Του Προκοπη Χατζηνικολαου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Περισσότερους από 200.000 ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας σχεδιάζει για το 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να περιορισθεί η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονεί ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Χάρης Θεοχάρης, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις λίστες με τα εμβάσματα, καθώς και σε διάφορες άλλες που έχουν περιέλθει στις ελεγκτικές αρχές, βάσει της διεθνούς συνεργασίας.
Ταυτόχρονα και σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η φορολογική διοίκηση θα «απλώσει τα δίχτυα της» σε κάθε κατεύθυνση, με έμφαση στους προληπτικούς ελέγχους για την ορθή απόδοση των παρακρατούμενων φόρων και την έκδοση φορολογικών στοιχείων, τον έλεγχο βιβλίων σε μεγάλες επιχειρήσεις και τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Ωστόσο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν το 2014 στα φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα στους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και σε όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και είναι μέτοχοι σε εταιρείες. Μάλιστα, για το 2014 υπολογίζεται να διενεργηθούν 10.000 στοχευμένοι έλεγχοι στις τρεις παραπάνω κατηγορίες.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι 200.000 έλεγχοι θα αφορούν:
1. Εμβάσματα. Από τις 24.710 περιπτώσεις εμβασμάτων (που είχαν προκύψει από τον αλγόριθμο του υπ. Οικονομικών) έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 46! Τους πρώτους εννέα μήνες είχαν ολοκληρωθεί μόλις δύο και μέσα σε διάστημα ενός μήνα και μετά τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ολοκληρώθηκαν 44 ακόμη.
Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 7,2 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν καταβληθεί από τους υπόχρεους περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ανώτατο στέλεχος του υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι στόχος είναι να ολοκληρώνονται οι έλεγχοι κάθε μήνα σε τουλάχιστον 500 υποθέσεις. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις εκείνες που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Δημόσιο. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι πριν από τον έλεγχο θα γίνεται σύγκριση κόστους - οφέλους για το ελληνικό Δημόσιο για κάθε μία υπόθεση. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι στόχος είναι να ελεγχθούν οι περιπτώσεις εκείνες που είναι επωφελέστερες για το ελληνικό Δημόσιο. Υπολογίζεται το 2014 να ελεγχθούν περισσότερες από 6.000 υποθέσεις μόνο από τη λίστα των εμβασμάτων και συνολικά –με τις υπόλοιπες λίστες– οι έλεγχοι θα ξεπεράσουν τις 40.000.
2. Προληπτικοί έλεγχοι.Περισσότεροι από 150.000 προληπτικοί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν το2014 σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, κάθε εβδομάδα θα διενεργούνται 3.000 έλεγχοι σε καταστήματα λιανικής, κέντρα διασκέδασης, μπαρ και ταβέρνες, καθώς και σε γιατρούς και δικηγόρους.
3. Ειδικοί ελεγχοι σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή. Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού θα βρεθούν το 2014 τα φυσικά πρόσωπα υψηλού πλούτου, καθώς και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή είναι μέτοχοι σε επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, γιατροί και δικηγόροι θα συνεχίσουν να βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Από αναλύσεις μέσω διασταυρώσεων διαπιστώθηκε ότι αρκετοί φορολογούμενοι με εισοδήματα μόνο από ακίνητα φοροδιαφεύγουν, όπως και φυσικά πρόσωπα που είναι μέτοχοι σε επιχειρήσεις. Προέκυψε ακόμη ότι αρκετά φυσικά πρόσωπα πληρώνονται μέσω πιστωτικών καρτών που είναι στα ονόματα των επιχειρήσεων και δεν καταβάλλουν φόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου