Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Μητσοτάκης: Ταχύτερη παρέμβαση του ΕΚΑΒ- Μοτοσυκλέτες θα προηγούνται των ασθενοφόρων

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη
Virus.com.gr

Για την ολοκλήρωση αλλαγών γρήγορα και τολμηρά και στην Υγεία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ανακοινώνοντας τη νέα ομάδα του ΕΚΑΒ σε αστικές περιοχές. Μοτοσυκλέτες του ΕΚΑΒ θα προηγούνται των ασθενοφόρων για άμεση παρέμβαση.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να συνοψίσει τους κεντρικούς στόχους του πολυδιάστατου εκσυγχρονιστικού έργου που σχεδίασε η κυβέρνηση, όπως εξήγησε, βασισμένο σε συγκεκριμένους πυλώνες. Συγκεκριμένα, στον πυλώνα της κοινωνικής Ελλάδας ο πρωθυπουργός ενέταξε την αξιοπρεπή δωρεάν Υγεία. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του ΕΣΥ ως ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα, υλοποιώντας μια σειρά έργων υποδομών. Ήδη υλοποιούνται σε 80 νοσοκομεία και σε 156 Κέντρα Υγείας έργα, όπως είναι η αναβάθμιση των ΤΕΠ, δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 1,5 δις ευρώ και κατά την κοστολόγηση αντιστοιχεί σε ποσοστό 8% πόρων του ταμείου. Ορατά αποτελεσματα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ότι θα δουν οι πολίτες εντός επομένων μηνών. Τα έργα θα δημιουργήσουν, κατά λεγόμενα του πρωθυπουργού, νέες ανάγκες που θα καλυφθούν με πρόσθετο προσωπικό, επεξηγώντας ότι θα προχωρήσουν 10.000 προσλήψεις σε ορίζοντα τετραετία στο ΕΣΥ και εξ αυτών 700 θα κατευθύνουν στο ΕΚΑΒ.

Ειιδικότερα, σχετικά με την κάλυψη αναγκών του ΕΚΑΒ, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνεργασία διαφορετικών τομέων του Κράτους και συγκεκριμένα στη συνεργασία του κλάδου Υγείας με εξιδεικευμένο προσωπικό της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη υλοποιήθηκε προ ολίγων ημερών με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ικανοποίηση αναγκών σε πλήρωμα ασθενοφόρων. Στόχος είναι στις αστικές και μη αστικές περιοχές το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε 7 με 15 λεπτά. Ειδική ομάδα για τα μεγάλα αστικά κέντρα, αποτελούμενη από 250 δικυκλιστές διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, θα παρέχει τις πρώτες βοήθειες πριν φθάσει στο σημείο που βρίσκεται το περιστατικό το ασθενοφόρο. Η αρχή θα γίνει από την Αθήνα. Ειδικότερα για την κάλυψη της Περιφέρειας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υπουργική απόφαση για μίσθωση ελαφρών ελικοπτέρων που θα κάνουν διασώσεις σε βουνά και δύσκολες περιοχές ώστε να αντιμετωπιστούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά περιστατικά.

Σε συνέχεια του κυβερνητικού έργου της προηγούμενης τετραετίες ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα ολοκληρωθεί με την ηλεκτρονική Συνταγογράφηση για να ελεγχθεί η υπεσυνταγογράφηση αλλά και με έργα όπως είναι ο ατομικός φάκελος Υγείας, το ψηφιακό μητρώο και ο νέος υγειονομικός χάρτης με ενιαία πρωτόκολλα σε όλες τις δομές της επικράτειας. Έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην επέκταση των προληπτικών εξετάσεων δωρεάν σε όλους και για όλα τα νοσήματα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, για το οποίο τόνισε ότι έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα αφού επτά χιλιάδες γυναίκες έχουν εντοπιστεί με πρώιμο καρκίνο μέσα από εξετάσεις με καλή πρόβλεψη για θεραπεία.

Μεγάλη μεταρρύθμιση εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στο τομέα της Ψυχιατρικής περίθαλψης σε συνέχεια του έργου της προηγούμενης τετραετίας από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία συμβουλευτικών δομών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στα λεγόμενά του πως η ψυχική υγειά των παιδιών και των εφήβων είναι μια βόμβα για τη Δημόσια Υγεία και γι’αυτόν τον λόγο θα διατεθούν σημαντικοί πόροι για την διαχείρισή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου