Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις προβλέπονται και στο νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Μία διαδικασία βέβαια που έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθότι δεν είχε προβλεφθεί ούτε καν η νομική κάλυψη της Επιτροπής που θα έκανε τα παζάρια για τις τιμές των φαρμάκων. Διαβάστε ΕΔΩ για τις συνεχείς κωλυσιεργίες του υπουργείου Υγείας: «Ακριβά φάρμακα χωρίς διαπραγμάτευση! Γιατί κόπηκαν τα «παζάρια»
Αποτέλεσμα όμως είναι το σύστημα να χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από τα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται χωρίς μειώσεις στις τιμές.
Ταυτόχρονα και οι ασθενείς λόγω της μη μειωμένης τιμής των φαρμάκων, δεν μπορούν να λάβουν στο σύνολό τους τις νέες θεραπείες.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και οι ίδιες οι εταιρείες που διαθέτουν ακριβά φάρμακα, πιέζουν ώστε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.
Πάντως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο δήλωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας.
Ήδη πάντως οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας είχαν ξεκινήσει πρώτα από όλα, στη συνέχεια διεκόπησαν, ξανάρχισαν λίγους μήνες αργότερα, μέχρι που σταμάτησαν τελείως.
Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων, μετά την Ηπατίτιδα θα εστιασθούν σε άλλα νέα φάρμακα για τις χρόνιες παθήσεις.
Πάνω πάνω στη λίστα είναι τα φάρμακα για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας, για τη μυελογενή λευχαιμία αλλά και διάφορα ογκολογικά, σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr. Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ αναλυτικά: «Πως θα γίνονται οι εκπτώσεις στα ακριβά φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες»
Αλλαγές και για τα γενόσημα
Στο μεταξύ όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως επεξεργάζεται εκ νέου τα μέτρα για τη στήριξη ειδικά των γενοσήμων φαρμάκων αλλά και τον τρόπο τιμολόγησής τους, δεδομένης και της δυσαρέσκειας που υπάρχει από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «Μέτρα ενίσχυσης των γενοσήμων μόνο στα… χαρτιά! Τι δεν εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο»
Εξάλλου η κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια διατράνωνε την αποφασιστικότητά της να λάβει μέτρα ενίσχυσης των γενοσήμων φαρμάκων.
Πλέον όμως και οι δανειστές απαιτούν μέχρι τον Μάρτιο του 2018 το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων να φθάσει στο 60%. Κάτι που βέβαια είναι αμφίβολο με τα κίνητρα που έχουν δοθεί σήμερα στους φαρμακοποιούς με το 4ο μνημόνιο.
Πάντως και ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής επεσήμανε ότι το υπουργείο Υγείας θα συζητήσει με τους δανειστές έναν νέο τρόπο τιμολόγησης ειδικά των γενοσήμων φαρμάκων, καθότι η σημερινή πολιτική που ακολουθείται δημιουργεί στρεβλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου