Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Μ. Βλασταράκος: Aν θέλει η κυβέρνηση να βάλει φρένο στη μετανάστευση των γιατρών πρέπει να λάβει κατάλληλα μέτρα



Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε στο Iatronet ότι το μνημόνιο σε συνδυασμό με την άστοχη κυβερνητική πολιτική όσον αφορά ευρύτερα τον χώρο της υγείας έδιωξαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 15.000 γιατρούς.

IATRONET.GR

«Aν θέλει η κυβέρνηση να βάλει φρένο στη μετανάστευση των γιατρών, πρέπει να λάβει και τα κατάλληλα μέτρα», δηλώνει στο Ιatronet o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκος, τονίζοντας ότι το μνημόνιο σε συνδυασμό με την άστοχη κυβερνητική πολιτική όσον αφορά ευρύτερα τον χώρο της υγείας έδιωξαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 15.000 γιατρούς.

Από αυτούς, σύμφωνα με τον ίδιο, 12.000 είναι νέοι γιατροί, ενώ το κύμα φυγής όχι μόνο συνεχίζεται αλλά αυξάνεται γεωμετρικά, με κύριες αγορές κατεύθυνσης τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Νορβηγία, Φιλανδία, Γαλλία κ.λπ.). Όπως υποστηρίζει, κάθε χρόνο από τις 7 ιατρικές σχολές της χώρας αποφοιτούν περί τους 1.000 γιατρούς, οι οποίοι όμως τελικά μετά το πτυχίο τους δεν έχουν πεδίο δράσης.

Στοιχεία τα οποία, ο κ. Μ. Βλασταράκος έχει μεταφέρει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ σε συνάντηση που είχε μαζί της έθεσε το θέμα των ανοικτών συμβάσεων με όσους γιατρούς το επιθυμούν, μέτρο που κατά τον ίδιο αφενός θα δώσει δουλειά σε «άνεργους» γιατρούς, αφετέρου θα υπάρξει πραγματική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Όπως ανέφερε, από το 2011 δεν έχουν ανοίξει συμβάσεις, ενώ οι ήδη υπάρχουσες συμβάσεις έχουν παραταθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Όμως, σημειώνει ο ίδιος, για να πληρωθούν οι γιατροί πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει (μιλάμε για οφειλές 8 εκατ. ευρώ κάθε μήνα περίπου).

Σήμερα, 4.500 είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ –όσον αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη-οι οποίοι καλύπτουν 8 εκατ. επισκέψεις ασθενών που κοστολογούνται 80 εκατ. ευρώ. Η πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπως μας την μετέφερε ο κ. Μ. Βλασταράκος, είναι ο αριθμός των επισκέψεων να φθάσει τα 30 εκατ. περίπου, γεγονός που αν συμβεί θα δώσει δουλειά σε επιπλέον 10.000 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε παράνομη –με βάση μάλιστα και με σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι- την ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας να παρακρατά τις ασφαλιστικές εισφορές υγείας για να πληρώνει συντάξεις, όταν αυτές θα έπρεπε να πηγαίνουν απευθείας στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποπληρώνονται οι πάροχοι για τις υπηρεσίες τους.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

2 σχόλια:

  1. Περιμενετε να κρατησετε τους γιατρους με 10 ευρω επισκεψη.Δεν νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κυβερνηση αντιθετα επιδιωκει την ιατρικη μεταναστευση ,με την ανοχη βεβαια των ιατρικων συνδικαληστων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή