Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - http://www.healthreport.gr/
Μπορεί τα νοσοκομεία να μην έχουν γιατρούς και προσωπικό να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, οι πάσχοντες ωστόσο θα έχουν τον δικό τους ηλεκτρονικό φάκελο.
Να… εκσυγχρονίσουν τα δημόσια νοσοκομεία λίγο πριν τις εκλογές και με αφορμή τις δεσμεύσεις της χώρας μας στην τρόικα, φαίνεται ότι αποφάσισαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας.
Ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα αποκτήσουν σε λίγους μήνες οι ασθενείς που θα επισκέπτονται αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος υπέγραψε με διαδικασίες εξπρές τις εγκρίσεις των κονδυλίων για την υλοποίηση του έργου «Υπηρεσίες Υγείας με αναβάθμιση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή και Ψηφιοποίηση Φακέλου Ασθενή».
Ήδη κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας θα λάβουν το ρευστό και θα προχωρήσουν στον σχετικό διαγωνισμό. Βέβαια ποιοι γιατροί και εργαζόμενοι θα καταχωρούν τα στοιχεία των ασθενών στον ηλεκτρονικό φάκελο, αποτελεί άλλη υπόθεση…
Ενδεικτικά πάντως στο Γενικό Νοσοκομείο "Ο Άγιος Γεώργιος" εγκρίθηκε συνολική δαπάνη 288.730 ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, η δαπάνη θα αντιμετωπισθεί από τους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» ενώ θα προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός.
Αντίστοιχα ηλεκτρονικό φάκελο θα αποκτήσουν και οι ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», συνολικής δαπάνης 301.450 ευρώ.
Συνολικά το υπουργείο Υγείας αναμένεται να μοιράσει περί τα 20 εκατ. ευρώ συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού φακέλου.
Τι θα περιλαμβάνει ο φάκελος
Σύμφωνα με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα ο φάκελος των ασθενών θα περιλαμβάνει τα πάντα: όνομα και διεύθυνση, νοσήματα, νοσηλείες, φάρμακα που έχουν ληφθεί, εξετάσεις που έχουν γίνει κλπ.
Οι υποχρεώσεις του μνημονίου ορίζουν πως θα πρέπει να αρχίζει να αναπτύσσεται ο ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με όλα τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας ώστε τα στοιχεία των ασφαλισμένων να είναι προσβάσιμα σε γιατρούς και διοικήσεις.
Βέβαια αυτό σημαίνει πως μαζί με τα ιατρικά αρχεία διαθέσιμα και …αξιοποιήσιμα από διάφορους επιτήδειους θα είναι και τα απολύτως προσωπικά δεδομένα των ασθενών. Κάτι που φαίνεται πως δεν έχει περάσει απαρατήρητο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης οι οποίες έχουν επιλέξει να μην αξιοποιήσουν τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς που συνήθως περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική κάρτα για άμεση πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου