Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Προβληματισμός για τα νέα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ στο Διαβήτη


«Ψαλίδι» στο όριο δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τα Υλικά του Σακχαρώδους Διαβήτη επεφύλαξε η σχετική Υπουργική Απόφαση, την οποία υπογράφει ο Π. Πολάκης και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές αποζημίωσης και στα σκευάσματα ειδικής διατροφής

Η Υ.Α. ορίζει τα νέα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το 2017, για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους (διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή και λοιπές υπηρεσίες υγείας) και για παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους με Οργανισμό κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς/προμηθευτές.

Αν και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι δαπάνες φαίνεται να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά (διαβάστε εδώ), «χαμένοι» από τις αλλαγές φαίνεται πως βγαίνουν οι πάροχοι υλικών για το διαβήτη.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρ. Δαραμήλας σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τα 20 χρόνια της Ομοσπονδίας, ο εν λόγω προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 32 εκατομμύρια ευρώ!
Συγκεκριμένα, από τα 92 εκατ. ευρώ το όριο μειώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της σχετικής δαπάνης, στην οποία παρατηρήθηκαν σημαντικές στρεβλώσεις.

Ενδεικτική περίπτωση διαβητικού υλικού, το οποίο είχε τιμή 4 ευρώ στο Παρατηρητήριο Τιμών, φέρεται να έχει πουληθεί σε δημόσια νοσοκομεία στα 8 ευρώ, αλλά ο ΕΟΠΥΥ το αποζημίωνε στα 25 ευρώ!

Ωστόσο, αν και η μείωση αφορά στα ποσά που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους, οι εκπρόσωποι των ασθενών δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για τους ίδιους τους ασθενείς και την πρόσβαση τους στη θεραπεία.

«Είναι αδιευκρίνιστο ποιος τελικά θα επιβαρυνθεί από τη μείωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαραμήλας, περιγράφοντας το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους ασθενείς.

Έτσι, όπως εκτίμησε, η μείωση μπορεί οδηγήσει σε διακοπή θεραπειών, επιστροφή σε παλαιότερες θεραπείες, θέτοντας σε κίνδυνο απορρύθμισης ακόμη και ρυθμισμένους ασθενείς, υλικά χαμηλότερης ποιότητας και πιθανές επιπλοκές.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται κύκλοι του ΕΟΠΥΥ με τους οποίους επικοινώνησε το Virus. Όπως ξεκαθαρίζουν, η μείωση θα επηρεάσει αποκλειστικά τους παρόχους, χωρίς καμία έκπτωση στη θεραπεία των ασθενών.

Μειώσεις στις τιμές αποζημίωσης βέβαια, θα επιβληθούν και στα σκευάσματα ειδικής διατροφής.

Με μια ανάρτηση του στο Facebook, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος, συνέστησε στους συναδέλφους του να μη στοκάρουν τόσο στα σκευάσματα ειδικής διατροφής όσο και στα αναλώσιμα του διαβήτη, λόγω των επικείμενων μειώσεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για «παράταση ισχύος της απόφασης, καθώς και για συνεννόηση με τις εταιρίες προμήθειας των ανωτέρω προϊόντων ώστε να μη ζημιωθούν τα φαρμακεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου