Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Το «δηλητήριο» της καθημερινής κλινικής πράξης


Μόνιμο «αγκάθι» στην καθημερινότητα επαγγελματιών υγείας και επικίνδυνη παγίδα για την υγεία των ασθενών συνεχίζουν να αποτελούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα.

Η χώρα μας είναι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, αλλά κυρίως είναι «πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων, που είναι το «λάδι στη φωτιά» των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πέραν της υπερκατανάλωσης, όμως, την κατάσταση δυσχεραίνει σημαντικά και η στάση των εργαζομένων, όταν δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες πρόληψης, αλλά κυρίως, η αδυναμία των Διοικήσεων των νοσοκομείων να επενδύσουν σε προγράμματα ελέγχου λοιμώξεων, επηρεαζόμενες από το αυξημένο κόστος τους.
«Αδυνατούμε να πείσουμε τα διοικητικά στελέχη των νοσοκομείων γι’ αυτή την επένδυση» σημείωσε η ΓΓ της ΕΕΕΛ, Προϊσταμένη του Τμήματος Ποιότητας και Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων του νοσοκομείου “Θριάσιο” και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Α. Καραΐσκου.

Διευκρίνισε, όμως, πως μπορεί τα εν λόγω προγράμματα να μην παράγουν έσοδα, να κοστίζουν και η οικονομική απόδοση της επένδυσης να απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 2-3 ετών για να γίνει αισθητή, αλλά «με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση των πόρων, η ανάγκη για επένδυση σε τέτοια προγράμματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

Άλλωστε, το μέσο ετήσιο κόστος θεραπείας είναι 4,6 φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο των δαπανών για την πρόληψη και τον έλεγχό τους και άρα οι πόροι που εξοικονομούνται θα μπορέσουν να επενδυθούν με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη θεραπεία περισσότερων ασθενών.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση δυναμιτίζεται από την «απειθαρχία» της συντριπτικής πλειονότητας των επαγγελματιών υγείας σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.

«Από τα διαθέσιμα στοιχεία για φέτος, την περίοδο 2014- 2015 ο εμβολιασμός του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων έφθασε μόλις στο 11%, ενώ την περίοδο 2013- 2014 βρισκόταν ακόμη χαμηλότερα, φθάνοντας μόλις το 4%», ανέφερε ο νοσηλευτής Ελέγχου Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», Α. Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ) με αφορμή τη διοργάνωση του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων που θα πραγματοποιηθεί 4-6 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Forum Διοικητών

Στο Συνέδριο της ΕΕΕΛ, για πρώτη φορά φέτος έχουν κληθεί να συμμετέχουν και τα διοικητικά στελέχη των νοσοκομείων (Forum των Διοικητών). Σύμφωνα με τον επίτιμο Πρόεδρο της Εταιρείας, ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας- Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Σαρόγλου, όλοι οι συμμετέχοντες (γιατροί και νοσηλευτές) όχι μόνο θα ενημερωθούν, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου