Η Γαλλία πρότεινε να αναλάβει θέση παρατηρητή, ενώ ενδιαφέρον συμμετοχής στην Συμμαχία των 8 κατέθεσε και η Βουλγαρία.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET
Πρόταση να αναλάβει θέση Παρατηρητή στη Συμμαχία του Νότου που θα διαπραγματευτεί με την φαρμακοβιομηχανία τις τιμές (αλλά και την ποσότητα των φαρμάκων) φημολογείται ότι έκανε η Γαλλία. Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, λένε ότι ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην Συμμαχία του Νότου εκδήλωσε η Βουλγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι η Συμμαχία του Νότου αποτελείται επί του παρόντος από 8 χώρες: την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ρουμανία. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού υγείας, το πλάνο είναι να χωριστούν σε 4 ζευγάρια και το κάθε ζευγάρι να αναλάβει να διαπραγματευθεί με τις φαρμακευτικές εταιρίες για καινούργια φάρμακα σε μια ομάδα βασικών θεραπειών. Η διαπραγμάτευση θα γίνει εξ ονόματος και των 8 χωρών, ενώ πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι η πρώτη συνάντηση θα γίνει εντός του μήνα (πιθανόν στην Ιταλία)!
Η κίνηση αυτή –η Συμμαχία- εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργιών στον τομέα της υγείας, ώστε να μειωθούν πρωτίστως οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες λόγω και της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα θεσμικού οργάνου, αυτός μας επιβεβαίωσε ότι έχει δρομολογηθεί η πρώτη συνάντηση των 8 κρατών με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών. Σε αυτή την συνάντηση δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα είναι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ή κάποιοι παράγοντες, όσον αφορά την Ελλάδα από την Επιτροπή Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα οφέλη από την συνεργασία των 8 χωρών θα είναι πολλαπλά, με πρώτο και βασικότερο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας που θα υπάρξει μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Επίσης, πολύ βασικό, θα γίνει μία αρχή, βιώσιμη κατά την άποψη της πηγής, στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, που παρά τα μέτρα χειραγώγησης που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις αυξάνεται γεωμετρικά.
Εξίσου πολύ σημαντικό είναι ότι από την στιγμή που η διαπραγμάτευση θα αφορά 8 κράτη -και άρα οι ποσότητες θα είναι μεγάλου μεγέθους- μπορούν να επιτύχουν σημαντικές εκπτώσεις.
Στο μεταξύ, στους βασικούς στόχους που έχουν θέσει οι οκτώ είναι να μπει φρένο και στις ελλείψεις σκευασμάτων που ταλανίζουν όλο τον ευρωπαϊκό χώρο- και μάλιστα σε φάρμακα άκρως απαραίτητα για την δημόσια υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου