Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Υπεγράφησαν οι δύο αποφάσεις για το φάρμακο

- Τι δηλώνει η ηγεσία του υπ. Υγείας στο onMed

Δύο στα δύο πέτυχε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς υπεγράφησαν τελικά οι δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στο ανώτατο όριο μείωσης τιμής στα φάρμακα και στο νοσοκομειακό clawback.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου


Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός και ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος με τους οποίους συνομίλησε χθες το βράδυ το onMed, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την έκβαση του ζητήματος, σημειώνοντας πως με την πρώτη υπουργική απόφαση (η οποία αφορά στο ανώτατο όριο μείωσης τιμών στο 15%) προστατεύονται όλα τα γενόσημα φάρμακα και ιδιαίτερα τα παλιά και καταξιωμένα. Σώζουμε κυριολεκτικά την κατάσταση, σχολίαζε ικανοποιημένος ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, ο οποίος προσέθεσε, ότι παράλληλα, προστατεύονται και τα of patent, καθώς η τιμή τους δεν πέφτει κάτω από την τιμή των γενοσήμων. Το παλέψαμε πολύ συνέχισε ο κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας ότι από την απόφαση αυτή, βγαίνουν κερδισμένες και οι ελληνικές και οι πολυεθνικές βιομηχανίες.
Με την εν λόγω υπουργική απόφαση, ανοίγει πλέον ο δρόμος και για την ανατιμολόγηση καθώς η ηγεσία κλείδωσε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα εκδίδονται δελτία τιμών φαρμάκων εφεξής, και συγκεκριμένα Μάιο και Νοέμβριο.

Η δεύτερη απόφαση που υπεγράφη, αφορά στο νοσοκομειακό clawback και σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θεσπίζεται σύστημα κινήτρων προκειμένου οι φαρμακοβιομηχανίες, να δίνουν έκπτωση σε νοσοκομειακά φάρμακα. Πρόκειται για σύστημα συμψηφισμού, με το οποίο θα συνυπολογίζεται η έκπτωση που δίνουν οι εταιρείες στα νοσοκομεία.

Εξάλλου συνεχείς είναι οι συσκέψεις το διάστημα αυτό στο υπουργείο Υγείας, αναφορικά με την φαρμακευτική δαπάνη, την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την δυνατότητα βασικών μεταρρυθμίσεων στην υγεία, όπως ζητούν διαρκώς ΠΕΦ, ΣΦΕΕ αλλά και οι οικονομολόγοι υγείας.

Δεν είναι μόνο το ΕΣΥ που ασφυκτιά συνεπεία της παρατεταμένης κρίσης και των προσφυγικών ροών αλλά και η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία είναι οριακή και πιέζει όλο το σύστημα (τους ασθενείς πρωτίστως) δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Το ποσό του 1,945 δις ευρώ για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, είναι απαγορευτικό, τονίζουν διαρκώς τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας ΠΕΦ και ΣΦΕΕ, ζητώντας τουλάχιστον να εξαιρεθούν τα εμβόλια από το ποσό, καθώς πρόκειται για πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου