Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας και οι επαφές για τους νέους «γενικούς γραμματείς»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Υπ' ατμόν βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να βρίσκονται σε καθημερινή επαφή για την οργάνωση των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία.

Πρώτη δουλειά του πρωθυπουργού αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, είναι να επισκεφθεί το πρωί της Τρίτης (4/7) το Υπουργείο Υγείας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η επίλυση των προβλημάτων της Υγείας είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την προεκλογική του δέσμευση περί «προσωπικού στοιχήματος για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ«, θα βρεθεί αύριο το πρωί στην οδό Αριστοτέλους για μία συνάντηση εργασίας με τον νέο υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη,τους δύο υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, είναι να τεθεί επί τάπητος ο οδικός χάρτης της Υγείας, ώστε με βάση τον τελικό σχεδιασμό να γίνουν και οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα (6/7).

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό, οι μεταρρυθμίσεις στα Νοσοκομεία και ο νέος Υγειονομικός Χάρτης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα με την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης», αλλά και το Φάρμακο.

Φυσικά θα υπάρξει και η τελική συζήτηση για τον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των στελεχών της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αλλά και η τοποθέτηση προσώπων στις γενικές γραμματείες, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές.

Ποια ονόματα ακούγονται για γ.γ. του Υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο Υγείας στο προηγούμενο σχήμα διέθετε τρεις γενικές γραμματείες: την γ.γ. Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής την Ειρήνη Αγαπηδάκη, την γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας του Ιωάννη Κωτσιόπουλου και την γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με γ.γ τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η αναβάθμιση της Ε. Αγαπηδάκη, που έγινε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αλλά και του Μάριου Θεμιστοκλέους, που ορίστηκε υφυπουργός, αλλά και η αναβάθμιση της ίδιας της γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Δημόσιας Υγείας, έφερε αλλαγές.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 77, άρθρο 5, που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπεται σύσταση στο Υπουργείο Υγείας, Γενικής Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.

Ταυτόχρονα υπήρξε και αντίστοιχη κατάργηση της Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και η αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.

Για τη θέση των γενικών γραμματέων ακούγονται πολλά ονόματα υπαρχόντων και δοκιμασμένων στελεχών που έχουν γνώση του χώρου της Υγείας, και που έχουν αποδείξει την επάρκεια και διοικητική τους ικανότητα.

Μεταξύ των επικρατέστερων -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr– είναι αυτό του σημερινού -αυστηρού αλλά αποτελεσματικού- Διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής και Αντιστράτηγου ε.α. Παναγιώτη Στάθη, του ικανότατου Διοικητή της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς & Αιγαίου, Χρήστου Ροϊλού, αλλά και της άκρως επικοινωνικής Διοικήτριας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «‘Αγιος Σάββας», Όλγας Μπαλαούρα.

Στο νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων:

(α) η Αυτοτελής Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

(β) η Διεύθυνση Φαρμάκου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας,

(γ) η Διεύθυνση Υποστήριξης και Παρακολούθησης Στρατηγικού Σχεδιασμού και

(δ) το Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας, Ανάπτυξης και Λειτουργίας Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου