Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr
Αυτή η χώρα δεν λέει να αλλάξει. Η κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα ρύθμιση, με την οποία δίνει το δικαίωμα να ανοίξουν ηλεκτρονικό φαρμακείο μόνο στους φαρμακοποιούς, που διατηρούν κανονικό φαρμακείο! Δηλαδή, «έκλεισαν» ηλεκτρονικά το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Κατά τα άλλα, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων επιστημόνων…
Αναλυτικά πληροφορίες για την απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού θα δείτε στο σχετικό ρεπορτάζ του Virus:http://virus.com.gr/ori-idrisis-epharmacy/. Με λίγα λόγια προβλέπεται ότι:
Δικαίωμα έναρξης λειτουργίας ηλεκτρονικού φαρμακείου έχουν αποκλειστικά τα φαρμακεία, που λειτουργούν νόμιμα στην επικράτεια
Αρμόδια αρχή για την πιστοποίηση της νόμιμης λειτουργίας των ηλεκτρονικών φαρμακείων στη χώρα μας ορίζεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Να με συγχωρήσουν οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί, αλλά πρόκειται για μία εξόφθαλμα χαριστική ρύθμιση, αφού ευνοεί απροκάλυπτα τους φαρμακοποιούς που έχουν άδεια κανονικού φαρμακείου, έναντι των νέων, συναδέλφων τους, που δεν έχουν τέτοια άδεια.
Είναι σαν να λέμε ότι δικαίωμα να ανοίξει κάποιος έναν ενημερωτικό, διαδικτυακό τόπο έχουν μόνο όσοι επιχειρηματίες ή δημοσιογράφοι διατηρούν ήδη ένα παραδοσιακό μέσο (εφημερίδα, ραδιόφωνο ή τηλεοπτικό σταθμό).
Ή ακόμη ότι ηλεκτρονικό πολυκατάστημα θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνον όσοι έχουν ένα παραδοσιακό κατάστημα. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε διάσημα ιντερνετικά «θαύματα», όπως το Amazon στο εξωτερικό δεν θα υπήρχαν.
Μα θα πει κάποιος: Ο περιορισμός μπαίνει ώστε να προασπιστεί το συμφέρον των ασθενών – καταναλωτών και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Ακόμη ότι έτσι μπαίνει φραγμός στην εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού, του φαρμάκου!
Το επιχείρημα είναι παιδαριώδες, καθώς θα αρκούσε απλώς η εύλογη πρόβλεψη ότι δικαίωμα να ανοίξει ηλεκτρονικό φαρμακείο έχει μόνον πτυχιούχος φαρμακοποιός. Δεν αρκεί αυτό για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία; Ένας φαρμακοποιός με φαρμακείο δεν είναι ισότιμος επιστημονικά με έναν φαρμακοποιό χωρίς φαρμακείο;
Δεν μου προκαλεί εντύπωση που εκείνοι που το λένε είναι οι ίδιοι που έχουν μετατρέψει τα φαρμακεία σε σουπερμάρκετ με κάθε λογής προϊόντα «υγείας».
Και μετά διαμαρτύρονται, που κάποιοι επιχειρούν να πωλούνται τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και από τα σουπερμάρκετ. Είναι οι ίδιοι, δε, που χρόνια τώρα έχουν μετατρέψει όλα τα φάρμακα σε ΜΗΣΥΦΑ, αφού χορηγούν ακόμη και αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή.
Πίσω στο θέμα μας. Αντιλαμβάνεστε ότι το άνοιγμα ηλεκτρονικού φαρμακείου θα μπορούσε να αποτελέσει μία επαγγελματική διέξοδο για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, πτυχιούχων φαρμακοποιών. Και φυσικά να γίνουν επενδύσεις ώστε να έλθει η πολυπόθηση Ανάπτυξη… Που όλοι τη θέλουν στα λόγια, αλλά κάνουν ελάχιστα στην πράξη…
Βέβαια, εύλογα κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι αν η ρύθμιση άφηνε μεγαλύτερη ελευθερία, τότε κάποιος επιχειρηματίας θα μπορούσε να βρει πολύ φθηνά κάποιον νέο, πτυχιούχο φαρμακοποιό και να το χρησιμοποιήσει ως «βιτρίνα» για να ανοίξει ηλεκτρονικό φαρμακείο… Δεν μπορεί να κάνει τώρα το ίδιο με έναν φαρμακοποιό, που έχει παραδοσιακό φαρμακείο; Τελικά μάλλον αυτό είναι το θέμα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου