Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr
Έπειτα από μήνες εξαγγελιών και υποσχέσεων, η κυβέρνηση όρισε την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Η σύνθεσή της όμως γεννά σοβαρά ερωτήματα, τόσο για τα πρόσωπα όσο και για την αξιοπιστία, αλλά κυρίως για το αν τα μέλη τους έχουν τα εφόδια για να διαχειριστούν διαπραγματεύσεις με προϋπολογισμό δεκάδες εκατ. ευρώ.
Θα ξεκινήσω από ένα μεγάλο κενό: Ανάμεσα στα εννέα κανονικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, δεν υπάρχει ούτε ένας νομικός, ενώ αντίστοιχες απόπειρες σε άλλες χώρες, έχουν αποδείξει ότι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε πολυσύνθετες νομικές διαδικασίες και απαιτούν εξειδικευμένες νομικές γνώσεις και εμπειρία.
Μάλιστα, η υλοποίηση τέτοιων συμφωνιών στο εξωτερικό έχει δείξει επίσης ότι είναι σύνηθες οι εταιρείες-προμηθευτές να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Πέμπτη υπάρχουν οικονομολόγοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, βιολόγος κλπ. αλλά ούτε ένας νομικός!
Εύλογα λοιπόν γεννάται το πρώτο, καυτό ερώτημα: Η κυβέρνηση μελέτησε σοβαρά και σε βάθος πώς έκαναν αντίστοιχες διαπραγματεύσεις άλλες χώρες; Έκανε όπως λέμε «έρευνα αγοράς»; Η σύνθεση της επιτροπής δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε για μία ακόμη φορά του κεφαλιού της, δείχνοντας πως πολιτικο-κοινωνικά κινείται «στον κόσμο της».
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί για παράδειγμα το βιογραφικό του κυρίου Χάρη Παπαδάκη, ο οποίος αναφέρεται γενικά ως οικονομολόγος. Είναι πράγματι οικονομολόγος, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στο Τμήμα Ναυτιλίας & Νησιωτικότητας! Τι να ξέρει άραγε για διαπραγματεύσεις στο χώρο της υγείας;
Επειδή έμαθα ότι εμφανίστηκε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ και καθησύχασε τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι έχει εμπειρία διαπραγματεύσεων από τη ναυτιλιακή αγορά, τον ενημερώνω ότι απέναντί του δεν θα έχει στελέχη των ελληνικών φαρμακευτικών. Κάθε πολυεθνική έχει δημιουργήσει ειδική, πολυμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων (και με νομικούς), οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση σε κάθε χώρα και λογοδοτούν απευθείας στην ηγεσία της εταιρείας στο εξωτερικό!
Ο κ. Παπαδάκης αποτελεί επιλογή του κ. Π. Πολάκη. Μάλιστα, είχε προσληφθεί ως σύμβουλος στο γραφείο του και όταν αυτός ήταν υφυπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβερνητική περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αναζητώντας πληροφορίες έπεσα πάνω σε ένα άρθρο στην Αυγή με με τίτλο: «Το λιμάνι δεν πωλείται» και ημερομηνία 19-2-2014: http://www.avgi.gr/article/1905715/to-limani-den-poleitai. Δείτε πως καταλήγει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση και προς όλους τους επίδοξους επενδυτές: Τα λιμάνια δεν πωλούνται διότι είναι οι πνεύμονες του Έθνους. Από το μικρό της Κιμώλου μέχρι και το μεγάλο του Πειραιά. Είναι η ματιά μας προς το απέραντο γαλάζιο. Και όπως για κάθε εκχώρηση που έχει ως αποτέλεσμα την εθνική υποτέλεια, έτσι και για τα λιμάνια, όταν θα γίνει κυβέρνηση, δεν θα αναγνωρίσει τις συμβάσεις αυτές»…
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στην επιτροπή ορίστηκαν δύο πρώην στελέχη της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche (έφυγαν προ 2 μηνών μαζί με άλλα στελέχη). Πρόκειται για την κα Ελένη Μανίτσα και την αναπληρώτριά της καΕιρήνη Βαλσάμη. Η πρώτη ήταν Διευθύντρια Pricing & Market Research και η δεύτερη γενική διευθύντρια του τμήματος ογκολογίας.
Αναμφίβολα, πρόκειται για δύο στελέχη που γνωρίζουν σε βάθος πώς λειτουργούν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και ξέρουν σχεδόν τα πάντα για τις πανάκριβες, ογκολογικές θεραπείες.
Αν όμως έφυγαν από την Roche με άσχημο τρόπο, τότε ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι θα λειτουργήσουν δίκαια όσον αφορά τα συμφέροντα της Roche έναντι των ανταγωνιστών της. Αν πάλι έφυγαν με καλό τρόπο, πώς διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον έναντι της Roche;
Έτσι, εύλογα, γεννιέται το πιο σοβαρό ερώτημα: Θα κληθούν τα μέλη της επιτροπής να υπογράψουν δεσμευτική δήλωση ότι δεν πρόκειται να εργαστούν για επιχείρηση του κλάδου της υγείας τουλάχιστον για μία πενταετία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου