Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

“Επελαύνει” η ιλαρά


Αποτέλεσμα εικόνας για ιλαρά


Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας, η μετάδοση της οποίας γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς (σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις) κι από την οποία κινδυνεύουν να νοσήσουν όλα τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει, δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί 1.696 κρούσματα με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα.

“Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι” αναφέρουν οι ειδικοί.

Διευκρινίζεται πως τα κρούσματα ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι περισσότερα και να αφορούν και σε άλλες νέες γεωγραφικές περιοχές, καθώς αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων το ερχόμενο διάστημα. Εξάλλου, ο χρόνος επώασης της ιλαράς είναι 10-12 ημέρες, ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την έκθυση του εξανθήματος μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 ημέρες (7-18 ημέρες) .

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη νόσο: ένα ανεμβολίαστο βρέφος Ρομά 11 μηνών, ένας ανεμβολίαστος 17χρονος Ρομά και μία 35χρονη από το γενικό πληθυσμό που είχε εμβολιαστεί ανεπαρκώς. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (MMR).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υποργαμμίζει ότι για τον έλεγχο της νόσου είναι απαραίτητη η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου