Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Φαρμακεία: Το βλέμμα στο πώς θα αντιμετωπίσουν την κατρακύλα των εσόδων



Όλα δείχνουν ότι πολλά θα παιχτούν με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία, καθώς αυτό ευνοεί την κατανομή των εξόδων σε περισσότερα πρόσωπα.


IATRONET.GR

Γυρίζει η μπίλια των εξελίξεων στον κλάδο των φαρμακείων και όλοι μιλούν με όλους για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατρακύλα των εσόδων τους. Όλα δείχνουν ότι πολλά θα παιχτούν με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία –έως τρεις φαρμακοποιοί μαζί ορίζει ο νόμος- καθώς αυτό ευνοεί την κατανομή των εξόδων σε περισσότερα πρόσωπα, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η δυνατότητα που παρέχει η τελευταία ΚΥΑ για τη δημιουργία αλυσίδων (έως 10 καταστήματα με αντίστοιχο αριθμό αδειών). Ειδικότερα για τις αλυσίδες, τελευταία πληροφόρηση είναι ότι παρουσιάστηκε ένα σχετικό σχήμα πριν από δύο εβδομάδες και αφορά την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου…. Ίδωμεν, λένε παράγοντες της αγοράς, αν και θεωρούν πως τέτοιου είδους σχήματα- αν ποτέ θα δημιουργηθούν- θα είναι με απώτερο στόχο την πώλησή τους σε κάποιον επενδυτή, ο οποίος δεν θα έχει καμία σχέση με τον φαρμακευτικό χώρο!

Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στον κλάδο τρέχουν και η αιτία είναι η κατακόρυφη πτώση των εσόδων. Εξελίξεις, που επιδεινώνονται από το ομιχλώδες τοπίο που υπάρχει για θέματα που τον αφορούν και για τα οποία, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, το κράτος ηθελημένα δεν επιλύει αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος. Δύο τέτοια θέματα είναι το ωράριο –μάλιστα έχουν εμφανιστεί και φαρμακεία που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο- αλλά και υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (στις οποίες ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο).

Το 2012, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία που έχουμε, ο τζίρος (μηνιαίος) ενός φαρμακείου όσον αφορά αποκλειστικά τα συνταγογραφούμενα ήταν μεσοσταθμικά περί τα 15.000 ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθούν και τα μη συνταγογραφούμενα και τα παραφάρμακα ανέβαινε στις 30.000 ευρώ. Πριν από δύο χρόνια, ο μηνιαίος τζίρος από τα συνταγογραφούμενα ήταν 9.000 ευρώ και με τα μη συνταγογραφούμενα (μαζί με τα παραφάρμακα) ανέβαινε στα 15-17.000 ευρώ. Σήμερα, ο μέσος τζίρος κυμαίνεται στα 7.000 ευρώ και με τα λοιπά σκευάσματα σχεδόν διπλασιάζεται στα 13.000-14.000 ευρώ. Μολονότι ο αριθμός των συνταγών που σήμερα εκτελούνται είναι ίδιος με αυτόν του 2012 και ο όγκος των πωληθέντων φαρμάκων είναι αυξημένος σε σχέση με αυτόν προ τετραετίας, η πτώση, σημειώνει πηγή της αγοράς, ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί, για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι έχουν μειωθεί οι τιμές των συνταγογραφούμενων και ο δεύτερος εξαιτίας της υποκατάστασης των ακριβών σκευασμάτων με άλλα, φθηνότερα.

Έτσι, σήμερα, η μέση τιμή απόδειξης είναι τα 21 ευρώ, όταν το 2012 ήταν τα 61 ευρώ. Η συνολική πτώση του τζίρου, σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αλλά συγκρατήθηκε από τα παραφάρμακα (τους 1.023 κωδικούς), τα οποία από το 2012 εμφανίζουν γεωμετρική αύξηση στις πωλήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου