Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και κάνει λόγο για ταξιδιωτική οδηγία που κυκλοφόρησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ταξιδιωτική οδηγία αφορά υπαλλήλους της Κομισιόν και του ΔΝΤ που ταξιδεύουν στην Ελλάδα.
Δεν υφίσταται ηλεκτρονική διεύθυνση οπότε το Emailαυτό είναι… «ορφανό».
Κατά τον ή τους συντάκτες του ηλεκτρονικού αυτού μηνύματος, οι υπάλληλοι που ταξιδεύουν στην Ελλάδα οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα για την ασφάλεια τους δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από υπηρεσίες ασφαλείας τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΔΝΤ αναμένονται να ξεσπάσουν σοβαρές κοινωνικές αναταραχές τον μήνα Μάρτιο με νεκρούς (ο ακριβής αριθμός δεν αναφέρεται αλλά γίνεται έμμεση αναφορά με το σύμβολο Χ- νεκροί .
Το κείμενο το οποίο υποτίθεται έχει τεθεί υπ’ όψιν και των ελλήνων υπαλλήλων της Κομισιόν για την δική τους ασφάλεια όταν γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους προεξοφλεί το ξέσπασμα βίαιων ταραχών στην Ελλάδα και δίνει μία σειρά από συμβουλές οι οποίες πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθούν.
Το ανυπόγραφο και χωρίς αναφορά σε κάποια επίσημη αρχή ηλεκτρονικό μήνυμα του οποίου το περιεχόμενο είναι κατάπτυστο έχει καταχωρημένα τηλέφωνα ανάγκης, περιοχές στην Αθήνα που θεωρούνται επισφαλείς (Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Ομόνοια, Εξάρχεια κλπ) ενώ απευθύνονται οδηγίες για την συμπεριφορά που πρέπει να τηρηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο αν εγκλωβιστεί σε πορεία ή συλλαλητήριο, πώς πρέπει να κρύβει την πραγματική του ταυτότητα, να αποφεύγει αναφορές που προδίδουν ότι εργάζεται για ευρωπαϊκούς θεσμούς κλπ.
Είναι προφανές πώς η ύπαρξη και μόνον ενός τέτοιου μηνύματος που έχει κυκλοφορήσει στις ευρωπαϊκές κοινότητες στις Βρυξέλες, εγείρει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Αν όντως αποτελεί επίσημη πολιτική τότε η Κομισιόν είναι απολύτως εκτεθειμένη αφού θα είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται ταξιδιωτική οδηγία για κράτος μέλος. Αν πρόκειται για ψευδές μήνυμα τότε η Κομισιόν οφείλει πάραυτα να ασχοληθεί με το ζήτημα, να διαψεύσει αλλά και να πείσει μέσω της κάθε διάψευσης.
Το πλήρες κείμενο του μηνύματος σε ελληνική μετάφραση έχει ως εξής :
Αγαπητέ κύριε,
Αυτό το σημείωμα είναι εμπιστευτικό, για την ενημέρωσή σας. Τα στοιχεία επαφών έχουν αφαιρεθεί για λόγους ασφάλειας των ατόμων που εμπλέκονται. Υπάρχουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες (μόνο προφορική διανομή), που έχουν έλθει σε γνώση των υπηρεσιών από κοινού με το προσωπικό του ΔΝΤ και αφορούν σε πληροφορίες που έχουν συλλεγεί σχετικά με βίαιες ταραχές στην Αθήνα τον Μάρτιο, με X (ο αριθμός δεν επιτρέπεται να αναφερθεί) νεκρούς.
Παράκληση για διακριτική μεταχείριση της παρούσας πληροφόρησης.
Προς ενημέρωσή σας, αυτή είναι η πρώτη ταξιδιωτική οδηγία που έχει ποτέ εκδοθεί από την Επιτροπή για την αποστολή των υπαλλήλων της σε ένα κράτος μέλος.
Οι Έλληνες υπάλληλοι της Επιτροπής έχουν αναστατωθεί και διαβάζουν πολύ προσεκτικά τις συστάσεις και για τη δική τους ασφάλεια, κάθε φορά που θα χρειαστεί να ταξιδέψουν και να φιλοξενηθούν στην χώρα τους.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
________________________________________
Όσον αφορά την αποστολή σας στην Αθήνα, θα θέλαμε να σας στείλουμε μερικές συστάσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή σας στην Αθήνα.
Αυτό που ακολουθεί είναι συμβουλή της ασφάλειας και συμβουλές που συνιστώνται από τη Διεύθυνση Ασφαλείας.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
- Πριν ξεκινήσετε, ενημερώστε την Αντιπροσωπεία και τη Διεύθυνση Ασφαλείας που θα ασχολείται με τις αποστολές στη χώρα.
Μείνετε ενημερωμένοι.
Λόγω των συχνών απεργιών, να είστε έτοιμοι να αλλάξετε τα σχέδια ταξιδιού ή των μεταφορικών μέσων.
Για πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης πτήσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Όσον αφορά τις απεργίες μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, ταξί, κλπ.), η ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστη, ενημερωμένη πληροφόρηση
Μείνετε μακριά από τις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.
Σε μια πολιτικά ευαίσθητη χρονική στιγμή, ακόμα και μία ήπια αντίδραση μπορεί να παρερμηνευθεί από διαδηλωτές.
Σας συμβουλεύουμε να μην πάτε κοντά ή μέσα σε διαδηλώσεις, προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στο κτίριο όπου έχει προγραμματισθεί η συνάντησή σας. Αν χρειαστεί ακυρώσετε την συνάντηση σας.
Να γνωρίζετε και να αποφεύγετε μέρη όπου μαζεύονται ή διέρχονται συνήθως οι διαδηλωτές, όπως το Σύνταγμα, την Ομόνοια, την Κλαυθμώνος και τις περιοχές των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου.
Εάν βρεθείτε κατά τυχαίο τρόπο στη μέση μιας διαδήλωσης, αποφύγετε να τραβήξετε την προσοχή και αναζητήστε καταφύγιο στην πλησιέστερη εμπορική εγκατάσταση.
Αν μια διαδήλωση εμποδίζει την έξοδό σας από τους χώρους συνάντησης, περιμένετε.
Μην στέκεστε δίπλα σε παράθυρα ή στην είσοδο του κτιρίου, παρατηρώντας την διαδήλωση. Η παρουσία σας μπορεί να προκαλέσει επιθετική αντίδραση από τους διαδηλωτές.
Κλείστε τα παράθυρα της αίθουσας στην οποία βρίσκεστε, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από την πιθανή χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.
Για ασφαλή αναχώρηση, περιμένετε την διέλευση ή διάλυση της διαδήλωσης ή ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται από το προσωπικό ασφαλείας.
Μην μεταφέρετε με τρόπο που να είναι ορατά στοιχεία της επαγγελματικής σας ιδιότητας.
Προσοχή σε έγγραφα, κονκάρδες ταυτότητας ή άλλα αντικείμενα σε κοινή θέα που αποδεικνύουν τη σχέση σας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Για παράδειγμα, μην φέρετε ποτέ εμφανώς το σήμα της Επιτροπής έξω από τα κτίρια της Επιτροπής, μην διαβάζετε έγγραφα της Επιτροπής σε δημόσιους χώρους.
Προσοχή στην λαθρο-ακρόαση. Αποφύγετε τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν λεπτομέρειες της δουλειάς σας (αίθουσες συνεδριάσεων όνομα ξενοδοχείου, καθώς και οποιαδήποτε προσωπική αναφορά πληροφοριών κλπ.) σε κοινόχρηστους χώρους, στο δρόμο, στο μετρό, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο.
Να γνωρίζετε ότι μπορεί να σας ακούσουν.
Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε κρατήσεις σε ξενοδοχεία και ταξί με το όνομα της Επιτροπής.
Προσέξτε ιδιαίτερα τα ευαίσθητα επαγγελματικά σας αντικείμενα.
Αν σκοπεύετε να πάτε για ένα ποτό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο μετά τη συνάντησή σας, μην μεταφέρετε ευαίσθητα έγγραφα μαζί σας σε κοινωνικούς χώρους (μπαρ, εστιατόρια, κ.λπ.).
Επινοήστε μια πληκτική «ιστορία ζωής».
Ο οδηγός ταξί που θα σας μεταφέρει στο ξενοδοχείο σας ή ο ιδιοκτήτης του ψιλικατζίδικου ή περιπτέρου με τον οποίο θα έρθετε σε επαφή για μια μικρο-αγορά δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι εργάζεστε για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Αν ερωτηθείτε μιλήστε για το προηγούμενο επάγγελμά σας σαν να συνεχίζετε να το ασκείτε ή αναφερθείτε στο επάγγελμα ενός από τους καλύτερους φίλους σας.
Χειριστείτε τα ύποπτα πακέτα με προσοχή.
Τα πακέτα και τα γράμματα που φτάνουν στα γραφεία της Αθήνας περνούν από συστηματικό έλεγχο.
Αν, όμως, πιστεύετε ότι είναι ύποπτο πακέτο (επειδή δεν έχει διεύθυνση επιστροφής, έχει μια παράξενη μυρωδιά ή περίεργους λεκέδες, έχει κορδόνι ή σύρμα που προεξέχει από το εσωτερικό, το περίβλημά του είναι τυλιγμένο με υπερβολικές ποσότητες κολλητική ταινία ή κάτι άλλο σας κινήσει υποψίες), μην το ανοίξετε και ζητήστε επανέλεγχο από το προσωπικό ελέγχου.
Να γνωρίζετε καλά και να ακλουθείτε τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.
Σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών ακολουθήστε τις οδηγίες εκκένωσης του προσωπικού ασφαλείας.
Πάρτε τη σημείωση των εξόδων κινδύνου πλησιέστερο στο δωμάτιό σας στο ξενοδοχείο σας.
Κρατήστε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης ανάγκης (αστυνομία, σημείο επαφής, ξενοδοχείο, συναδέλφους, κλπ.) διαθέσιμους ανά πάσα στιγμή.
Οι τοπικές γραμμές έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα είναι 100 για την Αστυνομία, 166 για ασθενοφόρο, και 199 για την πυροσβεστική.
Προσθέστε αυτούς τους αριθμούς στον κατάλογο τουκινητού σας τηλεφώνου.
Ενημερώστε τα μέλη της αποστολής, όταν και όπου θα έχετε την ευκαιρία και κατά τη διάρκεια μετά-ώρες εργασίας.
Παραμείνετε σε εγρήγορση. Άσκηση προφυλάξεις κοινής λογικής ασφάλειας για τον περιορισμό του κινδύνου της μικρό – εγκληματικότητας.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον σας. Να είστε προσεκτικοί για πιθανές προσπάθειες στο δρόμο να σας αποσπάσει κάποιος προσωπικά ή επαγγελματικά αντικείμενα στο πλαίσιο του μικρό-εγκλήματος.
Αν νομίζετε ότι κάποιος σας ακολουθεί ή σας παρατηρεί, πηγαίνετε στον πλησιέστερο δημόσιο χώρο που είναι καλά φωτισμένος και κινούνται πολλοί άνθρωποι και καλέστε την αστυνομία.
Να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά.
Οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά και ασυνήθιστα περιστατικά πρέπει να δηλώνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.
ISARKADIAS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου