Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Θεοδοσιάδης: Υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με δηλώσεις του στο Iatronet, σημείωσε ότι υπάρχει σαφώς ο κίνδυνος το ποσό που έχει οριστεί ως ανώτατο πλαφόν να ξεπεραστεί κατά πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.


Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των δικαιούχων της;

Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, έχοντας στο πλευρό της και τις «πλάτες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οποία μάλιστα, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις παράγοντα του Υπουργείου Υγείας, πρόσφερε στην Ελλάδα 24,2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που «βαραίνουν» πρόσφυγες που βρίσκονται εγκατεστημένοι στη χώρα.

Αντίθετη άποψη έχει ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος με δηλώσεις του στο Iatronet αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος να ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη είναι υπαρκτός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη, με συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, έχει οριστεί ότι δεν θα ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ. Το όριο αυτό, όπως ο ίδιος επισημαίνει, μέχρι σήμερα με μεγάλες πιέσεις συγκρατείται στα επίπεδα αυτά και το υπερβάλλον ποσό καταβάλλεται από τη φαρμακοβιομηχανία ως clawback.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι, με την αύξηση του αριθμού δικαιούχων φαρμακευτικής περίθαλψης, λόγω της ένταξης στο σύστημα πλην των ανασφάλιστων, και των αλλοδαπών που κατοικοεδρεύουν στην Ελλάδα (οικονομικοί πρόσφυγες), υπάρχει σαφώς ο κίνδυνος το ποσό που έχει οριστεί ως ανώτατο πλαφόν να ξεπεραστεί κατά πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

«Είναι λοιπόν δεδομένο, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ θα επιδιώξει να επιμερίσει το ποσό αυτό στη φαρμακοβιομηχανία. Και συνεχίζει: ελπίζω πως δεν θα το επεκτείνει και σε άλλους παρόχους φαρμακευτικής περίθαλψης, με ότι αυτό σημαίνει για όλο το κύκλωμα του φαρμάκου, το οποίο έχει πιεστεί την τελευταία εξαετία αφόρητα και σε επίπεδο τιμών (-60%) και σε επίπεδο ποσοστών κέρδους.

Αν και οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες… ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης καταλήγει «Ας ελπίσουμε ότι η καθημερινή παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις»!

2 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΟΥΡΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ.ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΗΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασς σταματήσουν να δίνουν τα φάρμακα χωρίς συνταγή ελέγχοντας έτσι την υγεία των πολιτών και θα σου πω μετά πόσο μάγκες είναι και ποιος θα πληρώνεται πρώτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή