Τα δημόσια νοσοκομεία να γίνονται Κέντρα Εκπαίδευσης, Μετεκπαίδευσης και Έρευνας Ιατρών, αναφέρει το προεδρείο της Ένωσης.
IATRONET
Αντίθετη με τις προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για την ιατρική εκπαίδευση, εμφανίζεται η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ).
Σε έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας, το προεδρείο της Ένωσης επισημαίνει πως οι προτάσεις για την εκπαίδευση και τις εξετάσεις των ειδικευομένων απορρίπτονται διότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των σημερινών δεδομένων.
Αιτιολογεί τη θέση του ως εξής:
“Η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει μια ευρωπαϊκή χώρα και αυτό οφείλεται στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και σχεδιασμού.
Είναι σήμερα σαφές πως η ιατρική εκπαίδευση στη χώρα δεν στηρίζεται σε κανένα πλαίσιο και ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν τηρείται.
Αν κανείς προσθέσει και τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων στην υγεία με την υποστελέχωση, την εντατικοποίηση της εργασίας και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επιχειρηθείσα άκρατη ιδιωτικοποίηση, τη φυγή των νέων γιατρών, την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση της εκπαίδευσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι το σύστημα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης πρέπει να υποστεί αλλαγές.
Σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που θα παρέχει σύγχρονη, δωρεάν, καθολική περίθαλψη απαιτείται μια νέα, σύγχρονη δημόσια υγειονομική εκπαίδευση.
Αυτό απαιτεί ένα καθορισμένο πλαίσιο που προτείνουμε:
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Αναβάθμιση και ενεργοποίηση του πραγματικού ρόλου των Επιστημονικών Συμβουλίων. Δηλαδή, έλεγχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, έλεγχος προγραμμάτων εκπαίδευσης τμημάτων, έλεγχος προγραμμάτων χειρουργείων.
Επιτροπή εκπαίδευσης ανά ειδικότητα αποτελούμενη από γιατρούς ΕΣΥ (75%) και πανεπιστημιακούς (25%) για ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Επιλογή εκπαιδευτών από τα τμήματα και τις κλινικές ανάλογα με τα προσόντα και τις ικανότητές τους.
Τα δημόσια νοσοκομεία να γίνονται Κέντρα Εκπαίδευσης, Μετεκπαίδευσης και Έρευνας Ιατρών.
Χρόνος ειδικευόμενων και ειδικευμένων στο καθημερινό πρωινό ωράριο, αφιερωμένος στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Κρατική χρηματοδότηση όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το υπουργείο Υγείας σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ.
Απεμπλοκή της ιατρικής εκπαίδευσης από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των φαρμακευτικών εταιρειών”.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου