Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Νέα φάρμακα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει με τις συμμετοχές των ασθενών

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
 - Health Report.gr

Νέος κατάλογος -η λεγόμενη «θετική λίστα» -με τα φάρμακα που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ εκδόθηκε έπειτα και από σχετική υπουργική απόφαση.

Ο κατάλογος με τα νέα φάρμακα ετέθη σε ισχύ, ενώ φαίνεται πως αλλάζει και τις συμμετοχές των ασθενών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει μάλιστα ότι στη νέα θετική λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα περιλαμβάνονται και πολλά γενόσημα με μειωμένες τιμές, τα οποία μπορούν να αξιοποιούν οι ασθενείς προκειμένου να έχουν μικρότερες συμμετοχές στο κόστος.

Η επισήμανση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων δεδομένου ότι η τρόικα χρόνια τώρα επιμένει πως το ποσοστό θα πρέπει να φθάσει στο 60% ενώ σήμερα στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 30%.

Μάλιστα στο νομοσχέδιο για τη νέα φαρμακευτική πολιτική που ετοιμάζεται, προβλέπονται και κίνητρα για τους φαρμακοποιούς ώστε να προωθούν τα γενόσημα.Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι θα θεσμοθετήσει το υπ. Υγείας»

Ωστόσο με τις νέες ασφαλιστικές τιμές φαίνεται ότι ήρθαν τα πάνω κάτω στιςσυμμετοχές των ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ίδια η ηγεσία τουυπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι με τον τρόπο που καθορίστηκαν οι ασφαλιστικές τιμές, τα ποσά δηλαδή που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση για ένα φάρμακο, έφερε αύξηση της συμμετοχής με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει ειδική ρύθμιση.

Σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας: «Ο εξορθολογισμός του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών σε ορισμένα πρωτότυπα και off patent φάρμακα (σ.σ.: φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους) οδήγησε σε οριακή αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι ασθενείς πέραν της συμμετοχής τους (διαφορά ασφαλιστικής τιμής- λιανικής τιμής).

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα– και ύστερα από μελέτη τουΕΟΠΥΥ– μαζί με τη θετική λίστα υπογράφηκε τροποποίηση παλαιότερηςΥπουργικής Απόφασης στην οποία αναφέρεται ότι «το ποσό που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 50 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα».
Με την τροποποίηση της ΥΑ το παραπάνω ποσό μειώνεται στα 20 ευρώ. Την πρόσθετη δαπάνη που προκύπτει από την ελάφρυνση των ασφαλισμένων θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ».

Οι άγνωστες…συμμετοχές

Όμως φαίνεται ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε δεν είναι καινούριο, ανεξάρτητα βέβαια εάν η σημερινή ηγεσία το αντιμετωπίζει για πρώτη φορά. Χρόνια τώρα οι ασφαλιστικές τιμές προκύπτουν με …άγνωστο αλγόριθμο και κανείς στη φαρμακευτική αγορά δε γνωρίζει ακριβώς τη διαδικασία.

Αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς να καλούνται να πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές ειδικά για πρωτότυπα φάρμακα, συμμετοχές που μάλιστα διαφοροποιούνται και…ανά μήνα.

Τη διαδικασία καθορισμού των ασφαλιστικών τιμών έχει αναλάβει η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ΗΔΙΚΑ αλλά και το υπουργείο Υγείας.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι παρότι πολλές εταιρείες αλλά και σύλλογοι ασθενών κατά καιρούς έχουν αιτηθεί επισήμως να ενημερωθούν για το πώς προκύπτουν οιασφαλιστικές τιμές, αυτές κρατιούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Γι αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η επικρατούσα φημολογία αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και οι μειώσεις στις ασφαλιστικές τιμές γίνονται κατά βούληση και περίπου κατά 20% χαμηλότερα από ότι κοστίζει ένα φάρμακο. Η συνέπεια όμως είναι η ίδια: οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν αυξημένες συμμετοχές από την τσέπη τους.

Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε ότι σε καιρό κρίσης η συνολική συμμετοχή των ασθενών στη δαπάνη για την αγορά φαρμάκων κυμαίνεται πλέον στο 31%. Προ κρίσης το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 12,5% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου