Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Πάτρα: Γιατροί του ΕΣΥ συνεταιρίζονται και μπαίνουν στον ιδιωτικό τομέα

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ - dete.gr

Με βάση το ενδιαφέρον που υπάρχει από γιατρούς του ΕΣΥ στην Πάτρα για δραστηριότητά τους και στον ιδιωτικό τομέα, με φόντο τη σχετική Υπουργική απόφαση, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, σημειώνει ότι κάτι τέτοιο απαιτεί μία σειρά προϋποθέσεων. Ποιες είναι αυτές;

Με δεδομένο ότι η λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου απαιτεί χρήματα, για ενοικίαση χώρου και εξοπλισμό, μεταξύ άλλων, υπό τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, φαίνεται ότι πολλοί ιατροί θα οδηγηθούν στη συστέγαση με συναδέλφους τους ή ακόμη και σε συνεργατικά σχήματα, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει κέρδος ή ισορροπημένο αποτέλεσμα. Δηλαδή, είτε θα μοιράζονται απλώς τον ίδιο χώρο για το ενοίκιο, είτε θα συνεργάζονται, υπό την ίδια εταιρεία, με έδρα τον ίδιο χώρο, ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων. Τα παραπάνω συζητούνται στον κλάδο, από λειτουργούς που θέλουν να ασκήσουν δραστηριότητα με δικό τους ιατρείο, μιας και τα μηναία έξοδα θα φτάνουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ. Σαφώς, ο κύριος λόγος για σύμπραξη ενός νυν ιδιώτη ιατρού με εκείνον του δημόσιου τομέα που θα ασχοληθεί και ιδιωτικά, είναι γιατί ο δημόσιος δεν μπορεί να βρίσκεται πολλές ώρες εκτός ΕΣΥ. Αφενός γιατί οι ώρες δεν επαρκούν και αφετέρου γιατί θα εξαντλούταν σωματικά.

Εξάλλου, στην Υπουργική απόφαση θα προβλέπεται η έγκριση της άσκησης του επαγγέλματος ιδιωτικά, από τον διοικητή του νοσοκομείου που εργάζεται ο γιατρός ή τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Επίσης, προβλέπεται σύστημα αξιολόγησης των γιατρών, δύο φορές τον χρόνο, ώστε να μην υπάρχει απόκλιση από το έργο τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και πληροφοριακό σύστημα που θα ελέγχει την κινητικότητα των ασθενών. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφεται η δραστηριότητα του γιατρού και το εάν εκείνος προωθεί στο ιδιωτικό του ιατρείο ασθενείς, τους οποίους θα μπορούσε να εξυπηρετήσει στο δημόσιο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου