Τα 1,214 δισ. ευρώ αγγίζουν πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις της Υγείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το μήνα Ιούνιο, αυξημένα κατά 200 εκατ. σε σύγκριση με το ύψος των οφειλών κατά το Μάιο (1,199 δισ. ευρώ).
Capital.gr
Επιπλέον 554 εκατ. ευρώ χρωστούν τα δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές, γεγονός που επιτείνει τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στον κλάδο της Υγείας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως από τα 3,88 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου, τα 1,7 δισ. πηγάζουν από τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ.
Οι πληρωμές προς ιδιώτες γιατρούς, φαρμακοποιούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ γίνονται με μεγάλη δυσκολία, όπως εξηγούν στελέχη από το χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης, τονίζοντας πως ο Οργανισμός λαμβάνει φέτος 200 εκατ. ευρώ μικρότερη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Σοβαρές είναι οι απώλειες και για τα νοσοκομεία. Ο φετινός προϋπολογισμός του ΕΣΥ δεν ξεπερνά το 1,156 δισ. ευρώ, μειωμένος δηλαδή κατά 350 εκατ. σε σύγκριση με το 2015.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται με τα αναλώσιμα που διατίθενται από τα φαρμακεία, καθώς λόγω προβλημάτων στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά προχώρησαν σε αναστολή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους για σκευάσματα ειδικής διατροφής, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη.
Με ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί της Αθήνας είχαν προειδοποιήσει από τα μέσα Ιουλίου για την αναστολή της πίστωσης, λόγω της μη συνεπούς στάσης του ΕΟΠΥΥ ως προς την αποπληρωμή τους. Το Σάββατο μάλιστα συνεδριάζει εκτάκτως το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με βασικό θέμα την πορεία των πληρωμών.
Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών όμως αφορούν και άλλους κλάδους της αγοράς περίθαλψης. Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρξε ενημέρωση από τη διοίκηση του Οργανισμού προς τους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων πως ξεκινά η οριστικοποίηση των απαιτήσεων για το Μάρτιο, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόφλησης.
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές που διατηρεί ο ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, από το υπουργείο Υγείας κατατέθηκε τροπολογία, που περιλαμβάνει συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού στην περίπτωση κατά την οποία υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές (rebate ή clawback) από τις επιχειρήσεις φαρμάκου.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σημειώνει πως ο Οργανισμός καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να εξομαλυνθεί ο ρυθμός των πληρωμών προς τους παρόχους και πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις εξοφλήσεις των φαρμακείων σε σχέση με το παρελθόν.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου