Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Κλινικές: ‘’Χειρότερες μέρες’’ φέρνει το τρίτο μνημόνιο


Χρονική επέκταση του claw back για τρία ακόμη χρόνια, αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% και μειώσεις στα τιμολόγια των διαγνωστικών εξετάσεων που είχαν αυξηθεί για τελευταία φορά το 1991, αποτελούν τα τρία νέα πλήγματα για τον κλάδο.

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο ξεκινά από τον επόμενο μήνα για τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, καθώς στα δυσεπίλυτα προϋπάρχοντα προβλήματα, έρχονται να προστεθούν και οι νέες επιβαρύνσεις, οι οποίες προέκυψαν από το «τρίτο μνημόνιο».

Γενικότερα, ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας συγκαταλέγεται σε εκείνους που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τα συνακόλουθα μέτρα, τα οποία έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας και να διατηρήσει την Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ.

Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα έχουν ψηφιστεί και τα όσα αναμένονται:

Οι «έκτακτοι» μηχανισμοί του clawback και του rebate, που είχαν κατά το παρελθόν αποφασιστεί να ισχύσουν έως και το τέλος της φετινής χρονιάς, τελικά παρατείνονται για τρία ακόμη έτη, δηλαδή μέχρι τουλάχιστον τη λήξη του 2018.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του μηχανισμού του clawback αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες για τις ιδιωτικές κλινικές από το 2016 για δύο λόγους:

α) Γιατί στο πλαφόν πάνω από το οποίο υπολογίζεται το clawback, συνεκτιμάται και η επιβάρυνση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Έτσι, τώρα που ο ΦΠΑ στην ιδιωτική υγεία σκαρφάλωσε από το 13% στο 23%, αυτό ουσιαστικά οδηγεί σε νέα σημαντική μείωση του καθαρού ποσού που κατευθύνεται στις ιδιωτικές κλινικές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και

β) Υπάρχει ο φόβος ότι το 2016 θα γίνει και νέα μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα ποσά που χορηγεί στις ιδιωτικές κλινικές. Ήδη, το ποσό αυτό από τα 235 εκατ. του 2014 περιορίστηκε για φέτος στα 188 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι από το 2015 το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν συγκαταλέγεται και αυτό στις ιδιωτικές κλινικές, πράγμα που δεν συνέβαινε το προηγούμενο έτος.

Μέσα στο φθινόπωρο (και πολύ πιθανόν τον Σεπτέμβριο) αναμένονται σημαντικές περικοπές στα ποσά που θα διατίθενται στους ιδιώτες παρόχους υγείας σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς -σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου- τα συγκεκριμένα τιμολόγια αυξήθηκαν για τελευταία φορά το 1991 (πριν από 24 χρόνια).

Η όλη κατάσταση αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, που ήδη χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από μειωμένα αποτελέσματα, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και «λουκέτα».

Πηγές: euro2day.gr

1 σχόλιο:

  1. Μεγαλο μεριδιο ευθυνης φερει η συνδικαληστρικη ηγεσια των γιατρων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή