Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ακριβό μου...φάρμακο! Πόσα ευρώ δίνουμε για θεραπείες



Κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων έφερε η κρίση των τελευταίων χρόνων. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Όσο κι αν η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αρνούνται, οι Έλληνες ασθενείς παρότι ζουν με πολύ λιγότερα εισοδήματα, πληρώνουν πολύ πιο ακριβά τα φάρμακά τους ενίοτε και 100% πάνω σε σχέση με το παρελθόν. 

Τα στοιχεία από τις επίσημες καταγραφές προκαλούν αίσθηση καθώς δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ασφαλισμένοι για να γιατρευτούν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους. 

Με βάση τους υπολογισμούς από περίπου 12,5% που ήταν ο μέσος όρος της συμμετοχής στα φάρμακα το 2012, σήμερα έχει εκτοξευθεί στο 29%. 

Παρ αυτά το υπουργείο Υγείας επιμένει: οι συμμετοχές δεν αυξήθηκαν. Αυξήθηκαν ωστόσο τα ...τρικ ώστε οι ασθενείς να πρέπει να πληρώνουν παραπάνω για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία που ακολουθούσαν και πριν το μνημόνιο. 

Άλλωστε η φαρμακευτική δαπάνη ...τσεκουρώθηκε από το 2009 έως και φέτος κατά τουλάχιστον 3 δις ευρώ. Και η μείωση αυτή επιβάρυνε, πέρα από τους φορείς του κλάδου (φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί κ.λπ.) φυσικά και τους ασθενείς, η συμμετοχή των οποίων στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε χωρίς προηγούμενο. 

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που δίνουν και οι φαρμακοποιοί: συνταγή φαρμάκων, για την οποία ο ασφαλισμένος, τον Μάρτιο του 2014, πλήρωνε 6,93 ευρώ και ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο του 2014, για την ίδια συνταγή κατέβαλε 26,45 ευρώ.

Επισήμως πάντως με βάση έρευνα του Κυριάκου Σουλιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η ιδιωτική δαπάνη των Ελλήνων για φάρμακα είναι πια διπλή. Και αυτό επειδή σύμφωνα με τις καταγραφές από 12,8% που ήταν ο μέσο όρος συμμετοχής για τον Ιανουάριο του 2012, μετατράπηκε σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου