ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Εξακολουθούν να δαγκώνουν τα αχόρταγα «πιράνχας» στο χώρο της υγείας. Την ώρα που κόβονται φάρμακα και υπηρεσίες από τους ασθενείς, το «πάρτι» με τις προμήθειες υλικών στα νοσοκομεία συνεχίζεται. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα νοσοκομεία αγοράζουν δεκάδες υλικά και φάρμακα υπερτιμολογημένα. Οχι μόνο πληρώνουν ακριβότερα από τις τιμές της αγοράς αλλά οι προσπάθειες να τα προμηθευτούν σε χαμηλότερες τιμές πέφτουν στο κενό εξαιτίας των τραστ που, όπως καταγγέλλουν, έχουν συγκροτήσει προμηθεύτριες εταιρίες.
Το «Παπαγεωργίου», που αγοράζει τα φίλτρα αιμοκάθαρσης 30 ευρώ το ένα, δηλαδή στην τιμή διάθεσης στην Ελλάδα, επιχειρεί να τα προμηθευτεί με 10 ευρώ, όσο πωλούνται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Κύπρος. Οπως καταγγέλλει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του νοσοκομείου Βασίλειος Παπάς, η προσπάθεια σκοντάφτει σε συμφέροντα. Ο ίδιος, αφού δε βρήκε ανταπόκριση από το υπουργείο Υγείας, ζήτησε την παρέμβαση του γενικού πρόξενου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη!
Το «κουβάρι» των προμηθειών στον πολύπαθο χώρο της υγείας έχει αναλάβει να ξετυλίξει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει ξεκινήσει αναμένεται να είναι αποκαλυπτικά.
Πάντως, το χαώδες τοπίο στις προμήθειες γίνεται ακόμα πιο προκλητικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να χάνουν εκατομμύρια ευρώ παρόλο που σε αρκετά είδη οι τιμές μειώθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια, καθώς βασίζονται στο Παρατηρητήριο Τιμών που έχει διαμορφώσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του υπουργείου Υγείας. Οι τιμές αυτές όμως αποδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις πανάκριβες, γι’ αυτό και επιστήμονες από το χώρο της υγείας θεωρούν σκανδαλώδη την αδράνεια του υπουργείου Υγείας. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι δεν κάνει αποδεκτές προσφορές με τιμές κάτω από το Παρατηρητήριο, απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται, αν και έχουν συζητηθεί προτάσεις, όπως να υπάρξουν προμήθειες και από προμηθευτές της Κύπρου.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Πολλά νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσουν οικονομικά και κατά συνέπεια λειτουργικά, επιχειρούν να εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά διαπιστώνουν ότι έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα προμηθειών καταντούν τελικά να σπαταλούν. Στελέχη τους καταγγέλλουν ότι τα τραστ εταιριών δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός ώστε να πέσουν οι τιμές. Στο «Παπαγεωργίου» γίνονται 35.000 αιμοκαθάρσεις σε νεφροπαθείς ετησίως και χρησιμοποιούνται ισάριθμα φίλτρα. «Αγοράζοντάς τα σε τριπλάσια τιμή, έχουμε απώλειες 600.000 ευρώ. Αυτό το τραστ πρέπει να σπάσει. Δεν μπορεί το υπουργείο να ορίζει πλαφόν 30 ευρώ, επειδή έκανε συμφωνία με τις προμηθεύτριες εταιρίες. Στη Γερμανία οι εταιρίες πουλάνε τα φίλτρα 10 ευρώ το ένα. Οπως μας ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, το ίδιο ισχύει και εκεί», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο κ. Παπάς. Ο ίδιος προσθέτει: «Απευθυνθήκαμε σε γερμανική εταιρία για να αγοράσουμε απευθείας φίλτρα με 10 ευρώ. Μας παρέπεμψε στο αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα. Εκείνος δε μας προμηθεύει σ’ αυτήν την τιμή, διότι, όπως είπε, τις τιμές καθορίζει το υπουργείο». Ο κ. Παπάς μιλά για αθέμιτο ανταγωνισμό που πρέπει να σταματήσει: «Το υπουργείο λέει ότι έχουμε δίκιο και μας αφήνει να παίρνουμε τα υλικά απευθείας… Εντός της εβδομάδας συναντήθηκα με το γενικό πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Wolfgang Hoelscher- Obermaier, ζητώντας τη βοήθειά του για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εδειξε πρόθυμος να βοηθήσει». Αν δεν ανοίξει ο δρόμος για την προμήθεια υλικών με όρους της ελεύθερης αγοράς, το «Παπαγεωργίου», όπως και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, κινδυνεύει να καταρρεύσει. «Δε θα αντέξει άλλο. Τα ταμεία μας χρωστούν 140 εκατομμύρια ευρώ και ακόμα έχουμε υλικά και πληρώνουμε το προσωπικό. Πώς να μη γονατίσουν τα ταμεία, όταν το πάρτι συνεχίζεται;», σχολιάζει.
Στο μικροσκόπιο
Στο μικροσκόπιο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων μπαίνουν οι προμήθειες αναλώσιμων υλικών, τα υψηλού κόστους νοσοκομειακά φάρμακα και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Βασίλης Φλωρίδης, ξεκινά έρευνα για τις συμβάσεις που γίνονται στα νοσοκομεία την τελευταία δεκαετία. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι προμήθειες υλικών, όπου τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί το μεγάλο «πάρτι». «Οι δαπάνες για την υγεία το 2000 ανήλθαν σε 2 δισ. και το 2009 σε 17 δισ. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε τεράστια διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Αγοράζαμε διάφορα είδη σε πολύ μεγαλύτερες τιμές από ό,τι οι άλλες χώρες της κεντρικής και της υπόλοιπης Ευρώπης. Σε συνδυασμό με την υπερσυνταγογράφηση, αποτέλεσμα ήταν να εκτοξεύεται στα ύψη η δαπάνη για την υγεία», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο κ. Φλωρίδης.
Ο ίδιος έχει ζητήσει στοιχεία από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που «ξεσκονίζει» ήδη με ελέγχους πολλά νοσοκομεία της χώρας. «Μόλις ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η δαπάνη μειώθηκε κατά 1 δισ. το χρόνο. Αυτό δείχνει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση. Προτεραιότητά μας είναι να υπάρξει διαφάνεια στο θέμα των δημόσιων συμβάσεων και συμμετοχή όλων στους διαγωνισμούς ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες στην υγεία», τόνισε ο κ. Φλωρίδης.
«Τσουχτερές» τιμές, ανεξέλεγκτα κέρδη
Παρά τις κάποιες μειώσεις στις τιμές ιατρικών υλικών, οι ειδικοί στα οικονομικά της υγείας μιλούν για αδικαιολόγητη καθυστέρηση του υπουργείου Υγείας να βάλει τάξη, λέγοντας ότι κερδισμένοι είναι οι προμηθευτές και χαμένοι οι Ελληνες φορολογούμενοι!
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας, δηλώνει στον «ΑτΚ» ότι «ο μηχανισμός εποπτείας των προμηθειών υγείας εξακολουθεί να είναι ελλιπής». Το φαγοπότι που έχουν στήσει εδώ και χρόνια οι προμηθευτές με τη συνεργασία γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων δεν έχει σταματήσει. Μάλιστα, την ώρα που η τρόικα κόβει φάρμακα και παροχές υγείας, νοσοκομεία αγοράζουν υλικά με «τσουχτερές» τιμές και κάποιοι πλουτίζουν ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, οι τιμές με τις οποίες τα νοσοκομεία προμηθεύονται υλικά εκτός διαγωνισμών είναι από δύο έως και είκοσι φορές ακριβότερες από της αγοράς και των άλλων χωρών!
Για παράδειγμα, το ΕΣΥ πληρώνει 336 ευρώ για νάρθηκες οσφύος (σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών), τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν τους ίδιους νάρθηκες με μόλις 15 ευρώ (22,4 φορές χαμηλότερη τιμή).
Επίσης, τα νοσοκομεία προμηθεύονται νάρθηκα κορμού τριών σημείων με 288 ευρώ, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν με 50 ευρώ (5,7 φορές χαμηλότερη τιμή). Για νάρθηκα γόνατος πολλαπλής αστάθειας τα ελληνικά νοσοκομεία δίνουν 321,90 ευρώ, ενώ του εξωτερικού 25 ευρώ, αφού στην αγορά είναι διαθέσιμα προϊόντα με 12,8 φορές χαμηλότερες τιμές.
Τα νοσοκομεία της χώρας μας «χρυσοπληρώνουν» και άλλα υλικά. Ο νάρθηκας γόνατος τεσσάρων σημείων πωλείται στο ΕΣΥ έναντι 444 ευρώ, τη στιγμή που στην αγορά διατίθεται με 58 ευρώ. Επιπλέον, στην πενταπλάσια τιμή προμηθεύεται το ΕΣΥ ζώνες οσφύος με μπανέλες (57,60 ευρώ αντί για 11 ευρώ), καθώς και επιθέματα κρυοθεραπείας (67,20 ευρώ αντί για 11).
Ακόμα και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συμφωνούν ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας προχωρά τους ελέγχους των προμηθειών με ρυθμούς χελώνας και ότι, αν είχε λάβει έγκαιρα μέτρα, θα είχε μειωθεί δραστικά η σπατάλη στην υγεία και τα κέρδη των προμηθευτών. Παράλληλα, θα μπορούσε να είχε πλήρη έλεγχο των αποθεμάτων των προμηθειών που διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία.
Προτάσεις για οικονομία
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, το υπουργείο Υγείας μπορεί να έχει πρόσβαση στις τιμές για τις προμήθειες υγείας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μέσω της βάσης δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής TED είναι διαθέσιμες οι τιμές υλικών από συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αναφέρονται σε προμήθειες του Δημοσίου. Επιπλέον, μπορεί να αντλήσει στοιχεία από τις διευθύνσεις προμηθειών μεγάλων νοσοκομείων άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, έπειτα από συνεννόηση των αρμόδιων υπουργείων.
Ο ίδιος προτείνει σε κάθε διαγωνισμό οι υποψήφιοι προμηθευτές να καταθέτουν μαζί με τις προσφερόμενες τιμές και σημείωμα με εκείνες που προσέφεραν στους τρεις τελευταίους διαγωνισμούς εντός της ΕΕ.
Μια ακόμη πρόταση του αν. καθηγητή είναι το υπουργείο Υγείας να εξουσιοδοτήσει ένα μεγάλο νοσοκομείο, π.χ. το «Παπαγεωργίου», να πραγματοποιήσει διαγωνισμούς προμηθειών για περιορισμένο αριθμό υλικών σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ώστε με την τεχνογνωσία του να επιτευχθούν χαμηλές τιμές για προϊόντα υψηλής ποιότητας και θα αναδείξουμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα που οδηγούν σε ανεπιθύμητες εξελίξεις», προσθέτει ο ίδιος.
http://panosz.wordpress.com/2012/09/23/esy-35/
http://panosz.wordpress.com/2012/09/23/esy-35/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου