Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί το ΕΣΥ στέλνει τους ασθενείς στον ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση



Με δραματικό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια οι ολέθριες συνέπειες της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι όχι μόνο δεν εξετάζονται, αλλά δεν μπορούν να γράψουν ούτε τα φάρμακά τους.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι πρόσφατη καταγγελία που έφτασε στο Onmed, σύμφωνα με την οποία νευρολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αρνήθηκε να συνταγογραφήσει τα φάρμακα έφηβης με επιληψία και παρέπεμψε τους γονείς της στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κηδεμόνα της ασθενούς, την 14χρονη παρακολουθεί εδώ και δύο χρόνια γιατρός του Παίδων Πεντέλης, στην οποία απευθύνονται κάθε 2-3 μήνες για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Το τελευταίο ραντεβού ακυρώθηκε –σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα– από το νοσοκομείο. Κατόπιν αυτού, ο κηδεμόνας ζήτησε εμβόλιμο ραντεβού από τη γιατρό μόνο για τη συνταγογράφηση και εκείνη, επικαλούμενη φόρτο εργασίας, τον παρέπεμψε σε νευρολόγο του ΕΟΠΥΥ.

Τι λένε οι γιατροί

Η κυρία Αντιγόνη Παπαβασιλείου, Συντονίστρια Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, περιγράφει στο Onmed τη θλιβερή πραγματικότητα για την κατάσταση που επικρατεί στο Παίδων Πεντέλης.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όταν ένας γιατρός έχει 18 ραντεβού τη μέρα, δεν προλαβαίνει να εξετάσει και να συνταγογραφήσει εντός του ωραρίου του. Εάν μάλιστα κολλήσει και το σύστημα συνταγογράφησης –κάτι που συμβαίνει συχνά– είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς».

Η κυρία Παπαβασιλείου παραδέχεται ότι πράγματι οι ασθενείς ενθαρρύνονται να απευθύνονται στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση: «Το Παίδων Πεντέλης είναι κέντρο τριτοβάθμιας φροντίδας. Κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να προτείνουμε στους ασθενείς, με τη γνωμάτευση που θα τους δώσουμε, να απευθυνθούν στο γιατρό του ΕΟΠΥΥ. Ειδικά στο Παίδων Πεντέλης που έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ευαίσθητο τομέα υγείας, καλούμαστε να λύσουμε το σύνθετο πρόβλημα. Είναι αδύνατο όμως ο διευθυντής υπηρεσίας να προλάβει να κάνει και τη συνταγογράφηση».

Περιγράφοντας την κατάσταση με αριθμούς, η κυρία Παπαβασιλείου υπογραμμίζει ότι στο Παίδων Πεντέλης έχουν μείνει μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ από τους 4 ειδικευόμενους που προβλέπονται για τις ανάγκες του νοσοκομείου έχει μείνει μόλις ένας.

Υποστελεχωμένα είναι και τα τμήματα του νοσοκομείου, όπως το αναισθησιολογικό, το ορθοπεδικό και το οφθαλμολογικό, ενώ στο ακτινοδιαγνωστικό υπάρχουν μόνο δύο γιατροί.

«Ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένο να κάνει ό,τι και ο ΕΟΠΥΥ» υπογραμμίζει η κυρία Παπαβασιλείου.

Αναφέρει, τέλος, ότι στις 20 Φεβρουαρίου ανοίγει η γραμμή 1535, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για να κλείσουν ή να τροποποιήσουν ραντεβού στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία για εξέταση και συνταγογράφηση.

8 σχόλια:

  1. Σε καθημερινη βασει ερχονται απο νοσοκομεια και ιδιωτικες κλινικες συνταγες και παραπεμπτικα σε απλο χαρτι πολλες φορες δεν υπαρχει ονομα ημερομηνια πιθανον να ειναι και παρα πολυ υψηλου κοστους με παραπομπη σε γιατρο στο πεδυ ,εοπυυ να τα συνταγογραφηση και να τα χρεωθει συμφωνει δεν συμφωνει και με ολα το επακολουθα βασει ΦΕΚ 3054 18/11/12 αρθρο 2 εγκυκλιου 14540 20/3/12 ογιατρος που ΕΞΕΤΑΖΕΙ πρεπει και να συνταγογραφει και οχι αλλος εξεταζει αλλος συνταγογραφει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρχεται μετά ο ΕΟΠΥΥ και ρίχνει καμπάνες στους Γενικούς Ιατρούς και τους Παθολόγους που τα συνταγογραφούν για υπερσυνταγογράφηση λες και αυτοί δεν εξετάζουν ή σε αυτούς το σύστημα δεν κολλάει. Σου λέει ο ΕΟΠΥΥ ότι ο φόρτος εργασίας δεν δικαιολογεί την παράβαση του νόμου......για όλους που δουλεύουν στο δημόσιο η κατάσταση είναι δύσκολη, για αυτό ας γράφει ο καθένας τα δικά του ή να πληροφορεί τον ασθενή ότι θα τα βάλλει από την τσέπη του!

      Διαγραφή
  2. Το προβλημα της ηλεκτρονικης συνταγογραφησης στα Νοσοκομεια ειναι γενικο.Ακομη μεγαλυτερο φυσικα ειναι στα επαρχιακα Νοσοκομεια οπου και η ελειψη Ιατρων ειναι μεγαλυτερη,ενω οι ιδιωτες κατα κανονα συνταγογραφουν με το κεφαλι.Η αντιγραφη συνταγων υψηλου κοστους(αλλα και χαμηλου) αντιμετωπιζεται επιφυλακτικα για πολλους λογους .Θα μπορουσε να οργανωθουν Ιατρεια συνταγογραφησης στα Νοσοκομεια με επανδρωση απο ειδικους(κατα προτιμιση γενικους) Ιατρους οπως εχει ηδη συμβει σε μερικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας στο Οδοντιατρικό για 1 χρόνο περίπου δεν είχαμε εκτυπωτή για να τυπώσουμε συνταγές και παραπεμπτικά . τώρα που εφτιαξε δεν προφταίνουμε κατ που να πρωτοπάμε οι 3 οδοντίατροι: Στο εξωτερικό Ιατρείο με 15-20 ασθενείς την ημέρα? Στην Κλινική που νοσηλεύουμε ασθενείς ΑμεΑ και με γενική αναισθησία γινονται οδοντιατρικές εργασίες? ή στα επείγοντα με πολλούς ασθενείς κάθε μέρα ? Σημειωτέον ότι είμαστε η μοναδική Δημόσια Οδοντιατρική Δομή σε όλο το Νομό μια που δεν υπάρχουν Οδοντίατροι ούτε στον ΕΟΠΥΥ ούτε σε Κέντρα Υγείας, εκτός μιας Οδοντιάτρου στο ΚΥ Φαρσάλων. Επίσης στον ΕΟΠΥΥ στέλνουμε και όλους τους ασθενείς για Πανοραμική Ακτινογραφία( βασική ακτινογραφία για τον Οδοντίατρο) μιας που δεν λειτουργούν τα μηχανήματα εδώ και 2 περίπου χρόνια. και πολλά άλλα. με ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ενθαρρυνθούν οι ασθενείς να ζητούν συνταγογράφηση από τους γιατρούς των δημόσιων δομών και αν αυτοί το αρνούνται να γίνεται καταγγελία.
    Έλεος αν βαριούνται να μην εξετάζουν καν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν το νόσημα είναι χρόνιο και ο ασθενής έχει εξετασθεί σ'ένα νοσοκομείο και παρακολουθείται σ'αυτό πιθανώς ανά 3μηνο η 6μηνο τότε ισως τα ίδια χρονίως λαμβανόμενα φάρμακα,να μπορεί να τα γράφει ο νοσοκομιακός γιατρός σε 3μηνη η 6μηνη συνταγή. Αλλά υπάρχουν άλλοι ασθενείς που παρακολουθούνται ανα έτος η μένουν κάπου αλλού,σ'αυτούς θα πρέπει ο γιατρός του ΠΕΔΥ η του
    ΕΟΠΥΥ να γράφει τη συνταγή αφού θα υπάρχει γνωμάτευση με αναφορά στόν εντολέα γιατρό στη συνταγή έτσι ώστε να φαίνεται ποιός έχει δρομολογίσει το φάρμακο και να το χρεώνεται εκείνος σαν συνταγογραφούμενο.Αυτό η ΗΔΙΚΑ θα μπορούσε να το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ, ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ 30 ΚΑΙ 40 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥΣ! ΑΠΛΑ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή