Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Προσωπικός γιατρός: Τι αλλαγές έρχονται για να λειτουργήσει – Όλο το σχέδιο

Προσωπικός γιατρός: Τι αλλαγές έρχονται για να λειτουργήσει – Όλο το σχέδιο

Ο «Προσωπικός Γιατρός» παραμένει στάσιμος και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται νέο σχέδιο

HR

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται ότι εξελίσσεται ο προσωπικός γιατρός για το υπουργείο Υγείας. Και αυτό γιατί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού που θα έμπαινε σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2023 εφτά μήνες μετά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι πολίτες να συνεχίζουν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία ακόμη και για απλά προβλήματα υγείας.

Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας αναζητά άμεσες λύσεις ώστε να ξεμπλοκάρει ο θεσμός, να βρεθούν οι ιδιώτες γιατροί αλλά και νοσοκομειακοί προκειμένου να εγγραφούν όλοι οι δικαιούχοι πολίτες.

Γρίφος για το υπουργείο Υγείας ο προσωπικός γιατρός

Σύμφωνα με στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του προσωπικού γιατρού ο θεσμός δεν δείχνει να προχωρά, αφού οι αριθμοί είναι στάσιμοι και δείχνουν ότι οι δικαιούχοι δεν κατορθώνουν ακόμη να βρούνε γιατρό κοντά τους.

Από το σύνολο των δικαιούχων το 45,3% δεν έχει εγγραφεί ακόμη στον θεσμό.

Ειδικότερα το σύνολο των εγγεγραμμένων πολιτών είναι: 4.853.821

Παρ΄ αυτά το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι υπάρχουν 158.525 διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή στο σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των γιατρών, οι εγγεγραμμένοι στο σύστημα είμαι συνολικά 3.428

Οι Προσωπικοί Γιατροί των δημοσίων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ) είναι 2.239.

Οι Προσωπικοί Γιατροί – Ελεύθεροι Επαγγελματίες είναι 1.189

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Οι ομάδες εργασίας στο υπουργείο Υγείας έχουν έτοιμα εδώ και καιρό κάποια σχέδια για να στηριχθεί ο προσωπικός γιατρός, αλλά θα επανεξετασθούν πλέον από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο θεσμός θα ενισχυθεί με γιατρούς του ΕΣΥ δηλαδή με «γιατρούς της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Υγείας» και με νέες ειδικότητες. Γεγονός που σημαίνει ότι θα ενισχυθεί με γιατρούς νοσοκομείων τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας, αλλά και από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία που ανήκουν στο τριτοβάθμιο σύστημα

Παράλληλα με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, με τη συμβολή των επιτελείου του πρωθυπουργού έχουν εξετασθεί αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αλλά και θεσμικές τροποποιήσεις που μπορεί να προσελκύσουν το ιατρικό προσωπικό για να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Μέσα στα σχέδια που εξετάζονται είναι να δοθούν νέες διαφορετικές αμοιβές σε ιδιώτες γιατρούς με αποζημίωση κατά πράξη και χωρίς συγκεκριμένο ανώτατο όριο εγγεγραμμένων ασθενών, κάτι που όμως προβληματίζει καθώς θα δημιουργηθούν προστριβές με τους ήδη εγγεγραμμένους γιατρούς στο σύστημα.

Από την άλλη μελετώνται και κάποιες φοροελαφρύνσεις αλλά και αμοιβές ξεχωριστές μόνο για τη δημιουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

9 σχόλια:

  1. Παντως εμμονη καλοκαιριατικα με θεσμο εντελως αποτυχημενο ,εναντιον των γιατρων ,εναντιον των ασθενων ,χωρις τα απαραιτητα χρηματα .Ολοι θελουν υγεια δωρεαν ,κατι που δεν γινεται .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως καταλάβατε η ....σχεδιαρα του ΥΠΥΓ είναι να χώσει τους ΕΣΥτες που δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε τουαλέτα! Και με ένα διευρο τον φάκελο.....συμπλήρωσης τους γιατρουδακια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥ Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομιζω οτι ειναι ηλιθιοτητα ,μαλλον αδιαφορια και σκοπιμοτητα

      Διαγραφή
  4. Ο μονος λογος που ενδιαφερονται να επιτυχουν την δωρεαν προσβαση σε ιδιωτη γιατρο, ειναι ο σταδιακός απολυτος ελεγχος των ιδιωτικών ιατρειων. Τι τους νοιαζει όταν ο ασθενής που εχει την οικονομική δυνατοτητα να επισκεφθει τον γιατρό του σωνει και καλά να του πουνε να πηγαινει δωρεαν ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν θελουν να αποφορτισουν τα επειγοντα των νοσοκομειων ας ξαναδώσουν την δυνατοτητα συνταγογραφησης των ανασφαλιστων σε ιδιωτες γιατρους. Ειναι κριμα να σε επιλεγει ο ανασφαλιστος ως γιατρό του και να εχει δεμενα τα χερια του ο γιατρός. Ειναι δεδομενο οτι αναγκαζεται ο ανασφαλιστος θελοντας και μη να επισκεφθει τα επειγοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιστεύω ότι μια έκπτωση 1% στο φόρο που πληρώνουν οι γιατροί και 1€ για τη δημιουργία του φακέλου αρκουν για να δουλέψει ο θεσμός του ΠΙ! Χαχαχαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως καταλάβατε θέλουν με πενταροδεκαρες να βρουν λαλακίες να κάνουν την δουλειά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κ. Μαστοράκου μπράβο για τον αγώνα που κάνετε για τα εργαστήρια αλλά σας φαίνεται δίκαιο οι συμβεβλημενοι να συνεχίζουμε με μικτό δεκάρικο εν ετει 2023?

    ΑπάντησηΔιαγραφή