Τσουνάμι αντιδράσεων προκαλεί η πρόθεση του νέου υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να κλείσει ουσιαστικά την πόρτα των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών στα δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και να τους αποκλείσει από την ιδιωτική περίθαλψη, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του στη χτεσινή του συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», το κράτος θα πληρώνει μόνο τις πράξεις εκείνες που δεν μπορούν να πραγματοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία.
«Όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο» σημείωνε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως το υπουργείο Υγείας θα επανεξετάσει όλες συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, καταγράφοντας προφανώς ποιες ιατρικές πράξεις και εξετάσεις πραγματοποιούνται και από τα δημόσια νοσοκομεία.
Με τη δήλωση αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρχικά ακυρώνει το βασικό λόγο της σύστασης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ήταν η πρόσβαση των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές δομές περίθαλψης (και αυτό ήταν το βασικότερο επιχείρημα για τη δημιουργία του το 2012) και φυσικά δίνει τη χαριστική βολή στους ιδιώτες παρόχους που εδώ και τρία χρόνια εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους για εξετάσεις και νοσηλείες που διαφορετικά θα χρειάζονταν πολύμηνες αναμονές για να γίνουν από τα δημόσια νοσοκομεία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι οι γιατροί, μόνο στο ογκολογικό νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» οι καρκινοπαθείς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν το λιγότερο τρεις μήνες προκειμένου να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες και μάλιστα σε μηχανήματα δεκαετίας.
Το ίδιο το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων έχει εξάλλου άπειρες φορές κάνει λόγο για κλινικές που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού ή παλαιότητας των μηχανημάτων, για πολύμηνες λίστες αναμονής για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, για πολύωρη αναμονή των ασθενών λόγω υποστελέχωσης, ακόμη και για ελλείψεις σε βασικά υλικά, όπως βαμβάκι και γάζες (τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς προμηθεύονται από μόνοι τους). Είναι δε χαρακτηριστικό πως ακόμη και για μια απλή εξέταση αίματος, το επόμενο διαθέσιμο ραντεβού στην καλύτερη περίπτωση είναι μετά από ένα μήνα.
Για τους παραπάνω λόγους άλλωστε η πλειονότητα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ – πάνω από 70% σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων- επιλέγουν τις ιδιωτικές κλινικές, όπου το κόστος των νοσηλίων δεν είναι απαγορευτικό όπως πριν από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ. Και το μεγαλύτερο ποσοστό των τοκετών γίνεται στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία κατά γενική ομολογία υπερτερούν και σε τεχνολογία ιατρικών μηχανημάτων, αλλά και σε δομές.
Απώτερος στόχος του υπουργείου Υγείας φαίνεται να είναι η μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές, ο οποίος φέτος ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ… χρήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς δίνονται με καθυστέρηση μηνών στους ιδιώτες παρόχους. Υπάρχουν όμως και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με τις κλινικές, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2006 -2011, ενώ δεν έχουν εξοφληθεί και εκκαθαριστεί τα υπόλοιπα οφειλόμενα του 2012. Για το 2013 οι ιδιωτικές κλινικές έχουν λάβει μόνο προκαταβολές για τους περισσότερους μήνες, ενώ για το 2014 έχουν αποπληρωθεί οι οφειλές μόνο μέχρι τον Οκτώβριο. Επιπλέον οι ιδιωτικές κλινικές χάνουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό τους τζίρου τους (σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 40%), δεδομένου πως καλούνται να εξυπηρετήσουν πολύ περισσότερους ασφαλισμένους από αυτούς που μπορεί να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ με τα υπάρχοντα κονδύλια.
Πάντως οι προϋπολογισμένες λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων για το 2015 (φάρμακα, υλικά, υπηρεσίες) ανέρχονται 1,45 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τα 235 εκατ. ευρώ που είναι το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές, γεγονός που καθιστά αβάσιμο το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας για μείωση των δαπανών περίθαλψης.
Το θέμα είναι φυσικά τι θα γίνει και με τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών κλινικών οι οποίες, παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλομένων τους από τον ΕΟΠΥΥ, επωφελήθηκαν από τη δυνατότητα που έδωσε ο Οργανισμός στους ασφαλισμένους να προσέρχονται στις ιδιωτικές δομές, προχωρώντας εντούτοις παράλληλα σε επενδύσεις για ιατρικό εξοπλισμό και σε διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου