ΚΟΖΑΝΗ 16/11/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε μία εποχή συνειδητοποίησης της πραγματικότητας που έχει σχέση με τη διαχρονική ανεπάρκεια θεσμών, ρυθμίσεων, μηχανισμών ελέγχου, αλλά και ταυτόχρονα με την αναζήτηση εύκολων λύσεων που μας χαρακτηρίζει, προσπαθούμε να υιοθετήσουμε άκριτα πρακτικές άλλων χωρών, θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας ''συνταγές'' που οι επικυρίαρχοι εταίροι μας επιβάλουν, προσδοκώντας μόνο στη λογιστικού τύπου μείωση των συνολικών, δημόσιων και ιδιωτικών, δαπανών Υγείας.
Εν μέσω του θέρους, (δόλια;) ψηφίζουν με οκνηρία, χωρίς προηγούμενο επαρκή και δημιουργικό διάλογο με τους αρμόδιους-εμπλεκόμενους φορείς μίας συντεταγμένης κοινωνίας και εφαρμόζουν χωρίς προειδοποίηση ή περίοδο, χρήσιμης για όλους, προσαρμογής, νόμους που μόνο σκοπό έχουν την επιμελή απόκρυψη της χρεοκοπίας μας, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και φυσικά την στοχοποίηση των «συνήθως υπόπτων», δηλαδή, των «κακών και παραβατικών» ιατρών που φταίνε και είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά του Ελληνικού Συστήματος Υγείας.
Οι εξαγγελίες κοστολόγησης 86 νέων ιατρικών πράξεων, χωρίς προηγούμενη μελέτη προϋπολογισμού του κόστους και, φυσικά, χωρίς την απαραίτητη επιπλέον χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών υγείας (ΕΟΠΥΥ κλπ), αποδυναμώνει την σωστή πρόθεση και καταδεικνύει την λαϊκίστικη κουλτούρα που έχει στοιχειώσει βαθειά την κοινωνία μας.
Επιτέλους, ας κοιταχτούμε στον καθρέπτη της αλήθειας, τοποθετώντας σε στέρεες βάσεις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν συντελεστεί από χρόνια.
Πρέπει να υπάρχουν όρια και κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων. Πρώτοι οι Ιατροί το ζητούν, κάθε ειδικότητας. Αυτά για να καθοριστούν, «εκ των ων ουκ άνευ» είναι η συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας, ώστε, να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές με σκοπό την προάσπιση του μέγιστου κοινωνικού αγαθού της Υγείας των Πολιτών, σε αντιδιαστολή με την ατεκμηρίωτη εφαρμογή μέτρων με μόνο σκοπό τον λογιστικό περιορισμό των συνολικών δαπανών.
Ο Π.Ι.Σ., έχοντας το θεσμικό ρόλο, διά της άμεσης παρέμβασής του για την απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου, πρέπει να συμβάλλει προς την εξεύρεση της σωστής λύσης. Προτάσσοντας την δημιουργία - εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας με όρια ετήσιας δαπάνης στον ίδιο τον ασθενή (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) καθιστώντας τον θεματοφύλακα και συνυπεύθυνο για την ορθή λειτουργία ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου συστήματος.
Μακριά από ιδεοληψίες και μεροληψίες, που πιθανά κάποιοι δεν μπορούν να αποβάλουν, αγνοώντας την σημερινή πραγματικότητα (άνω του 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια) θα πρέπει να εξασφαλίσουμε στους πολίτες το χαμένο αίσθημα ασφάλειας που τόσο τους έχει λείψει τα τελευταία χρόνια και να αποκαταστήσουμε στην κοινωνία την Αξιοπρέπεια του Ιατρικού Λειτουργήματος.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΣΑΡΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου