Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τα λάθη της ανατιμολόγησης


Τα λάθη στη διαδικασία της τρέχουσας ανατιμολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν εχθές εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ με τους επικεφαλής του ΕΟΦ.

Οι πεπιεσμένες διαδικασίες για την ανάρτηση, επιτέλους, του δελτίου τιμών των 9.433 σκευασμάτων, έφεραν στα όρια τους, όχι μόνο τις υπηρεσίες του Οργανισμού αλλά και τις ίδιες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς χρειάστηκε να συμπιεστούν κρίσιμες διαβουλεύσεις και υπολογισμοί μέσα σε λίγα 24ωρα (διαβάστε εδώ).

Κατ’ επέκταση, η πρόκληση λαθών, σε μια διαδικασία τόσο βεβιασμένη, ήταν αναμενόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, τα λάθη που εντόπισαν οι εταιρίες στη διαδικασία υπολογισμού των τιμών αφορούσαν στη διπλή εφαρμογή 50% μείωσης, σε προϊόντα που έχουν απολέσει την προστασία τους, αλλά και στην εφαρμογή του 50% σε σκευάσματα που είχαν χάσει την προστασία τους αλλά είχαν ήδη υποστεί ενδιάμεσα μεγάλες μειώσεις, που κυμαίνονταν από 10% έως 30%. Ακόμη, λάθη σχετίζονταν με την ορθή κυκλοφορία του 1ου γενοσήμου στην αγορά, βάσει των πωλήσεων του ΕΟΦ, ενώ υπήρξαν προβλήματα στις αναγωγές, στις επιλεγόμενες χώρες, ενώ τέθηκε και θέμα παράτασης της υποβολής δικαιολογητικών, σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης.
Ο αριθμός των λαθών, αλλά κυρίως η βαρύτητα τους, μπορεί να ήταν, λοιπόν, αναμενόμενα. Δεν είναι όμως δικαιολογημένα.

Όλοι γνώριζαν, ήδη από τον Αύγουστο, ότι η γενική ανακοστολόγηση, η οποία έτσι και αλλιώς είχε καθυστερήσει σημαντικά, ήταν μεταξύ των προαπαιτούμενων για τη λήψη της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η ημερομηνία για τη λήψη της συναλλαγματική ισοτιμία αναφοράς που τελικά ελήφθη ήταν η 2α Σεπτεμβρίου, δυόμιση πριν από την ανάρτηση από τον ΕΟΦ των τιμών προς διαβούλευση.

Θα περίμενε, κανείς, τουλάχιστον η προετοιμασία να ήταν καλύτερη. Μια ερμηνεία που δίνεται πως, αν και η Αριστοτέλους διαβεβαίωνε πως η τιμολόγηση θα γινόταν βάσει της ΥΑ Δημόπουλου, κάποιοι δεν ήταν βέβαιοι πως δεν θα υπάρξουν τελικά σαρωτικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Στα παραπάνω προστέθηκε και η συνήθης, δυστυχώς, πρακτική να δίνεται μόλις 3 ημέρες για διαβούλευση με τους ΚΑΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, o ΣΦΕΕ επιχειρεί να συγκεντρώσει, ανά προϊόν, τα λάθη που έχουν γίνει εις βάρος των μελών του, κατά τη τρέχουσα γενική ανακοστολόγηση.

Ο λόγος της αντίδρασης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, βέβαια, δεν είναι μόνο η επίδραση των πρακτικών αυτών στην εσωτερική αγορά, αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι τιμές στην Ελλάδα επηρεάζουν τα φάρμακα τους και σε μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Την ίδια ώρα, τίθεται και ένα ευρύτερο ερώτημα. Άραγε, με αυτό τον τρόπο δεν αποτρέπονται επενδύσεις; Κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε απευθύνει κάλεσμα για επενδύσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα το χώρο της Υγείας.

Ποιος όμως θα επενδύσει στην Ελλάδα, ποια εταιρεία θα φέρει τα φάρμακα της στη χώρα μας όταν βασικές διαδικασίες εξελίσσονται με αυτό τον τρόπο;

Μήπως, τελικά, απαιτείται να απλοποιηθούν οι διαδικασίες τιμολόγησης, για να αποφεύγονται τέτοια λάθη και να γλυτώνουν από την ταλαιπωρία τόσο οι εταιρίες όσο και οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΟΦ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου