Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Πώς ο Χρυσοχοΐδης σκοπεύει να μεταμορφώσει τα Επείγοντα των νοσοκομείων

Τι θα αλλάξει στα Επείγοντα των νοσοκομείων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

HR

Ριζικές αλλαγές στα Επείγοντα των νοσοκομείων σχεδιάζει να κάνει ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με στόχο να μειωθούν οι πολύωρες αναμονές ασθενών έξω από τα ΤΕΠ.

Με δεδομένο ότι, η Υγεία αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο νέος υπουργός έχει αναλάβει να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για να επισπευσθούν οι αλλαγές για την αναδιάρθρωση και την αναβάθμιση των Επειγόντων τμημάτων (ΤΕΠ) των νοσοκομείων.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως θα υπάρξει μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα των Νοσοκομείων (ΤΕΠ) κατά 70% και μείωση του χρόνου αναμονής σε εξωτερικά ιατρεία κατά 80%, έως το 2027.

Τι θα αλλάξει στα Επείγοντα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το σχέδιο είναι να υπάρξει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα Νοσοκομεία, τα οποία θα ανακαινιστούν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με βάση το σχέδιο θα υπάρχει σύνδεση του ΕΚΑΒ με τα Επείγοντα τα οποία θα αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά αυτόνομα από τη λειτουργία των κλινικών, ενώ εάν θα κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία ενός ασθενούς θα εξετάζεται εκείνη την ώρα με βάση και την πληρότητα και σύμφωνα πάντα με το πόσο επείγον είναι.

Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να είναι αυτόνομα τα ΤΕΠ ώστε να υποδέχονται τους ασθενείς που θα έχουν ανάγκη, χωρίς να υπάρχει και υποστήριξη από το προσωπικό των κλινικών.

Για να επιτευχθεί όμως η αυτονομία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να απασχολείται αποκλειστικά στα επείγοντα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασυνδεθούν τόσο με το ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ, όσο και με τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.

Εξάλλου σήμερα στα επείγοντα το προσωπικό απασχολείται και σε κλινικές, αφού τα ΤΕΠ δεν έχουν γίνει ακόμη αυτόνομα, όπως έχουν δεσμευτεί τόσο οι νυν υπουργοί της ΝΔ, όσο και οι πρώην του ΣΥΡΙΖΑ.

3 σχόλια:

  1. Απο εξαγγελιες χορτασαμε .Αφου δεν υπαρχει ουτε σχεδιο ουτε χρηματοδοτηση ,θα μεινουν κι αυτες κενο γραμμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα με το μαγικό ραβδάκι των Καναλιών.....το άσπρο ....μαύρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με έναν ήλιο του ΠΑΣΟΚ στην είσοδο των επειγόντων θα έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή