Healthmag.gr
Κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία μελετά το υπουργείο Υγείας
Στην κατάρτιση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, προχωρεί τώρα το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια καλύτερης κατανομής των περιορισμένων πόρων που είναι και φέτος διαθέσιμοι για την άσκηση φαρμακευτικής πολιτικής.
Πρόκειται για μια τομή σε έναν συνδυασμό παρεμβάσεων που θωρακίζουν το σύστημα υγείας και για μια πολιτική απάντηση στην ανάγκη εξυγίανσης συνολικά του χώρου του φαρμάκου, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Με τις παρεμβάσεις αυτές βάζουμε τις δικλείδες ασφαλείας, για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα με τεκμηριωμένα κλινικό όφελος και τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα συστήματος, ενώ με την εισαγωγή του μηχανισμού διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών, θα μπορέσει να υπάρξει αποκατάσταση σε στρεβλώσεις του παρελθόντος
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός,στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), συμπληρώνοντας πως με την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την κατάρτιση των μητρώων ασθενών, σύγχρονα, αποτελεσματικά, αλλά και παλαιότερα φάρμακα υψηλής αξίας αλλά χαμηλής τιμής μπορούν να είναι προσιτά στους πολίτες.
Πρόσθεσε πως τα παραπάνω αποτελούν "την εξίσωση" για φέτος ώστε με ορίζοντα τον ερχόμενο Αύγουστο να υπάρξει "μια πρώτη δέσμη διορθωτικών κινήσεων, να επαναξιολογήσουμε την επίπτωση όλων περασμένων χρόνων με ειλικρινή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία, πάνω στο τραπέζι , κοιτάζοντας μπροστά. Αυτή είναι η πολιτική μας βούληση, και πρέπει να έχουμε την ωριμότητα να συμβάλλουμε όλοι σε μια αναπτυξιακή προοπτική την έχουμε αποκτήσει όλοι, και λόγω της κρίσης. Αυτό είναι το στοίχημα της συγκυρίας".
Βήμα μπροστά
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά να βγάλουμε τη χώρα απ΄ αυτή τη δίνη, να αποκτήσουμε εθνική και οικονομική ανεξαρτησία.
"Πρέπει να δούμε πού είναι η Ελλάδα σήμερα, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον πάρα πολύ σύνθετο, με τους κινδύνους της περιοχής, με το πρόβλημα της μετανάστευσης, σε ένα οικονομικά πολύ δύσκολο περιβάλλον, με ανταγωνισμό από παντού από με εταιρίες όχι μόνο στην Ασία, αλλά και στην Ευρώπη που στοχεύουν να πάρουν μερίδιο αγοράς από την παγκόσμια πίτα. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά να συμφωνήσουμε ότι η χώρα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά που παράγει, δεν μπορεί να εξαρτόμαστε τόσο πολύ από εισαγωγές, όταν έχουμε 28 εργοστάσια μικρά, μεσαία και καμιά 10αριά που εξάγουν σε πολλές χώρες.
Οι προϋποθέσεις για ανεξαρτησία συμπεριλαμβάνουν ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που αφορά τη φορολόγηση, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την ανάπτυξηπρογραμμάτων που θα σταματήσουν τη διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου.
Χρειάζονται κλαδικές πολιτικές. Να διαπιστωθεί ποιοί κλάδοι μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, τη μείωση της ανεργίας. Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο και αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων για να πάρουμε μερίδιο από τη διεθνή πίτα.
Ο τομέας του φαρμάκου, είναι τέτοιος κλάδος, αναπτυξιακός. Γιατί το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, όμως ταυτόχρονα είναι και μια αγορά 1,3 τρισ παγκοσμίως, ο δεύτερος κλάδος σε επένδυση δαπάνης και ανάπτυξης, πρέπει λοιπόν να αντιμετωπισθεί ως τομέας προτεραιότητας για κάθε κυβέρνηση, για να τραβήξει επενδύσεις από την εγχώρια και ξένη βιομηχανία. Με κανόνες λειτουργίας για τις επιχειρήσεις, με σωστά φάρμακα και βιωσιμότητα των ταμείων.
Ζητούμε εθνική αναπτυξιακή φαρμακευτική πολιτική με θετικό πρόσημο. Να υλοποιηθούν αυτά που προτείνονται από τις ομάδες εργασίας, να υπάρξει μια ομάδα μαζί με το υπουργείο Υγείας, Ανάπτυξης, Οικονομίας να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο, ώστε τα 28 εργοστάσια να λειτουργούν.
Χρειάζεται βέβαια ανάκαμψη της χώρας, όμως πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος στο φάρμακο που τροφοδοτείται από ανεπαρκείς προυπολογισμούς, ατελέσφορες στοχευμένες μειώσεις κυρίως σε παλαιά φάρμακα, δυσβάσταχτες επιστροφές clawback, όλοι ξέρουμε καμιά άλλη χώρα δεν έχει 35% υποχρεωτικές επιστροφές από παραγωγικές μονάδες, με επενδυσεις, παραγωγικές υποδομές και χαμηλές τιμές. Με τα μέτρα αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν επιχειρήσεις, καθώς οι υποχρεωτικές επιβαρύνσεις σε φάρμακα των 2-5, επιστροφές clawback και rebate 30-32% δεν μπορούν να πληρωθούν.
Η πολιτική πρέπει να λάβει υπόψιν της την αναπτυξιακή διάσταση, με προϋπολογισμό φαρμακευτικής δαπάνης σε λογικά πλαίσια, να οριστεί ανώτατο όριο clawback, διαρθρωτικά μέτρακατανάλωσης, πρωτοκόλλων, ΗΤΑ, να συμψηφίζεται το clawback από θέσεις εργασίας, επενδύσεις, παραγωγή, κλινικές μελέτες, και να εισαχθεί πολιτική αξιοποίησης γενοσήμων, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την καινοτομία.
Καταλήγοντας ο κ. Τρύφων σημείωσε: "Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 60% εξωνοσοκομειακής αγοράς και το 50% της νοσοκομειακής. Γιατί το κράτος να πληρώνει εισαγωγές 2 δισ. όταν το μισό ποσό να καλυφθεί από την εγχώρια φάρμακα για όλους".
Διαφάνεια
"Δεν θα κρυφτούμε", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης στο χαιρετισμό του, με αφορμή τη διαβίβαση του φακέλου της Novartis στη Βουλή, καθώς πρόκειται για εταιρία - μέλος του Συνδέσμου, τονίζοντας την θέση του κλάδου για διαφάνεια και αξιοκρατία, και πρόσθεσε ότι η θεσμική θωράκιση του συστήματος με παρουσίαση των στοιχείων αποτελεί αίτημα του ΣΦΕΕ στην παρούσα πολιτική ηγεσία από το 2016.
Παρατήρησε ότι "το καταφέραμε στο τέταρτο τρίμηνο του 2017" με την παρουσίαση συνολικών στοιχείων από την αγορά και τόνισε ότι το θέμα της διερεύνησης δεν θα πρέπει να γίνει άλλοθι για επιβολή νέων μέτρων.
Ο κ. Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των φαρμάκων σε καινοτόμο ή γενόσημο, γιατί το σημερινό καινοτόμο είναι το αυριανό γενόσημο ή βιο-ομοειδές και υπογράμμισε την εκτεταμένη χρήση γενοσήμων στη Μ. Βρετανία και Γερμανία.
Επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του φαρμάκου είναι πολύ περιορισμένος και χρειάζονται επιπλέον 300 εκ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και 200 εκ. ευρώ για τη νοσοκομειακή, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στις θεραπείες των ασθενών, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι το φάρμακο αποτελεί μόλις το 15% των συνολικών δαπανών υγείας.
Υπογράμμισε πως το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας και σημείωσε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές των κλειστών προϋπολογισμών, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας πρέπει να εφαρμοστούν με επιτυχία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τα χαμηλά επίπεδα απορρόφησης πόρων από τη διεθνή φαρμακοβιομηχανία για κλινικές μελέτες, καθώς από τα 35 δισ. ευρώ που διατίθενται ετησίως, η χώρα μας απορροφά μόλις το 0,2%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου