ΣΤΟΝ σημερινό δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει από χθες στα χέρια του ο Α. Σαμαράς θα κριθεί το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και πόσα κόμματα θα συμμετέχουν σε αυτή.
Από τον χθεσινό πρώτο γύρο των επαφών μεταξύ των πολιτικών αρχηγών προέκυψε συμφωνία του προέδρου της ΝΔ με τον Ε. Βενιζέλο ότι εντός της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ενώ «εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε με τον Φ. Κουβέλη. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα. Αντίθετα, αρνητικοί στη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνεργασίας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Καθοριστική πάντως για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση θα είναι και η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Ε. Βενιζέλος με τον Φ. Κουβέλη.
Ο Α. Σαμαράς παραλαμβάνοντας χθες το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή από τον ΠτΔ Κ. Παπούλια δήλωσε ότι επιδίωξή του είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής.
Την ίδια ώρα οι παραγωγικοί φορείς της οικονομίας με ανακοινώσεις εξέφραζαν την ανακούφισή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα και τόνιζαν την άμεση ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ είχε διαδοχικές επαφές στο γραφείο του στη Βουλή με τον Α. Τσίπρα, τον Ε. Βενιζέλο, τον Π. Καμμένο και τον Φ. Κουβέλη.
Μετά την πρώτη συνάντηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε πίεση προς τα άλλα κόμματα, δηλαδή τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, να σχηματίσουν άμεσα κυβέρνηση για να λειτουργήσει η δημοκρατία και κάθε δύναμη να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο, ανακοινώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει η πρώτη διερευνητική εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναλάβει την επόμενη. Ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να συμβάλει στην προώθηση των ελληνικών θέσεων, διαβεβαίωσε όμως ότι θα ανταποκριθεί πλήρως στα θεσμικά του καθήκοντα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι είπε στον κ. Σαμαρά πως θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο να συνεχιστούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Τη δική του πρόταση, να ολοκληρωθεί δηλαδή σήμερα η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, με τη σύγκληση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψης των αρχηγών των τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), την οποία πρότεινε ήδη από το βράδυ της Κυριακής, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά. Επιπλέον επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «απολύτως απογοητευτικές και προκλητικές πολιτικά και δημοκρατικά», γιατί, όπως είπε, υποδεικνύει σε όλους τους άλλους να σχηματίσουν κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε ότι κάποιοι επιλέγουν την αντιπολίτευση για να περιμένουν την αποτυχία της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί ή και να προκαλέσουν τη φθορά της. Αυτή η στάση, τόνισε, είναι «πολιτικά και εθνικά απαράδεκτη».
Από την πλευρά του ο Π. Καμμένος είπε ότι διαπιστώθηκε πως δεν υπήρξε κοινός τόπος με τον Α. Σαμαρά και πρόσθεσε ότι ζήτησε το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης χωρίς τον κ. Σαμαρά επικεφαλής, κάτι που ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποδέχθηκε, καθώς και την καταγγελία του μνημονίου ή την επαναδιαπραγμάτευσή του με συγκεκριμένους όρους. Σκληρή ήταν η απάντηση του κ. Σαμαρά ότι «ο κ. Καμμένος δεν επιθυμεί καμία συνεργασία και δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και επικαλείται κάθε είδους παράλογα προσχήματα».
Μετά την τελευταία χρονικά συνάντηση ο Φ. Κουβέλης δήλωσε πως η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων και επανέλαβε τις επτά προτάσεις του κόμματός του. «Λευκή εξουσιοδότηση εμείς δεν δίνουμε σε κανέναν» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας που θα επιτευχθεί. Αναφερόμενος, τέλος, στα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «σύμπτωση και συναίνεση».
Λ. Γαλανός
EXPRESS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου