Σε αδιέξοδο βρίσκεται ακόμη η σχέση κυβέρνησης – φαρμακοποιών με την ηγεσία του υπουργείου να ζητά πίστωση χρόνου δύο μηνών και οι φαρμακοποιοί να διαμηνύουν ότι δεν αντέχουν άλλο. Τι θα κάνει ο κλάδος και τι λύσεις θα αναζητηθούν στη διυπουργική σύσκεψη.
Όπως όλα δείχνουν οι φαρμακοποιοί δεν προτίθενται να κάνουν βήμα πίσω καθώς στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της βουλής όπου παρέστησαν εκπρόσωποι του κλάδου δεν άκουσαν και τα πιο ευχάριστα δια στόματος Λυκουρέντζου αλλά και Σαλμά.
Επισήμως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ζήτησε πίστωση χρόνου και ανακωχή 2 μηνών από τους φαρμακοποιούς.
Τα χειρότερα όμως προέκυψαν από τις κατ ιδίαν συνομιλίες των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση όπου ουσιαστικά προέκυψε ότι ...δεν υπάρχει σάλιο όπως έλεγε και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Το ζήτημα είναι ότι οι φαρμακοποιοί και να δούνε στους λογαριασμούς τους τα 67 εκατ. ευρώ που οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ για τον Μάιο σε 29 ακόμη συλλόγους, δεν προτίθενται να κάνουν πίσω καθώς περιμένουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους οποίους ...φως δεν υπάρχει.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορεί ακόμη και αυτό να ορίσει με βεβαιότητα.
Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν αναλυτικά στη διουπουργική σύσκεψη μεταξύ Στουρνάρα, Λυκουρέντζο, Βρούτση και υφυπουργών.
Στη σύσκεψη αυτή οι υπουργοί θα αναζητήσουν γενικότερα λύσεις για το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ.
Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι αυτό του συμψηφισμού. Να συμψηφιστούν δηλαδή τα χρέη που έχει ο ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του (γιατρούς, φαρμακοποιούς, κλινικές κ.λ.π.) με αυτά της εφορίας.
Όσοι δηλαδή έχουν φορολογικές εκκρεμότητες ακριβώς εξαιτίας των οφειλών του Οργανισμού να διαγραφούν και σε περίπτωση που έχουν μπει στον Τειρεσία να αφαιρεθεί το όνομά τους.
Πρόκειται για την πιο αναίμακτη λύση για την κυβέρνηση αφού δε θα χρειασθεί άμεσα ρευστό. 'Άγνωστο παραμένει αν θα γίνει αποδεκτό από τους διαμαρτυρόμενους παρόχους.
Επίσης εξετάζεται να αλλάξει ο τρόπος εισροής χρημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα τα χρήματα που εισπράττει ο φορέας από την κοινωνική ασφάλιση περνούν πρώτα μέσα από τα ασφαλιστικά Ταμεία και από κει εκταμιεύονται. Αυτό που επιδιώκεται πλέον είναι να γίνεται άμεση κατάθεση στους λογαριασμούς του ΕΟΠΥΥ, όταν εισπράττονται από τους ασφαλισμένους, χωρίς να περνούν τα ποσά από τα Ταμεία.
Και αυτή η λύση ωστόσο μπορεί να μικρύνει το χρόνο εισροής των χρημάτων στον Οργανισμό αλλά δε θα αυξήσει ουσιαστικά τα κονδύλια.
Γι αυτό και πέφτει και πάλι στο τραπέζι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για την υγειονομική περίθαλψη από 10 ευρώ που είναι σήμερα στα 20 ευρώ. Πρόκειται φυσικά για διπλασιασμό του ποσού χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερη αύξηση.
Κατά τα άλλα οι συναρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν το σενάριο της μετατροπής του ΕΟΠΥΥ σε έναν φορέα που θα αγοράζει αποκλειστικά υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς ο ίδιος να παράγει. Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να λύσει άμεσα το πρόβλημα ρευστότητας μέσω των εκπτώσεων που θα επιτευχθούν.
Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου