Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πόσα χρήματα θα «κερδίσει» το υπουργείο Υγείας από τις εκπτώσεις στα φάρμακα!

Δευτέρα 18 Απρίλιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Εντός των ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση για τα νέα rebates (υποχρεωτικές εκπτώσεις) στα φάρμακα, που αναμένονται εδώ και καιρό.

Οι καθυστέρησες που καταγράφονται, αποδίδονται σε γραφειοκρατικά ζητήματα από την ηγεσία του υπουργείου υγείας, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr. 

Άλλωστε η υπουργική απόφαση είναι ήδη έτοιμη και φέρει και την υπογραφή του υπουργού Υγείας.
Οι νέες εκπτώσεις

Η υπουργική απόφαση θα βάλει τέλος στην αγωνία που υπάρχει στην αγορά φαρμάκου το τελευταίο διάστημα και θα διευκολύνει από την άλλη, όπως λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, στην απρόσκοπτη κυκλοφορία διαφόρων σκευασμάτων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λένε υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr θα ενοποιεί τα πολλαπλά μέχρι σήμερα rebate (σύνολο 9 με διάφορες σύνθετες παραμέτρους) και ουσιαστικά θα δημιουργεί ένα που θα ενσωματώνει όλες τις εκπτώσεις.
Το rebate αναμένεται να περιλαμβάνει και τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ.

Το νέο σύστημα που θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2016, θα περιλαμβάνει αύξηση στο rebate κατά 1% ανάλογα την κλίμακα του φαρμάκου, ενώ είναι πιθανό όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, να ξεκινά από 14,5% και να φτάνει μέχρι 20%.

Με τις αλλαγές αυτές στη φαρμακευτική πολιτική η ηγεσία του υπουργείου υγείας ευελπιστεί να συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσά, καθώς ήδη έχει δεσμευτεί στην τρόικα πως θα «κερδίσει» περισσότερα εκατομμύρια.

Μάλιστα στις τελευταίες συνομιλίες η ελληνική κυβέρνηση είχε μιλήσει για επιπλέον140 εκατ. ευρώ.

Βέβαια με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται και να μειωθεί όσο είναι δυνατό το λεγόμενο claw back (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού).

Και το ζήτημα είναι πως το claw back αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την αγορά φαρμάκου αν σκεφτεί κανείς πως πολλές εταιρείες σκοπεύουν ακόμη και να αποσύρουν σκευάσματα επειδή rebate και claw back βρίσκονται στα ύψη.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια claw back και rebates έχουν αυξηθεί κατά 45%, ενώ την ίδια ώρα η δαπάνη έχει διαμορφωθεί στο 1,946 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 2014 το claw back είχε διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 330 εκατ. ευρώ. Το rebate από την άλλη ξεκίνησε το 2012 στα 193 εκατ. ευρώ και έφθασε το 2014 στα 226 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου