Αιμίλιος Νεγκής - Virus
Ξέφραγο αμπέλι αποδεικνύονται τα δημόσια νοσοκομεία με τις κλοπές ιατρικού εξοπλισμού να διαδέχονται η μία την άλλη. Και όμως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι δυνατόν να «θωρακιστούν» τα νοσοκομεία, έναντι των επίδοξων ληστών. Η λύση ακούει στην κωδική ονομασία RFID.
Αντιπροσωπεύει τα αρχικά των όρων: Radio Frequency Identification, που στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως Τεχνολογία Ραδιοσυχνικής Αναγνώρισης. Με απλά λόγια, είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί τα ραδιοκύματα (radio waves), με σκοπό αυτόματα να αναγνωρίζει (identify), να εντοπίζει (track), να συλλέγει και να αποθηκεύει πληροφορίες (data capture) έμψυχων και άψυχων αντικειμένων.
Π.χ. παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιούν όλα τα πολυκαταστήματα στον κόσμο με στόχο να αντιμετωπίσουν τις κλοπές. Κάθε είδος έχει μία ετικέτα, στην οποία υπάρχουν ενσωματωμένες διάφορες πληροφορίες και αυτή παραμένει ενεργοποιημένη, όσο το είδος μένει απλήρωτο. Αν το συγκεκριμένο είδος βγει εκτός των ορίων του καταστήματος χωρίς να πληρωθεί, τότε χτυπά συναγερμός.
Η τεχνολογία αποτελείται από δύο βασικά συστατικά: μια ετικέτα και έναν αναγνώστη / εγγραφέα. Σε μια RFID ετικέτα μπορεί να αποθηκευτεί πληροφορία που χαρακτηρίζει το αντικείμενο που την φέρει, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της τεχνολογίας barcode. Οι ετικέτες RFID όμως μπορεί να είναι αναγνώσιμες ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες (όπως χαμηλές θερμοκρασίες), ενώ είναι δύσκολο να φθαρούν ή αλλοιωθούν όπως μπορεί να συμβεί στις ετικέτες barcode.
Η εν λόγω τεχνολογία ξεκίνησε κυρίως σε τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), αλλά πολύ σύντομα μεταπήδησε και σε άλλους τομείς όπως αυτόν της παροχής υπηρεσιών στον χώρο της υγείας και ειδικά σε νοσοκομεία. Πώς λοιπόν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα νοσοκομείο και να αποτρέψει τις κλοπές εξοπλισμού;
Οι ετικέτες RFID τοποθετούνται σε όλο το φορητό, ιατρικό εξοπλισμό ενός νοσοκομείου και οι υπεύθυνοι σε ένα κέντρο ελέγχου μπορούν να εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα ιατρικά μηχανήματα. Το σύστημα μπορεί να συμπεριλάβει κάθε είδους εξοπλισμό, από φορητά ακτινολογικά μηχανήματα, αναπνευστήρες, μόνιτορς, μέχρι και καρότσια και φορεία.
Όποιος γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας ενός νοσοκομείου, είναι σε θέση να κατανοήσει ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, καθώς καθημερινά χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ανεύρεση του φορητού, ιατρικού εξοπλισμού από πτέρυγα σε πτέρυγα, ειδικά σε μεγάλα και πολυδαίδαλα νοσοκομεία.
Θα μου πει κάποιος: «Τι μας λές βρε φίλε, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για την Ελλάδα». Δεν τον αδικώ. Εδώ είναι η χώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παίρνει γιατρούς, προσωπικό και ασθενείς από την Κυπαρισσία για να κάνει χειρουργεία στη Ζάκυνθο. Η τεχνολογία RFID μας μάρανε.
Και όμως, υπάρχει ένα νοσοκομείο που έχει εγκαταστήσει τέτοιο σύστημα. Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του οποίου φημίζεται για την υιοθέτηση νέων, καινοτόμων εφαρμογών με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών. Ειδικότερα, το σύστημα έχει εγκατασταθεί από τον Όμιλο ΟΤΕ και τη Cisco. Το σύστημα επιτρέπει την παρακολούθηση τους σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια ενός μέτρου, ελαχιστοποιώντας το κόστος των αναλώσιμων και της παρακολούθησης των κινητών παγίων του νοσοκομείου.
Καλό είναι το κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε εκείνους που έφαγαν χρήματα στο μεγάλο πάρτι της υγείας. Μέχρι όμως – και αν – βρεθούν οι ένοχοι, θα καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια; Ο Παύλος Πολάκης ας αφήσει τα ταξίδια τύπου Ζακύνθου και ας επισκεφτεί το Παπαγεωργίου να δει πως δουλεύει το νέο σύστημα…
Υ.Γ. Σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού, αντίστοιχη τεχνολογία εφαρμόζεται για να ανιχνεύεται και η θέση όχι μόνο του εξοπλισμού, αλλά και του προσωπικού! Εκεί βέβαια δεν έχουν συνδικαλιστές…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου