Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Προσωπικός γιατρός: Άγνωστο πότε θα πληρώνεται το ιατρικό προσωπικό – Μετά την εκκαθάριση των επισκέψεων η εξόφληση

Προσωπικός γιατρός: Άγνωστο πότε θα πληρώνεται το ιατρικό προσωπικό – Μετά την εκκαθάριση των επισκέψεων η εξόφληση

Προσωπικός γιατρός όχι μόνο υπό εξαφάνιση αλλά και χωρίς χρήματα

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ο προσωπικός γιατρός βάζει σε νέες περιπέτειες τους γιατρούς. Ήδη σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκονται οι προσωπικοί γιατροί στα Κέντρα Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά αλλά και των νησιών του Αιγαίου, αφού παραμένουν απλήρωτοι.

Έτσι ένα 24ωρο μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, πως θα θεσπιστούν νέα κίνητρα για την επανεκκίνηση του Προσωπικού Γιατρού στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, πληροφορήθηκαν πρόσφατα από επίσημα χείλη ότι δεν πρόκειται να πληρώνονται πλέον κάθε μήνα, αλλά μόνο όταν θα γίνεται η εκκαθάριση των ιατρικών επισκέψεων. Το ποσό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 700 ευρώ το μήνα.

Όπως περιγράφουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr οι προσωπικοί γιατροί οι οποίοι πληρώνονται ούτως ή άλλως με καθυστέρηση 1-2 μηνών για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε πολίτες, ενημερώθηκαν από τις υπηρεσίες της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι πλέον θα αποπληρώνονται μόνο εφόσον θα έχουν καταγραφεί και εκκαθαριστεί οι επισκέψεις των πολιτών, γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης είναι άγνωστο.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι προσωπικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας του Πειραιά και των νησιών του Αιγαίου είναι οι περισσότεροι σε αριθμό, καθώς καλύπτουν τη νησιωτική Ελλάδα όπου ήδη καταγράφεται δραματική έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό.

Προσωπικός γιατρός: «Χαμηλές πτήσεις» σε όλη την Ελλάδα

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν συνολικά 3.435 Προσωπικοί Γιατροί, εκ των οποίων οι 2.224 είναι των δημοσίων Μονάδων Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Πολυϊατρεία κ.λ.π.) ενώ 1.211 Ελεύθεροι Επαγγελματίες γιατροί που πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ.

Τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών έχει αυξηθεί ελάχιστα και μόνο μερικές δεκάδες, αφού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει δώσει νέα κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό για να το προσελκύσει.

Αποτέλεσμα όμως είναι σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι πολίτες να μην μπορούν να έχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 44,7% των πολιτών δεν έχει βρει ελεύθερο προσωπικό γιατρό στην περιοχή του, ενώ πολλοί έχουν εγγραφεί και σε προσωπικό γιατρό μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, καθώς ο νόμος προέβλεπε πρόστιμα για όσους δεν είχαν εγγραφεί υποχρεωτικά (αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλείες).

Ωστόσο τα πρόστιμα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ακριβώς επειδή δεν υλοποιήθηκε ο θεσμό πλήρως εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να προωθήσει άλλο ένα νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό αλλά και για αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ώρα που έχει ψηφιστεί αντίστοιχο νομοσχέδιο από την ίδια κυβέρνηση πέρυσι.

Ωστόσο προς ώρας δεν είναι γνωστό εάν έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον κονδύλια για να στηριχθεί ο προσωπικός γιατρός με επιπλέον αμοιβές στους γιατρούς.

9 σχόλια:

  1. Οι ασοβαροι συναδελφοι που εμπλεξαν ,ας προσεχαν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προκειται για θεσμο αποτυχημενο ηδη απο τη συλληψη του ,στον οποιο η πλειοψηφια των γιατρων ,πολυ σωστα γυρισε την πλατη.Οι λιγοι αφελεις αντιλαμβανονται τωρα το σφαλμα τους και προς το συμφερον τους ,καλο εινια να αποχωρησουν οσο ειναι καιρος .Υγεια με φιλοδωρηματικες αμοιβες γιατρων δεν γινεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαρά όλα ο ΕΟΠΥΥ θα εξοικονομεί χρήματα , οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται και οι γιατροί δεν θα έχουν να φάνε Τί άλλο θέλουν οι γιατροί για να πετύχει η Πρωτοβάθμια περίθαλψη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νέο σχέδιο συνάδελφε είναι να βαφτίσουν το κρέας ψάρι και σε ένα βράδυ οι άσχετοι (όπως όλοι μας τότε!) αγροτικοί να γίνουν προσωπικοί ιατροί! Οι άνθρωποι δεν πάνε καλα

      Διαγραφή
    2. Σύντομα θα πληροφορήθηκα ότι θα πληρώνονται όταν....καπνίσει στον χρΕΟΠΥΥ

      Διαγραφή
  4. 700€ το μήνα είναι πάρα πολλά λεφτά. Μήπως να τα μειώσετε κάπως γιατί βλέπω να πέφτει έξω ο προϋπολογισμός του κράτους. Αν τα μειώσετε θα περισσέψουν χρήματα για να πληρωθούν και οι γιατροί που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό λόγω τεραστίων οικονομικών κινήτρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 700 ευρώ το μήνα δίνει μπουρμπουαρ μια νυχού στο παιδί που φέρνει το αυτοκίνητο από το parking !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν συμμεριζομαι καθολου το προβλημα των απληρωτων συναδελφων .Οφειλαν να ειναι αξιοπρεπεις και να απεχουν απο την ξεφτιλα του ΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ Κ Ρ Α Τ Ι Κ Ο Ι ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ....ΘΕΛΟΥΝ 1. ΠΑΧΥΛΟ ΜΙΣΘΟ,,2.ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ-ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ,,3. ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΑΡ/ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ..( ΦΑΚΕΛΑΚΙ ).....!!! ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ......ΖΗΤΩ ΤΟ Ε Λ Λ Α Δ Ι Σ Τ Α Ν..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή