Κάθε φαρμακευτική επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλλει 2.000 ευρώ για κάθε προϊόν της που πρόκειται να ενταχθεί στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
IATRONET.GR
Σειρά αλλαγών στην ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, με τροπολογία σε νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα.
Οι αλλαγές βασίζονται σε σχετικές προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στην “εργαλειοθήκη” του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Αφορούν κυρίως διατάξεις παλαιότερων νόμων, οι οποίες θεωρούνται πλέον ανεπίκαιρες και κρίνεται πως πρέπει να καταργηθούν.
Οι κύριες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία είναι οι εξής:
Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σχετικά με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου, φαρμακαποθήκης ή άλλης επιχείρησης χονδρικής πώλησης φαρμάκων. Καταργείται η δυνατότητα επαναλειτουργίας της επιχείρησης, έξι μήνες μετά την αφαίρεση της άδειας σε περίπτωση παραβάσεων της νομοθεσίας.
Κάθε φαρμακευτική επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλλει 2.000 ευρώ για κάθε προϊόν της που πρόκειται να ενταχθεί στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η χρέωση αφορά κάθε μορφή, περιεκτικότητα και δοσολογία.
Παραμένουν σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων και φαρμακαποθηκών και μετά τη συνταξιοδότηση των φαρμακοποιών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να μετέχουν με οποιαδήποτε σχέση σε εταιρείες διακίνησης φαρμάκων.
Κλινικές
Παρέχεται η δυνατότητα σε μικρές ιδιωτικές κλινικές να προμηθεύονται φάρμακα με χονδρική τιμή, με τους ίδιους, δηλαδή, όρους που τα προμηθεύονται οι μεγαλύτερες κλινικές που διαθέτουν φαρμακείο.
Καταργείται το τέλος υπέρ ΕΟΦ για κάθε καλλυντικό προϊόν που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου