Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Τα ασφαλιστικά ταμεία απειλούν τον προϋπολογισμό

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΑΝ 1,64 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, μέχρι τα τέλη Μαρτίου απορρόφησαν 4,91 δισ. ευρώ ή το 37,5% της ετήσιας επιχορήγησης του 2012. Το σημαντικότερο πρόβλημα παρατηρείται στο ΙΚΑ, το οποίο έχει λάβει από το τρίμηνο κιόλας 1,59 δισ. ευρώ ή το 43,7% της ετήσιας επιχορήγησης

Το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει πάρει το 43,2% της ετήσιας χρηματοδότησης, ο ΕΟΠΥΥ το 41,6% και ο ΟΓΑ το 37,6%
Το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει πάρει το 43,2% της ετήσιας χρηματοδότησης, ο ΕΟΠΥΥ το 41,6% και ο ΟΓΑ το 37,6%
Στον... αέρα απειλούν να «τινάξουν» τον φετινό προϋπολογισμό τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παρά τις ανακατανομές κονδυλίων που έκανε το υπουργείο Οικονομικών, τα Ταμεία στο σύνολό τους έχουν απορροφήσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους 1,64 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέχρι τα τέλη Μαρτίου απορρόφησαν 4,91 δισ. ευρώ ή το 37,5% της ετήσιας επιχορήγησης.
Δηλαδή καταγράφεται υπέρβαση της τάξης των 1,64 δισ. ευρώ, καθώς στο συγκεκριμένο διάστημα θα έπρεπε να είχαν απορροφήσει το 25% της επιχορήγησης του 2012. Το σημαντικότερο πρόβλημα παρατηρείται στο ΙΚΑ το οποίο έχει λάβει από το τρίμηνο κιόλας 1,59 δισ. ευρώ ή το 43,7% της ετήσιας επιχορήγησης. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι εντός του Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών μέσω ανακατανομών στα κονδύλια για τα ασφαλιστικά ταμεία, αύξησε το ποσό που θα λάβει σε ετήσια βάση φέτος το ΙΚΑ από τα 2,15 στα 3,65 δισ. ευρώ.
Το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει πάρει το 43,2% της ετήσιας χρηματοδότησης, ο ΕΟΠΥΥ το 41,6% και ο ΟΓΑ το 37,6%.
Οπως γίνεται αντιληπτό, τα περισσότερα Ταμεία θα χρειαστούν ίσως και πριν από την εκπνοή του πρώτου εξαμήνου πρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, δημιουργώντας μία μεγάλη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεσή του.
Κι αυτό καθώς εκτιμάται ότι είναι αδύνατον μέσα σε λίγους μήνες να αντιστραφεί η πτωτική τάση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές ή να περιοριστεί η αδήλωτη εργασία η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 30%.
Μία ακόμη ανοιχτή... πληγή για τον προϋπολογισμό είναι τα φορολογικά έσοδα και κυρίως οι εισπράξεις από ΦΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα από ΦΠΑ εμφανίζονται μειωμένα κατά 12,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και είναι χαμηλότερα κατά 293 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει για το φετινό τρίμηνο το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης καταγράφηκε υποχώρηση των εσόδων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, κυρίως λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων.
Στο σύνολο των καθαρών εσόδων, η υστέρηση έναντι του στόχου περιορίζεται στα 160 εκατ. ευρώ κι αυτό λόγω της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων, των αυξημένων εισπράξεων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού και το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου.
Στα τέλη Μαρτίου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρέμεινε εντός του στόχου καθώς έκλεισε στα 7,27 δισ. ευρώ έναντι 8,59 δισ. ευρώ που είναι ο αναθεωρημένος στόχος. Αν δεν υπήρχαν οι υπερβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, θα ήταν ακόμη χαμηλότερο πέριξ των 5,6 δισ. ευρώ.
H εικόνα αυτή οφείλεται στον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα και για τόκους.
Θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα η οποία αναμένεται να έλθει στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου, θα εστιάσει την προσοχή της στις αυξημένες δαπάνες των Ταμείων και στα «ασθενικά» δημόσια έσοδα.
Κώστας Τσαχάκης

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου