Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Tο ταμπού της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ που σιγά - σιγά σπάει…

eurobreakupΟι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία θα συνεχίσουν να μονοπωλούν των ενδιαφέρον κατά τις επόμενες ημέρες, εν όψει του αυριανού Eurogroup και των επίσημων ανακοινώσεων για το PSI+. Συγκεκριμένα, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, και το κούρεμα του χρέους στρέφονται πλέον τα βλέμματα της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου, μετά και την έγκριση του νέου μνημονίου από την Βουλή την Κυριακή.
Όπως αναφέρουμε και παρακάτω και όσον αφορά το PSI σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων και τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι όροι ανταλλαγής αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα νέα προβλήματα και νευρικότητα δημιουργεί η είδηση ότι οι ευρωπαίοι εταίροι και ειδικά η Γερμανία επιμένουν στις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για την εφαρμογή των μέτρων (πάντως εκτιμάται ότι θα βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα). Πέραν όμως των εξελίξεων που αφορούν το επικείμενο Eurogroup και με τις οποίες θα έχουμε, φυσικά, την ευκαιρία να ασχοληθούμε και αύριο, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η στάση της Γερμανίας, με όλο και περισσότερους γερμανούς αξιωματούχους να ρίχνουν στο τραπέζι σχέδια άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας, χωρίς ή και με έξοδο από το ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουμε παρακάτω, αν και προς στιγμήν ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται από ακραίο ως απίθανο, εντούτοις δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για το ότι το “ταμπού” της συζήτησης για την έξοδο της Ελλάδας και γενικά μιας χώρας από το ευρώ έχει πλέον σπάσει.
Στα αμιγώς χρηματιστηριακά, με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες ημέρες, ενώ όπως τονίζεται στο αμιγώς τεχνικό σχόλιο η διαγραμματική εικόνα τόσο των βασικών δεικτών, όσο και επιμέρους μετοχών, αφήνει προσδοκίες για συνέχιση της ανόδου, κατά τις επόμενες ημέρες, μέχρι και τις επόμενες σημαντικές μακροπρόθεσμες αντιστάσεις. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στις τραπεζικές μετοχές, μετά και τα χθεσινά εκρηκτικά κέρδη, ενώ η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί, με τη φημολογία για την επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να συνεχίζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει εκ νέου μερική αλλαγή των σχεδίων, με την κυβέρνηση να προωθεί μια ακόμη πιο “soft” λύση για τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες θα προβλέπεται  ένα συνδυαστικό σύστημα ανακεφαλαιοποίησης με κοινές άνευ ψήφου και μετά ψήφου μετοχών, με το πιο σημαντικό να είναι η διαφαινόμενη δυνατότητα που θα δίνεται στις τράπεζες να επεκταθεί η δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής των νέων ομολόγων (μετά την ανταλλαγή στα πλαίσια του PSI), 30 έτη, έναντι 5ετών που προβλέπονταν μέχρι τώρα (ένα σημαντικό όφελος για τις τράπεζες). Πάντως σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε τις τελικές ανακοινώσεις, αφού σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποκλειστούν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ειδικά μετά και την παρέμβαση της Τρόικας.
Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters,  μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αναμένεται να ανακοινωθούν οι όροι ανταλλαγής των ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI). Συγκεκριμένα, δύο από τις πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων δήλωσαν στο πρακτορείο ότι, αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις, η συμφωνία αναμένεται να γίνει μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ιδιώτες θα υποστούν απώλειες 70% με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,5%, ενώ θα αυτό θα είναι συνδεδεμένο και με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου