Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

ΣΦΕΕ: Η διανομή των φαρμάκων καλύπτει τις ανάγκες του Αυγούστου- Αλλού είναι το πρόβλημα των ελλείψεων

Συντάκτης:
Virus

Δεν τίθεται θέμα ακάλυπτων αναγκών τονίζει σε επιστολή του ο ΣΦΕΕ προς τον πρόεδρο και το διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφορικά με προειδοποιήσεις για ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο. Η προμήθεια ποσότητας φαρμακευτικού υλικού προβλέπεται για το διάστημα που είναι κλειστές οι εταιρείες και οι διανομείς, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο.

Απαντώντας σχετικά με τους ισχυρισμούς του ΠΦΣ για «επιδείνωση του προβλήματος των ελλείψεων κατά τον μήνα Αύγουστο», ο ΣΦΕΕ δηλώνει ότι δεν κατανοεί γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Όπως εξηγεί ο Σύνδεσμος «η διανομή στα φαρμακεία και χονδρεμπόρους καθώς και στα νοσοκομεία γίνεται μέσω εταιρειών διανομής (3PL- Third Party Logistics) και όταν κλείνει μία φαρμακευτική εταιρεία ή ένας διανομέας για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι παραγγελίες που παραδίδονται στην αγορά είναι αντίστοιχες με τις πωλήσεις για 2 ή 3 εβδομάδες που ο διανομέας ή η φαρμακευτική εταιρεία πρόκειται να είναι κλειστοί, εκτός εάν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό». Παράλληλα, λειτουργεί ένα τμήμα ασφαλείας στην πλειονότητα των φαρμακευτικών εταιρειών προβλέποντας έκτακτες καταστάσεις ιδιαίτερα για τα κρίσιμα φάρμακα και στις νοσοκομειακές ανάγκες. «Εφόσον τηρούνται τα παραπάνω και παρ’ όλα διαπιστώνεται πως υπάρχει ζήτημα ελλείψεων, ίσως πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι αιτίες» ισχυρίζεται ο ΣΦΕΕ. Έως τώρα δεν έχει καταγραφεί, όπως σημειώνει ο ΣΦΕΕ έξαρση των ελλείψεων σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακά φαρμακεία την περίοδο του Αυγούστου, λόγω κλεισίματος ή υπολειτουργίας κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών ή εταιρειών 3PL.

Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν εντοπίζονται έναν θερινό μήνα, επισημαίνει ο ΣΦΕΕ και τονίζει ότι χρειάζεται συντονισμός με την Πολιτεία και διαφάνεια σε όλη την αλυσίδας διανομής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει πως οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν παγκόσμιες διαστάσεις και συνιστούν ένα πρόβλημα μακροχρόνιο, πολυπαραγοντικό και σύνθετο.

Με νόημα ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας, καθημερινά παρέχουν λεπτομερή ανάλυση όλων των πωλήσεών τους στον ΕΟΦ από το 2016 και η εποπτεύουσα αρχή έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τα στοιχεία για τυχόν υποτροφοδότηση της αγοράς». Μάλιστα ο ΣΦΕΕ επικαλείται τις διαφανείς διαδικασίες ενημέρωσης καθώς «κρίκος της αλυσίδας διακίνησης του φαρμάκου εμείς παρέχουμε τα πιο λεπτομερή δεδομένα στις Αρχές και τις ενημερώνουμε για όποια θέματα προκύπτουν».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠΦΣ, ο ΣΦΕΕ τονίζει στην δική του ανακοίνωση «οι γενικεύσεις περί «ΚΑΚ που διαθέτουν διαρκώς μειούμενες ποσότητες» δεν προάγουν την μεταξύ μας συνεργασία». Η επιστολή του Συνδέσμου καταλήγει «όπως και για εσάς, η υγεία του ασθενή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, χωρίς καμία αμφισβήτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου