Health view.gr
Νέο σύστημα για την εισαγωγή των ασθενών προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθιερώνει το υπουργείο Υγείας.Πρόκειται για τη Λίστα Χειρουργείου, η οποία αναμένεται άμεσα σε εφαρμογή. Η Λίστα Χειρουργείου – προβλέπεται ήδη στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, στο νόμο «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»- και για την ενεργοποίησή της αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μπει ένα τέλος στο «γρηγορόσημο» ή αλλιώς «φακελάκι» που αναγκάζονται οι ασθενείς να καταβάλλουν προκειμένου να παρακάμψουν τις πολύμηνες λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, για την εισαγωγή στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση – πλην των επειγόντων περιστατικών - θα προηγείται ιατρική τεκμηρίωση και στη συνέχεια αξιολόγηση της σοβαρότητας κάθε περίπτωσης και της δυνατότητας χρόνου αναμονής από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των εξωτερικών ιατρείων, των νοσηλευτικών τμημάτων και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Στη συνέχεια θα ενημερώνονται οι ασθενείς για τη διαθεσιμότητα, θα ορίζεται το ραντεβού για την επέμβαση και θα είναι οριστικό. Δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς και να αλλάξει την ημερομηνία διενέργειας της επέμβασης. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο βασικός στόχος της ύπαρξης λίστας προτεραιότητας θα είναι να καταστεί "διαχειρίσιμος” ο χρόνος της αναμονής για τα χειρουργεία στο ΕΣΥ, αλλά και να υπάρξει διαφάνεια στη σειρά που γίνονται οι επεμβάσεις.
Σήμερα ο χρόνος αναμονής για τακτικά χειρουργεία, ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και τους έξι μήνες. Ωστόσο, νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η αναμονή συνδέεται με τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικά υλικά και αναλώσιμα, ενώ εξίσου μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό, με συνέπεια πολλά από τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με το 50% των δυνατοτήτων τους.
ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ. ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή