Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr
Στο επίκεντρο της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που λαμβάνει χώρα αύριο στις Βρυξέλλες, δεν θα βρεθούν μόνο τα δεκάδες ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις τράπεζες, τα δάνεια και για τις "τρύπες" που βλέπουν οι θεσμοί στον προϋπολογισμό. Θα τεθεί επί τάπητος και ο ανασχηματισμός.
Το βασικό "δίδυμο" των διαπραγματεύσεων, οι κ.κ. Τασκαλώτος και Χουλιαράκης έμειναν - όπως αναμενόταν - στη θέση τους, αλλά στο επιτελείο που θα πρέπει να διαχειριστεί τα δεκάδες νέα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης σε πολύ λίγο χρόνο, πολλά πρόσωπα άλλαξαν με κορυφαίες… μεταγραφές/εισόδους αυτές των κ.κ. Παπαδημητρίου, Πιτσιόρλα αλλά και Λιάκου.
Οι θεσμοί αλλά και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης συνεδριάζουν αύριο όχι με στόχο να ληφθούν αποφάσεις αλλά για να αποτυπωθεί η κατάσταση και να δοθεί η "εντολή" της στάσης που θα τηρηθεί από τους επικεφαλής των κλιμακίων (που θα είναι παρόντες) κατά την νέα κάθοδο στην Αθήνα που υπολογίζεται μεταξύ 14- 21 Νοεμβρίου.
Ορόσημο το EWG της 28ης Νοεμβρίου
Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά, όπως η ίδια η κυβέρνηση τα έχει θέσει. Επιθυμεί έως το EWG της 28ης Νοεμβρίου να υπάρχει συμφωνία επί της αρχής (δηλαδή επί των μέτρων και των προαπαιτούμενων), για να κρατήσει "ζωντανό" το στόχο της να υπάρξει συμφωνία εντός του 2016 για το τρίπτυχο χρέος- ΔΝΤ- χαμηλότερα πλεονάσματα.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι 3 μεγάλοι "φάκελοι" είναι το δημοσιονομικό μέτωπο (Μεσοπρόθεσμο, ειδικά μισθολόγια, αμυντικές δαπάνες, απόδοση φόρων κλπ ), η χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης στο οποίο οι θεσμοί προς το παρόν βλέπουν δημοσιονομικό κενό 300 εκατ ευρώ περίπου για το 2017, αλλά και το εργασιακό.
Προς το παρόν οι θεσμοί υπολογίζουν ότι το "κενό" που υφίσταται στο πεδίο των προνοιακών επιδομάτων φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ περίπου μόνο για το 2017 (έως το 0,2% του ΑΕΠ) ΒΛΕΠΕ. Ωστόσο, υπάρχει το ζήτημα των αμυντικών δαπανών που δεν περικόπηκαν, των ειδικών μισθολογίων αλλά και η "τρύπα" του 2018 που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί πλήρως αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εκτιμήσεις για κενό που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ (σ.σ. χωρίς όμως να έχουν αποτιμηθεί οι περικοπές δαπανών από την spending review και οι υπεραποδόσεις εσόδων που επικαλείται η κυβέρνηση).
Ο χρόνος τελειώνει στις 21 Νοεμβρίου για το δημοσιονομικό μέτωπο 2017. Θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή με τις αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές. Θα παραμείνει ανοικτό το ζήτημα των πλεονασμάτων των επόμενων ετών.
Μεγάλα αγκάθια είναι όμως και το θέμα των κόκκινων δανείων, του ακατάσχετου, της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και των τραπεζών αλλά και οι παρεμβάσεις στις αποκρατικοποιήσεις, στις αγορές, στην υγεία, στην διαφάνεια και σε άλλα πεδία.
Αναλυτικά, η "λίστα" με την νέα γενιά από προαπαιτούμενα που θα καθορίσει και την δυσκολία της 2ηςαξιολόγησης, περιλαμβάνει:
* Την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020 (έπρεπε να κατατεθεί έως τα τέλη Μαΐου 2016 και)
* Την ολοκλήρωση της 1ης φάσης του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων (πρέπει να μειωθεί η δαπάνη κατά 300 εκατ. ευρώ έως και το 2018)
* Την ενεργοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων για το νέο καθεστώς αξιολόγησης των επιδόσεων στο Δημόσιο.
* Την ανάλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση.
* Την αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων "σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε."
* Την μεταφορά στο νέο Ταμείο της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ, που θα συμφωνηθεί από κοινού με τα θεσμικά όργανα. Περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του μηχανισμού συντονισμού των Ταμείων Ιδιωτικοποιήσεων και τη συμφωνία με τους "θεσμούς" σχετικά με τις διαδικασίες για τον καθορισμό των υπόλοιπων χαρτοφυλακίων ακινήτων και ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο Ταμείο.
* Την ολοκλήρωση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου που θα πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα.
* Την οριστικοποίηση του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και του εσωτερικού κανονισμού.
* Την συμφωνία για τη διαδικασία για τον καθορισμό των υπόλοιπων χαρτοφυλακίων ακινήτων και των κρατικών επιχειρήσεων που θα αποκλειστούν από τη μεταφορά στο Ταμείο.
* Την θέσπιση/ενεργοποίηση των παρεμβάσεων του ΟΟΣΑ αναφορικά με την εργαλειοθήκη για τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλα πεδία.
* Την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την απελευθέρωση των ρυθμισμένων δραστηριοτήτων των μηχανικών.
* Την υιοθέτηση της νομοθεσίας για την ταχύτερη αδειοδότηση των επενδύσεων.
* Την θέσπιση της νομοθεσίας για τα σημεία μιας στάσης για τις επιχειρήσεις.
* Την πλήρη εφαρμογή των επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων για τον ανταγωνισμό, τη χορήγηση αδειών επενδύσεων και τη μείωση του διοικητικού φόρτου.
* Την δημοσίευση του επικαιροποιημένου καταλόγου με τους μεγάλους οφειλέτες.
* Την παρουσίαση μεσοπρόθεσμου προγράμματος δράσης για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών (δηλαδή με την επιβολή τόκου 8% περίπου αν το Δημόσιο πληρώνει με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών επιχειρήσεις).
* Την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με ποσοτικούς στόχους για φέτος και το 2017.
* Την υιοθέτηση της νομοθεσίας για το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας.
* Την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και έγκριση των Προεδρικών Διαταγμάτων που απαιτούνται από τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 4335/2015 σχετικά με την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν με βάση την αγοραία αξία.
* Την αλλαγή και εφαρμογή του νομικού πλαισίου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.
* Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
* Την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των τελωνείων.
* Το τριετές σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση.
* Το σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ενεργοποίηση των συνεργασιών που θα χρησιμεύσουν ως ενδιάμεσες δομές.
* Την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα γραφεία Κτηματολογίου.
* Την εκκίνηση της πρώτης δημοπρασίας στο πλαίσιο του μηχανισμού NOME στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
* Την οριστικοποίηση, με την υποστήριξη της τεχνικής βοήθειας, των κανόνων χρέωσης στην παροχή νερού.
* Την εφαρμογή του νόμου της εφοδιαστικής αλυσίδας.
* Την αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των περιουσιακών στοιχείων των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμένων και μεταφορά στο νέο Ταμείο όσων δεν σχεδιάζεται να αναπτυχθούν.
* Την οριστικοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων των εσωτερικών κανονισμών με διασφάλιση της πλήρους λειτουργικότητάς της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου