Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Περιγραφή βασικών κανόνων λειτουργίας ΠΦΥ, μιας γειτονικής χώρας.

IATROI.EU

γράφει ο Οφθαλμίατρος Α. Κοσκοσάς

1. Βάση είναι οι γενικοί γιατροί (ΓΙ) ή παθολόγοι ή παιδίατροι, που μετά από σεμινάρια, ασκούν γενική ιατρική.

2. Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν ποιος θα είναι ο ΓΙ τους. Στον πληθυσμό ευθύνης, δεν υπάρχει πλαφόν.

3. Αν σε δηλώσουν- πάντα μιλάω για ΓΙ- περισσότερα από 800 άτομα, είσαι υποχρεωμένος να προσλάβεις νοσοκόμα-ο, που θα πληρώνεις. Μπορείς να ασκείς την ιατρική ακόμη και μέσα σε Νοσοκομείο ή ΚΥ, πληρώνοντας ενοίκιο.

4. Ανεξαρτήτως του αριθμού των ασθενών που θα εξετάσεις σ΄ένα μήνα, η αμοιβή είναι στάνταρ –στις αρχές του επόμενου μήνα.: 0.60 ευρώ περίπου για κάθε άτομο που σ΄έχει δηλώσει (π.χ. σε δήλωσαν 1000 άτομα, και δεν προσήλθε κανείς για έλεγχο. Η αμοιβή θα είναι 600 ευρώ).

5. Κάθε ασθενής που προσέρχεται για έλεγχο, καταβάλλει 1.5 ευρώ περίπου.

6. Επιπλέον με τα παραπάνω, για κάθε άτομο – από τον πληθυσμό ευθύνης σου- που εξετάζεται προληπτικά (υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ανάλογα με την ηλικία), λαμβάνεις 4 ευρώ (εδώ υπάρχουν αρκετά περιθώρια να αυξήσει την αμοιβή του ο γιατρός).

7. Ωράριο: 24 ώρες ! (μπορεί ένας ασθενής να σε φωνάξει στο σπίτι του για κάτι που κρίνει επείγον, και είσαι υποχρεωμένος να πας. Αμοιβή: το 1.5 ευρώ της συμμετοχής και 0.20 ευρώ –καλά διαβάζετε- από το κράτος). Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα, το ωράριο κυρίως, που προσπαθούν να αλλάξουν οι γιατροί.

8. Πάμε στους ειδικούς: Δεν έχουν πληθυσμό ευθύνης. Για να πας πρέπει να έχεις παραπεμπτικό από ΓΙ.(Οι ΓΙ διαθέτουν στους ασθενείς τους κάθε 3μηνο, συγκεκριμένο αριθμό παραπεμπτικών προς ειδικούς , ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης τους. Συγκεκριμένο παράδειγμα: Για ΓΙ που τον έχουν δηλώσει 1200 άτομα, διαθέτει 250 παραπεμπτικά. Σημειώστε ότι ο ΓΙ, δεν έχει δικαίωμα να παραπέμψει για αξονική ή μαγνητική).

9. Ο ασθενής καταβάλλει στον ειδικό πάλι 1.5 ευρώ. Ο γιατρός λαμβάνει επιπλέον από το κράτος, περίπου 7.5 ευρώ για κάθε επίσκεψη.

10. Ωράριο ειδικού: Δηλώνεις αυτό που εσύ επιθυμείς. Θες 2 ώρες την εβδομάδα, θες 10, ότι θες. Αλλά, πέραν των ασθενών που θα δεις στο ωράριο αυτό, δεν σε αποζημιώνει το κράτος. Επιπλέον, το ελάχιστο διάστημα στο οποίο καταγράφεται ένας ασθενής, είναι 16 λεπτά. Να το πω αλλιώς: δεν μπορεί να έχεις δηλώσει ωράριο 1 ημέρα την εβδομάδα, για 2 ώρες και να εμφανιστεί ότι εξέτασες 20 για παράδειγμα ασθενείς

11. Όλοι μπορούν να είναι στο σύστημα. Και είναι μέσα, επιλέγοντας διαφορετικό ωράριο ο καθένας, γιατί δεν μπορούν αλλιώς να συνταγογραφούν.

12. Ο ειδικός, επειδή ακριβώς έχει μεγαλύτερη άνεση στο ωράριο, μπορεί ταυτόχρονα να συνάψει συμβόλαια με ιδιωτικές κλινικές ή ακόμη και το νοσοκομείο (όπου βάση ωραρίου και ειδικών –ανάλογα με το μέρος- συνθηκών, μπορεί και κει να εξετάζει ασθενείς μέσω ασφάλειας).

Ελπίζω όμως να μπόρεσα να σας μεταφέρω τη γενική εικόνα.

Για ποια χώρα μιλάμε; Bulgaria

4 σχόλια:

  1. Ε! Εκεί θα καταντήσουμε!Βουλγαρία......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ.
      ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΓΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ΄;
      ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ WIKIPEDIA ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ
      ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 82η στην γενικη καταταξη με ΑΝΔΡΕΣ 68,96 ετη και ΓΥΝΑΙΚΕΣ 76.05 ετη
      ΕΛΛΑΔΑ 17η στη γενικη καταταξη με ΑΝΔΡΕΣ76,85 ετη και ΓΥΝΑΙΚΕΣ 82,06 ετη.
      ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΧΙΛΙΑ ΚΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ[ουσιαστικα αυτο μας λεει ο συναδελφος] ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ 26η ΘΕΣΗ;[προσδοκιμο επιβιωσης WIKIPEDIA 2008].
      ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΥΣΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΑ.
      ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΝΤΩΣ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΩΣΤΕ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΧΥΣΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ.
      ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΜΕ ΥΠΕΡΤΑΣΗ 50ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΓΙ.ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙ ΣΤΟ ΓΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΙ ΜΕ ΓΙ.
      ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ.ΝΟΜΙΖΩ ΓΙ Η ΕΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ Η ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ.
      ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 24ΩΡΕΣ ΚΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΗ.ΕΤΣΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ Ο ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ Η ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΡΟΙΔΑ.
      ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΥΠΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΠΟΙΝΕΣ
      ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ[κ υγειας ικα].ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΣΟ Ο ΣΥΜΒΕΒΛ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ [εγω σε γερμανια, .γαλλια, ιταλια,βελγιο πουθενα δεν ειδα ΙΚΑ-Ας με διορθωσει καποιος αν ξερει καλυτερα]
      ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΡΑΤΗ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΥΠΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΔΥΝΑΜΟ[βεβαια αυτο προυποθετει ειλικρινεις φορολογικες δηλωσεις].
      ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΦΥ ΚΑΙ ΔΦΥ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΣΑΦΗΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ[αυτο που θελουν οι χειρουργικες ειδικοτητες του ικα νομιζω ειναι αστειο]ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΠΦΥ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΑΜΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΦΥ.
      ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΦΥ ΠΟΥ ΠΑΕΙ; ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ .ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ Η ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ[δεν μπορω να καταλαβω γιατι το νοσηλειο στο νοσοκομειο κοστιζει 30 ευρω και στα κεντρα αποκαταστασης 160ε]ΕΔΩ ΝΟΜΙΖΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Η ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΦΥ . ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

      Διαγραφή
  2. Ποιά κατάντια ορέ παλικάρια;;;
    Πλάκα μας κάνετε;
    Εκτός αν είστε κλινικοεργαστηριακοί στη Λάρισα..εκεί πάω πάσο.

    Έχουμε και λέμε ο ειδικός:
    1,5 o ασθενής + 7,5 το κράτος =9 € / 16 λεπτά =χοντρά-χοντρά 35 € την ώρα χ8 ώρες = 280 τη μέρα Χ21 εργάσιμες = 5880

    5880 -1080 ( βαριά-βαριά) έξοδα =4800 καθαρά Χ10% συντελεστής φορολογίας= 480 φόρος
    ΔΗΛΑΔΗ 4320 ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ!!!!

    ΑΔΩΝΗΗΗΗΗ!!!!!!!

    Για κάνε λογαριασμό! Μιλάμε για τουλάχιστον 15,000 μικτά το μήνα στην Ελλάδα για να πιάσουμε το βιοτικό επίπεδο του Βούλγαρου ειδικού...( εντάξει υπολογίζω μέσα και την οικιακή βοηθό στο σπίτι με ΙΚΑ, αλλά τι διάολο, δεν θα δώσει ο Βούλγαρος τα 280 από τα 4320 για να έχει χαρούμενη τη γυναίκα του;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε όχι να γίνουμε και Βουλγαρία (κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή