Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Χρυσοχοΐδης: Όχι ΝΠΙΔ τα νοσοκομεία

Συντάκτης:
Virus

Ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ κατά την πανυγειονομική κινητοποίηση. Σειρά θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά στον τομέα της Υγείας έθεσε η ομοσπονδία.

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τόνισε πως θα εστιάσει στο θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ ππροβαίνοντας σε προσλήψεις προσωπικού με κίνητρα και θα προχωρήσει στην χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους Διευθυντές και Υποδιευθυντές της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στα Νοσοκομεία. Ωστόσο, ο υπουργός ήταν κάθετος για την εφαρμογή της Π.Ν.Π. για την συμμετοχή των πυροσβεστών, των ένστολων και του πάσης φύσεως προσωπικού των Κέντρων Υγείας στις διασώσεις.

Επίσης, θα καταργηθούν τα προληπτικά rapid test στους ανεμβολίαστους. Κλίμα συνεργασίας διαφάνηκε στη συνάντηση καθώς ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει όλα τα αιτήματα και θα δώσει απαντήσεις, ζητώντας τη συνεργασία της ΠΟΕΔΗΝ, των άλλων υγειονομικών φορέων και των εργαζόμενων. Αναλυστικά, σχετικά με το νέο μισθολόγιο από την πλευρά της ομοσπονδίας τονίστηκε πως δεν αποτελεί κίνητρο για την προσέλκυση υγειονομικών, το ζήτημα των μισθολογικών κλιμακίων ανά τριετία των ΥΕ και ΔΕ υπαλλήλων, τον ι αποκλεισμό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την αύξηση του ωρομισθίου, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις προσωπικού. Από την μεριά του ο υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξει ετήσια αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία (5% του ΑΕΠ σήμερα) τα επόμενα χρόνια χωρίς να δεσμεύεται ότι θα ανέλθει στο 7,5% του ΑΕΠ, στο οποίο βρίσκεται ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης απέκλεισε την μισθολογική προαγωγή των ΥΕ, ΔΕ ανά διετία λόγω δημοσιονομικού κόστους. Στο τραπέζι του διαλόγου όμως θα ξανατεθεί το ζήτημα της αύξησης του ωρομισθίου. Ειδικότερα, για την άρση των αδικιών του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ο υπουργός υποστήριξε πως μια πολιτική απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση της επιτροπής, αλλά είναι δυνατόν να μειωθεί η βαθμολογία στην κατάταξη των υπαλλήλων στις κατηγορίες. Η ελπίδα παραμένει με την εξέταση της ένστασης από την επιτροπή ενστάσεων και στη συνέχεια θα υπάρξουν νέες συναντήσεις.

Άξια λόγου είναι πρόθεση της κυβέρνησης για την ανανέωση των συμβάσεων των συμβασιούχων έως την απορρόφησή τους σε διαγωνισμούς μόνιμου προσωπικού. Για το θέμα θα εγγραφεί σχετικό κονδύλι στον επόμενο προϋπολογισμό για την ανανέωση των συμβάσεων. Επίσης, ο υπουργός επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για την πρόσληψη 10.000 υπάλληλων «χωρίς να ξεκαθαρίσει ότι θα ληφθούν μέτρα προς αποφυγή της ανακύκλωσης του προσωπικού» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ. Σημειώνεται ότι στο Υπουργείο Υγείας εξετάζονται μισθολογικά κίνητρα για την προσέλκυση υγειονομικών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Σχετικά με τους εργολάβους ο υπουργός υποστήριξε ότι το Υπουργείο θα υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος και θα εξετάσει σοβαρά το αίτημα, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε να διασφαλιστεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ο υπουργός ενημέρωσε την ΠΟΕΔΗΝ ότι δεν του ζητήθηκε η κοστολόγηση άρα δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Για την ΚΥΑ που θα καθορίζει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στις προνοιακές μονάδες είπε ότι σειρά έχουν δύο άλλα Υπουργεία και αμέσως μετά το Υπουργείο που ανήκουν οι προνοιακές μονάδες.

Κατόπιν αυτής της συζήτησης, θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΠΟΕΔΗΝ. Νέα πανελλαδική κινητοποίηση προγραμματίζεται για την παραμονή εγκαινίων της ΔΕΘ με συγκέντρωση 8.30 π.μ. στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

2 σχόλια:

  1. Υπαρχουν και χειροτεροι απο το Θανασακη ? Κατι τετοιο υποβοσκει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστό το ΠΑΣΟΚ! Κατευθείαν ιδιωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή