Μεγάλη συζήτηση αλλά και ένταση στους υγειονομικούς κύκλους άνοιξε η ιστορία των προϋπολογισμών και των αποθεματικών των νοσοκομείων, ενώ οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοινώνουν ότι βρίσκονται σε θέση μάχης σε περίπτωση που δεν υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης στο ΕΣΥ. Προαναγγέλλουν δε δυναμικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι, εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης, τα Νοσοκομεία θα βάλουν λουκέτο σε υφιστάμενες δραστηριότητες.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Όλοι γνωρίζουν -κυρίως δε οι άνθρωποι που υπηρετούν στο ΕΣΥ- τις τεράστιες ανάγκες των μονάδων τους αλλά και τα μειωμένα οικονομικά κάθε χρόνο, από τότε που η χώρα ακολούθησε τις μνημονιακές επιταγές. Συγκεκριμένα, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 60% τα τελευταία 4 χρόνια σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ενώ από πέρυσι είναι μειωμένοι κατά 14%, ποσοστό που πολύ πιθανό να μειωθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες. Διότι, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως η κυβέρνηση και ειδικότερα η νέα ηγεσία, ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός κ.κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ανδρέας Ξανθός, η πορεία της υγείας στη χώρα μας θα προχωρά παράλληλα με τη διαπραγμάτευση. Είναι δηλαδή πολύ πιθανόν, εκτιμούν εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων, ότι και χωρίς να σημειωθεί πιστωτικό πρόβλημα τα οικονομικά των νοσοκομείων να μειωθούν ακόμη περισσότερο, αφού οι Θεσμοί θα θελήσουν να ακούσουν και να δουν εγγράφως κάποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Αναφορικά με τα ταμειακά αποθεματικά όμως ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο υπουργός Υγείας κ. Παν. Κουρουμπλής, με αφορμή το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, τόνισε ότι σε περίπτωση που οι διοικητές των νοσηλευτηρίων έχουν εξαντλήσει τους προϋπολογισμούς τους, τότε μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ταμειακά τους αποθέματα. Όμως όπως εξηγούν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στο ΕΣΥ, τα ταμειακά αυτά αποθέματα είναι δεσμευμένα από προηγούμενες παραγγελίες και άρα με κάποια από αυτά θα πρέπει να πληρωθούν προμηθευτές. Πράγματι εδώ αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ένα χάος.
Από την άλλη πλευρά, ας ρίξουμε μια ματιά στα έσοδα των νοσοκομείων, τα οποία θα πρέπει να διαχειρισθεί με σύνεση ο κάθε διοικητής, ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει ως πραγματικός τεχνοκράτης και μάνατζερ με χρηματοοικονομικά κριτήρια.
Δηλαδή τα νοσοκομεία έχουν έσοδα από τα 5ευρα που καταθέτουν οι πολίτες στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (τα οποία ωστόσο τώρα καταργούνται) από τα απογευματινά ιατρεία (που είναι 70 ευρώ, ενώ για επίσκεψη σε πανεπιστημιακό ιατρό είναι 90 ευρώ) από εργαστηριακές εξετάσεις και από δωρεές. Επίσης να σημειώσουμε ότι όσοι πιο πολλοί επικουρικοί γιατροί σε ένα νοσοκομείο, τόσο λιγότερο επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Διότι οι επικουρικοί γιατροί πληρώνονται από τα εκάστοτε έσοδα των νοσοκομείων. Μόνο οι εφημερίες και η μισθοδοσία καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ΠΟΕΔΗΝ στα κάγκελα
Για την πορεία πάντως των οικονομικών των νοσηλευτηρίων αλλά και τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε, ας ρίξουμε μια ματιά και στο τι λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε:
«Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Υγείας τα τέσσερα τελευταία Μνημονιακά έτη μειώθηκαν 60%.
Τα Νοσοκομεία αδυνατούσαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους να προμηθευτούν βασικά είδη και απαραίτητο υγειονομικό, φαρμακευτικό υλικό.
Επανειλημμένως η ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των Νοσοκομείων εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι ότι αναγκάζονται να αγοράσουν υγειονομικό υλικό σε ιδιωτικά φαρμακεία με δικά τους χρήματα για λόγους υγιεινής και ασφάλειας. Καταγγείλαμε την απελθούσα κυβέρνηση για τη νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων στο προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους κατά 20%.
Η προϋπολογισθείσα δαπάνη στον προϋπολογισμό του έτους 2014 ήταν 1.618.000€ και στον φετινό 1.388.587€.
Βασικό αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων. Μάλιστα, στην πρώτη συνάντηση θέσαμε το θέμα στο νέο Υπουργό Υγείας κο Π. Κουρουμπλή.
Εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας η κυβέρνηση επιλέγει την δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Πρώτο δείγμα των περικοπών αποφάσισε να είναι η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων της Χώρας.
Με εντολή του Υπουργού Υγείας κατόπιν σχετική εντολής του Υπουργείου Οικονομικών, περικόπτονται το Μάρτιο 51% οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί τους.
Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων κατόπιν σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες του Μαρτίου με το 49% του ποσού των πιστώσεων που χορηγήθηκαν αντίστοιχα τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2015.
Εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης τα Νοσοκομεία θα βάλουν λουκέτο σε υφιστάμενες δραστηριότητες.
Με την ανάληψη των καθηκόντων ο νέος Υπουργός Υγείας ζήτησε με επείγον έγγραφο από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων την καταγραφή των ελλείψεων σε υλικά. Οι ελλείψεις υλικών όμως δεν εμφανίζονται τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Επρόκειτο για επικοινωνιακή κίνηση η οποία επιβεβαιώθηκε με την απόφαση για περικοπή 51% των εγκεκριμένων πιστώσεων του Μάρτη, από τους ήδη κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς.
Το Υγειονομικό Κίνημα απορρίπτει τέτοιες αποφάσεις που συνεχίζουν τις μνημονιακές πολιτικές της περασμένης περιόδου. Πολιτικές που συνεχίζουν την απαξίωση και την συρρίκνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας. Η εμμονή της κυβέρνησης στη συνέχιση τέτοιων πολιτικών, που πρόσφατα καταδικάστηκαν από την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού θα απαντηθούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις με αίτημα την επαρκή χρηματοδότηση των Δημόσιων Μονάδων Υγείας, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες».
Η περίπτωση του Ευαγγελισμού
Η ΕΣΑΚ Ευαγγελισμού (η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) αναφέρει σχετικά με τους προϋπολογισμούς του ΕΣΥ:
«Για το 2014 προβλέπονταν λειτουργικές δαπάνες για τον Ευαγγελισμό 82 εκ. ευρώ. Για το 2015 προβλέπονται 72 εκ. ευρώ.
Είναι βέβαια γνωστό ότι προς το τέλος του χρόνου δίνονται κάποιες έκτακτες επιχορηγήσεις που φτάνουν ίσα-ίσα για να μην κλείσει το νοσοκομείο.
Το ίδιο θα προκύψει και φέτος αλλά με δυσμενέστερους όρους.
Πώς προκύπτει αυτό;
1. Από την αύξηση του όγκου δουλειάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισαγωγές στον Ευαγγελισμό μόνο κατά τις γενικές εφημερίες του Φλεβάρη έφτασαν τις 1.400 για φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 1.200. Αντίστοιχη αύξηση, πάνω από 10%, παρατηρείται στις περισσότερες λειτουργίες του νοσοκομείου.
2. Από το Υπουργείο Υγείας διαμηνύθηκε ότι δεν θα αλλάξουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο εξάμηνο, το Υπουργείο λέει ότι όλοι οι προϋπολογισμοί θα εξαρτηθούν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ... (ΤΡΟΪΚΑ). Δεν χρειάζονται σχόλια.
3. Προβλέπεται λειτουργία νέων δομών, όπως χειρουργεία. Συνεπώς προβλέπεται σημαντικά αυξημένη δραστηριότητα με σημαντικά μειωμένη επιχορήγηση. Δεν κινδυνολογούμε, απλά αποκαλύπτουμε μια σκληρή πραγματικότητα!
Από τα παραπάνω φαίνεται ολοκάθαρα ότι οι εταίροι μας και οι «θεσμοί» μας ετοιμάζουν για τον Ευαγγελισμό, για τα νοσοκομεία συνολικά και για τον Ελληνικό λαό βαριά δεσμά στον τομέα της Υγείας.
Οι εργαζόμενοι και πρώτα απ' όλα οι υγειονομικοί όχι μόνο δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να συμβιβαστούν με μια κυβέρνηση που κινείται και λειτουργεί εντός των τειχών του αντιπάλου, αλλά να περάσουν στην αντεπίθεση διεκδικώντας τη ζωή που τους ανήκει και ονειρεύτηκαν.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ δεν θα αφήσουν τα νοσοκομεία να κλείσουν, αλλά με ενωτικό αγώνα θα διεκδικήσουν ΑΜΕΣΗ επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα των εταίρων. Δεν μας αγγίζουν ούτε ο εφησυχασμός ούτε η τρομοκράτηση, ούτε οι... τόνοι άυλης 'αξιοπρέπειας'!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!»
ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ, ΠΟΥ ΕΞΛΙΧΤΗΚΕ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΕ ΣΦΑΓΗ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ. ΚΙ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΔΕΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΟΝΟΥΣ. ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή