφίστηκαν από αλλεπάλληλες Κυβερνήσεις. Στην Κυβέρνηση αυτή εφαρμόστηκαν.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, δήλωσε μεταξύ άλλων πώς «σήμερα η Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι πιο έτοιμη από ποτέ να συμβάλλει ουσιαστικά και με τεκμηριωμένες προτάσεις σε μία μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ, για το σύστημα υγείας εν γένει, για τις πολιτικές υγείας. Θέλω να πω δύο πράγματα για το ΕΣΥ, γιατί πάρα πολύ στεκόμαστε στα αρνητικά του. Είμαι λήπτρια υπηρεσιών υγείας συνειδητά στο εθνικό σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ μου έσωσε τη ζωή, μου έδωσε δεύτερη ευκαιρία για ζωή στη μητέρα μου που μεταμοσχεύθηκε πριν κάποια χρόνια και θα πρέπει να δούμε εν γένει το σύστημα υγείας και πέρα από το ΕΣΥ τι μας προσφέρει. Κάποια πράγματα δεν είναι καθόλου δεδομένα, ενώ στην Ελλάδα τα έχουμε. Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούμε και να θέσουμε τις βάσεις για μία μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, για ένα σύγχρονο και βιώσιμο εθνικό σύστημα υγείας που θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα μέσα σε αυτό και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Παπαναστάσης ανέφερε πώς: « Το εθνικό σύστημα υγείας δεν καταρρέει. Και εμείς ως εργαζόμενοι, η πλειοψηφία τουλάχιστον των εργαζομένων, το βροντοφωνάζουμε αυτό όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε, σε γενικές συνελεύσεις, στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών, στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ το βροντοφωνάζουμε ότι το εθνικό σύστημα δεν καταρρέει. Έχει προβλήματα; Βεβαίως και έχει προβλήματα. Είχε και πριν; Και πριν είχε προβλήματα και θα συνεχίσει να έχει προβλήματα. Γιατί κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο και δεν μπορεί με μια υπογραφή ή με κάτι άλλο να λύσουμε όλα τα προβλήματα.

2 σχόλια:

  1. Ο στόχος του ΥΥ ποιός ακριβώς είναι αν πάνω από 50% των ΕΣΥτων, ιδιωτεύουν;;;
    Να κρατήσει τους χαμηλούς μισθούς διαλύοντας το ΕΣΥ και πετώντας στην αρένα τους μέσα, έξω;
    Είναι σαφής η πρόθεση του να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, να φέρει ιδιωτικές ασφαλιστικές παντού στην υγεία αφού τος ιδιωτικές νοσηλείες ο κόσμος δε μπορεί να τις πληρώνει, να διαλύσει τη δημόσια υγεία που είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών ευνομούμενων κοινωνιών ..
    Τους ιδιώτες όμως μη ζητήσει μέσα στο ΕΣΥ εκβιαστικά αν πρώτα δε μαζέψει όσους εντός σπρώχνει εκτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή