Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Καταρρέουν τα δημόσια νοσοκομεία

HMEΡΗΣΙΑ - ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΦΑΡΜΑΚΑ

Της Ελένης Πετροπούλου

Δραματική είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά είναι άκρως ανησυχητικές. Ασθενείς σε πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και για χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπείες, αναβολές χειρουργείων καθώς έχουν «εξαφανιστεί» μέχρι και χειρουργικοί συνδετήρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζονται πλέον από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Την ίδια στιγμή, μοναδικά εξειδικευμένα τμήματα απειλούνται με «λουκέτο». Ενδεικτική είναι η περίπτωση του τμήματος Νευροακτινολόγιας του Ερυθρού, στο οποίο πραγματοποιούνται εμβολισμοί. Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο τμήμα στην Αττική το οποίο ωστόσο «λειτουργεί» με μόλις έναν γιατρό! Ίδια κατάσταση και στα τμήματα Νεογνών στα δημόσια νοσοκομεία.
Κλίνες εντατικής θεραπείας με υποδομή παραμένουν κλειστές, όταν καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται 40-45 ασθενείς. Ενδεικτικά στο Σωτηρία 20 κλίνες παραμένουν «κλειστές» και στον Ευαγγελισμό 10, όπως ανέφερε ο κ. Άρης Δάγλας, γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας δεν υπάρχουν χειρουργικοί συνδετήρες ή «κυκλοφορούν» ληγμένοι! «Οι προϊσταμένες ψάχνουν σύριγγες από τμήματα σε τμήματα», τόνισε.

Στον Ευαγγελισμό, η λίστα αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία είναι 3,4 και 5 μήνες. Στα χειρουργεία, ειδικά στα καρδιοχειρουργικά η λίστα είναι 1,5 - 2 μήνες.

Στο Αττικόν, παρατείνεται η αναμονή των ασθενών προς χειρουργείο. Ενδεικτικά ασθενείς με κατάγματα περιμένουν 10 - 11 μέρες για να εξυπηρετηθούν.

Στο «Γ. Γεννηματά» κενές παραμένουν 250 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στις οποίες προστίθενται και 150 προσωπικού που απουσιάζει για διάφορους λόγους (άδειες, αποσπάσεις κ.ά.). Δηλαδή το νοσοκομείο λειτουργεί μόλις με το 50% του προσωπικού που προβλέπεται (780 θέσεις), με αποτέλεσμα σε νυχτερινή βάρδια να αντιστοιχεί μόλις μια νοσηλεύτρια σε 40 ασθενείς.

Ο νευροχειρουργός και εκπρόσωπος των εργαζομένων του Γενικού Κρατικού Νίκαιας κ. Πάνος Παπανικολάου υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία» για να προσθέσει ότι δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη από αυτές που έχουν εξαγγελθεί.

Ενδεικτικά ανέφερε τις προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για την ενίσχυση των μονάδων εντατικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα νησιά δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι και τα περισσότερα νοσοκομεία υπολειτουργούν εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας «κλειστές» παραμένουν 5 κλίνες εντατικής ενώ λειτουργούν λιγότερες χειρουργικές, όπως συμβαίνει στα περισσότερα νοσοκομεία.

Λείπουν 25.000
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ υπερβαίνουν τις 25.000 εκ των οποίων 6.000 μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα Δημόσια Νοσοκομεία είναι εντονότερα με την κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών και τις χιλιάδες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τους ανάλογους προϋπολογισμούς, σημειώνει ο ΠΙΣ.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο ΕΚΑΒ. Από τα 130 που διαθέτει του ΕΚΑΒ Αθηνών, σχεδόν το 50% των «μάχιμων» οχημάτων βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω σοβαρών βλαβών, ενώ και ασθενοφόρα με απλές βλάβες -λόγω έλλειψης ανταλλακτικών- δεν επισκευάζονται έγκαιρα. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας και της προσφυγικής κρίσης.

Το τελευταίο διάστημα από τα 30 ασθενοφόρα που κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο Αττικής κατά τη νυχτερινή βάρδια, σχεδόν τα δέκα θα ασχοληθούν με τη διακομιδή προσφύγων. Παρόμοια κατάσταση και στην πρωινή βάρδια, όπου από τα 50-55 ασθενοφόρα που κινούνται για τα επείγοντα περιστατικά τα 10-15 μπορεί να χρειαστεί να διακομίσουν πρόσφυγες.

«Αδειασε» από εργαζόμενους το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει ο αριθμός του τακτικού προσωπικού στην δημόσια διοίκηση που απασχολείται σε νοσοκομεία, δομές, φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Από το 2012 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2015, οι εργαζόμενοι στην Υγεία μειώθηκαν κατά περίπου 14%! Από 91.387 το 2012, μειώθηκε σε 86.065 το 2013 και σε 79.533 το 2014.

Σήμερα το τακτικό προσωπικό στη δημόσια διοίκηση που απασχολείται σε νοσοκομεία, δομές, φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ανέρχεται σε 77.679 άτομα. Πρόκειται για 7.271 ιατρούς ΕΣΥ, 36.333 νοσηλευτικό προσωπικό και 800 ιατρούς σε Κέντρα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, κύμα φυγής καταγράφηκε το 2015 με 2.775 αποχωρήσεις εργαζομένων σε φορείς και υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας. Την ίδια χρονιά, έγιναν μόλις 382 προσλήψεις που «χρεώθηκαν» στο υπουργείο Υγείας. Το 2014 πραγματοποιήθηκαν 286 προσλήψεις και το 2013 οι προσλήψεις ήταν 220. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση τακτικού προσωπικού Δημόσιας Διοίκησης όπου παρουσιάζονται οι μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2015 στο τακτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα επιχειρείται η ποιοτική καταγραφή του συνόλου του τακτικού προσωπικού, των αποχωρήσεων και των προσλήψεων του παρελθόντος έτους. Τα στοιχεία αυτά καταχωρούνται και επιβεβαιώνονται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού των φορέων και επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου.

Μείωση της χρηματοδότησης 
H κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και γενικότερα στο σύστημα, φαίνεται και από τη συνεχή πτώση της χρηματοδότησης στα χρόνια της κρίσης. Την πενταετία 2010- 2014, η συνολική χρηματοδότηση (δημόσια και ιδιωτική) στη χώρα για δαπάνες υγείας ανήλθε στο 8,29% του ΑΕΠ το 2014, σύμφωνα με την έρευνα για το σύστημα λογαριασμών υγείας της ΕΛΣΤΑΤ. Τα ποσοστά αυτά ανέρχονταν σε 8,75% του ΑΕΠ το 2013, σε 8,95% του ΑΕΠ το 2012, σε 9,47% του ΑΕΠ το 2011, σε 9,85% του ΑΕΠ το 2010 και σε 9,76% του ΑΕΠ το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η συνολική δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας παρουσίασε μείωση 12,4% το 2014 σε σύγκριση με το 2013, ενώ η συνολική ιδιωτική χρηματοδότηση παρουσίασε αύξηση 2,2%. Έτσι, η συμβολή του δημόσιου τομέα στη συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε στο 59,7% το 2014 από 63,5% το 2013. Αντίθετα, η συμβολή του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 39% το 2014 από 35,6% το 2013.

1 σχόλιο:

  1. Όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές μαζί είναι περίπου 44000.Μέχρι τους 80000 περίπου που είναι συνολικά όλοι,σημαίνει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή