Το 2016, κάθε Έλληνας δαπάνησε 542,5 ευρώ, με τα ποσά των “ιδίων πληρωμών” να βαίνουν αυξανόμενα στα χρόνια της κρίσης.
Από το υστέρημά τους πληρώνουν πλέον οι Έλληνες για την υγεία τους.
Στα χρόνια της κρίσης, η κρατική δαπάνη μειώνεται σταθερά, την ώρα που οι πολίτες καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η χώρα μας παραμένει “πρωταθλήτρια” στην Ευρώπη σε ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, με τον κάθε πολίτη να δαπανά το 2016 κατά μέσο όρο 542,5 ευρώ για υπηρεσίες περίθαλψης.
Παρά τις σκληρές απαιτήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση επιστρέφει όλο και λιγότερα με τη μορφή υπηρεσιών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα ανανεωμένα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον τομέα της Υγείας.
Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα ανέρχονται μόλις στο 4,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), συγκρινόμενες με εκείνες χωρών, όπως η Ουγγαρία (5,2%), η Εσθονία (5,1%) και η Πολωνία (4,4%).
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι σε σαφώς καλύτερη θέση, με το ιταλικό κράτος να δαπανά για περίθαλψη το 6,7% του ΑΕΠ, ο ισπανικό 6,3% και το πορτογαλικό το 5,9%.
Καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με χώρες του βορρά, με το γερμανικό κράτος να πληρώνει για την Υγεία το 9,5% του ΑΕΠ της χώρας, το γαλλικό το 8,7% και το βελγικό το 8,1% του ΑΕΠ.
Το έλλειμμα της δημόσιας χρηματοδότησης έχουν αναγνωρίσει και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Ανάγκες
Παρά τη χαμηλή συμμετοχή του ελληνικού κράτους, οι ανάγκες των ασθενών είναι ίδιες με εκείνες των υπόλοιπων Ευρωπαίων και καλύπτονται από τις “ίδιες πληρωμές”, δηλαδή χρήματα που εκταμιεύουν τα νοικοκυριά.
Εάν συγκρίνουμε τα συνολικά ποσά που ξοδεύουν κράτος και πολίτες (συνολικές δαπάνες Υγείας), βλέπουμε πως η Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο με 8,2% του ΑΕΠ το 2016.
Αυτό σημαίνει πως στο 4,8% του ΑΕΠ που κάλυψε πέρυσι το κράτος για την Υγεία, πρέπει να προστεθεί άλλο 3,4% του ΑΕΠ, το οποίο αφορά ποσά που πλήρωσαν οι ίδιοι οι πολίτες, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Αυξανόμενα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2016 κάθε Έλληνας δαπάνησε 542,5 ευρώ, με τα ποσά των “ίδιων πληρωμών” βαίνουν αυξανόμενα στα χρόνια της κρίσης.
Το 2015, κάθε Έλληνας δαπάνησε κατά μέσο όρο 535,4 ευρώ, το 2014 πλήρωσε 528,2 ευρώ και το 2013 κατέβαλε από την τσέπη του 513,5 ευρώ.
Από το 2008, που ξεκίνησε η κρίση, το ελληνικό κράτος...αποσύρεται σταθερά από το κόστος περίθαλψης των πολιτών του, καθώς πληρώνει το 4,8% του ΑΕΠ έναντι 5,5% που κατέβαλε πριν από εννέα χρόνια.
Πρωτη φορα αριστερα...
ΑπάντησηΔιαγραφή