Κανονικά θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι το ένα ευρώ επιπλέον για φάρμακα σε κάθε συνταγή που εκτελείται από τα φαρμακεία και -προς το παρόν τουλάχιστον- η κατάργηση της υποχρεωτικής καταβολής δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Αν και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ήδη από το 2015, είχε δηλώσει πως το ένα ευρώ ανά συνταγή θα καταργούνταν άμεσα, σχεδόν τρία χρόνια μετά το "χαράτσι" όχι μόνο εξακολουθεί να ισχύει, αλλά παράλληλα η πρόταση ξαναμπαίνει στο συρτάρι. Και αυτό γιατί τα δημοσιονομικά περιθώρια στον τομέα της περίθαλψης δεν επιτρέπουν την ακύρωση της υποχρεωτικής καταβολής, όπως άλλωστε παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός σε συνέντευξη τύπου κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία επιτροπής αξιολόγησης των καινοτόμων θεραπειών και το νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων. "Έχουμε σκεφτεί πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε, από το να καταργήσουμε, ας πούμε, το 1 ευρώ ανά συνταγή. Υπάρχουν διάφορα σενάρια, τα οποία δυστυχώς με τα όρια δαπανών που είχαμε εγκεκριμένα δεν μπορούσαμε να τα ενεργοποιήσουμε" είπε χαρακτηριστικά.
Η επιβάρυνση με ένα ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία, μαζί με την καταβολή του εισιτηρίου των πέντε ευρώ για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, είχαν επιβληθεί στις αρχές του 2014. Το υπουργείο Υγείας, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήργησε το γνωστό "πεντάευρω" στο ΕΣΥ τον Απρίλιο του 2015, κάτι που παρά τις υποσχέσεις δεν έγινε και με το "χαράτσι" στα φάρμακα.
Από τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προταθεί κατά καιρούς από το υπουργείο Υγείας ισοδύναμα μέτρα προς του Θεσμούς ώστε να καταργηθεί το ένα ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών ήταν να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα (κάτι που θα μείωνε ταυτόχρονα τη συμμετοχή για όσους είχαν χαμηλό εισόδημα), μια πρόταση που επίσης δεν προχώρησε. Στον αντίποδα τελικά το υπουργείο προχώρησε πέρσι στην κατάργηση της καταβολής μόνο για τους κατόχους βιβλιαρίου πρόνοιας, τους ανασφάλιστους που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (εξ αρχής εξαιρούνταν κατηγορίες ασθενώς με χρόνιες νόσους, όπως νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία, χρόνια ηπατίτιδα Β και C) .
Τα έσοδα από το ένα ευρώ που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στα φαρμακεία υπολογίζονται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία καταλήγουν στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ. Αν και το ποσό αυτό, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας δεν είναι μεγάλο, τα περιθώρια είναι τόσο στενά που καθιστούν δύσκολη την περαιτέρω διαπραγμάτευση.
Πάντως ο υπουργός Υγείας αφήνει ένα μικρό "παράθυρο" για αναπροσαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη (που παραμένει στο χαμηλό όριο των 1,94 δισ. ευρώ), όμως οποιαδήποτε βελτίωση στο κονδύλι θα μπορεί να γίνει μετά το πέρας της επόμενης χρονιάς.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου