Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Διοικητές Νοσοκομείων: Πότε φέρνει τους νέους μάνατζερ στο ΕΣΥ ο Χρυσοχοΐδης - Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός


Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (Φωτογραφίες: EUROKINISSI)

Προς το τέλος του Φθινοπώρου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης των σημερινών Διοικητών Νοσοκομείων, αφού ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης περιμένει το νέο νόμο από το υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσει σε αλλαγές.

Ο νέος νόμος που προωθείται από την κυβέρνηση θα προβλέπει την προκήρυξη των θέσεων στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων αλλά και σε άλλους Οργανισμούς και φορείς, με αξιοκρατικά κριτήρια.

Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός

Με βάση μάλιστα τις πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός που θα θυμίζει τους αντίστοιχους του ΑΣΕΠ ενώ θα περιλαμβάνει και ψηφιακή διαδικασία όπου οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα. Μάλιστα εάν δεν διαθέτουν τα βασικά στοιχεία, όπως σχετικά πτυχία με το μάνατζμεντ και τη Διοίκηση, ή δεν θα έχουν και πολύχρονη εμπειρία θα κόβονται από τη διαδικασία.

Στο τέλος βέβαια θα πραγματοποιείται και προσωπική συνέντευξη πριν την τελική επιλογή. Γεγονός όμως που αφήνει ένα «παράθυρο» για παράκαμψη της διαδικασίας.

Μικρή παράταση για τους εν ενεργεία διοικητές

Μέχρι όμως να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δώσει μικρή παράταση στους Διοικητές Νοσοκομείων, οι θητείες των οποίων λήγουν σε λίγες ημέρες, στο τέλος Ιουλίου.

Η κυβέρνηση – λένε πληροφορίες του ethnos.gr - αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία για συγκεκριμένους Διοικητές Νοσοκομείων για λίγους μήνες ακόμη, και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και εκτιμά ότι θα έχει ψηφιστεί και προωθηθεί ο νέος νόμος της υπουργού Εσωτερικών για τον διορισμό των Διοικήσεων σε Οργανισμούς και νοσοκομεία.

Πρόκειται κυρίως για Διοικητές που θα απομακρύνονταν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας λόγω μη απόδοσης, αλλά και επειδή κάποιοι εξ αυτών ακολουθούσαν παράτυπες διαδικασίες στις προμήθειες. Ωστόσο, λόγω των εκλογών η θητεία τους ανανεώθηκε μέχρι 31 Ιουλίου ενώ πλέον αναμένεται να λάβουν άλλη μία μικρή παράταση.

Οι περιπτώσεις Διοικητών που ελέγχονται

Δεν αποκλείεται πάντως κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις Διοικητών που φέρονται να ελέγχονται για ατασθαλίες, η απομάκρυνση να έρθει νωρίτερα.

Μάλιστα όπως σημειώνουν πηγές του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται πως ενημερώθηκε για μία συγκεκριμένη περίπτωση που ελέγχεται από την Αρχή Διαφάνειας και είναι άγνωστο πως θα κινηθεί.

Η διαδικασία επαναξιολόγησης

Από την άλλη, όσοι Διοικητές Νοσοκομείων έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και έως ότου γίνει ο νέος διαγωνισμός, θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία επαναξιολόγησης, αφού θα εξετασθούν ξανά με το νέο σύστημα, εάν δηλώσουν συμμετοχή.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τον Νοέμβριο, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει το μήνυμα της αλλαγής του κράτους και της νοοτροπίας. Να υπενθυμιστεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι για Διοικητές Νοσοκομείων ή επικεφαλής σε μεγάλους Οργανισμούς, δεν θα επιλεγούν μη εκλεγέντες πολιτευτές.

2 σχόλια:

  1. Αντιλαμβανεσθε βεβαια τι διαγωνισμος θα ειναι αυτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν κρίνουμε από τους Διευθυντές και τους ΓΓ των Υπουργείων είναι φανερό ότι τα ένσημα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς θα είναι τα βασικά προσόντα. Καληνύχτα Ελλάδα, καληνύχτα Έλληνα ασθενή και γιατρέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή